Nytt partibarometer: Tydelig rødgrønt flertall

VIL IKKE STYRE MED ERNA: Onsdag avviste Venstre-leder Trine Skei Grande at hennes parti vurderer å gå inn i regjeringen til statsminister Erna Solberg (til høyre). Foto: Trond Solberg VG

Venstre faller under sperregrensen

Venstre går på en kraftig smell i VG og InFacts partibarometer for januar, og faller under sperregrensen til 3,2 prosent oppslutning.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Runa Røed

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg likte bedre fremgangen på to andre målinger denne uken, kommenterer Venstre-leder Trine Skei Grande overfor VG.

– Men alle borgerlige velgere ser nå hvilken nøkkelposisjon Venstre har i norsk politikk: Når Venstre faller under sperregrensen, er det ikke lengre borgerlig flertall i Stortinget, men rødgrønt flertall, legger hun til.

Les også: November: Høyre og Frp straffes ikke for budsjettbråket

Budsjettavtalen

Venstre faller med 1,3 prosentpoeng siden den forrige målingen som ble tatt opp i månedskiftet november-desember, på et tidspunkt da budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF fortsatt pågikk og resultatet var ikke klart. Da fikk Venstre 4,5 prosent oppslutning.

Spørsmålet er om velgerne nå straffer Venstre for deler av budsjettavtalen, men det avviser Trine Skei Grande:

– Budsjettforliket ble holdt fram som det grønneste budsjettet noensinne, og fikk anerkjennelse fra mange, sier hun.

– Fikk velgerne sjokk da de så bensinprisøkningen over nyttårshelgen?

– Venstre bidro ikke med ett eneste øre til økte drivstoffpriser. Så det kan vi umulig ta ansvaret for, svarer Venstre-lederen.

Foto: Grafikk: VG

Flertall for Ap og Sp

På VGs partibarometer, tatt opp torsdag 5. januar og mandag 9.januar med 2013 spurte velgere, er det ingen endringer for Ap og Frp.

Ap holder det magiske tallet 36,9 prosent oppslutning og vil kunne få flertall i Stortinget sammen med Sp, som legger på seg 0,5 prosentpoeng og får 8,9 prosent oppslutning.

Høyre går fram med ett prosentpoeng til 20,9 prosent oppslutning. Frp, det andre regjeringspartiet står uendret på 12 prosent oppslutning.

KrF får 5,4 prosent, SV 4,7 prosent og mens MDG og Rødt oppnår en stortingsplass hver med henholdsvis 3,2 prosent og 2,2 prosent oppslutning.

Trine Skei Grande sier at oppslutningen trolig går ned fordi Venstre ikke klarer å vise hvor mye innflytelse partiet har på norsk politikk:

– Vi må vise velgerne at partier i sentrum oftere for flertall for sin politikk, enn fløypartier som Frp og SV, sier hun.

Avviser regjeringsdiskusjon

Onsdag ettermiddag meldte Dagens Næringsliv at Venstre nå vil ta en intern diskusjon om partiet skal gå inn i Solberg-regjeringen, slik samarbeidsavtalen åpner for.

Ifølge NTB har Venstre-representanten Abid Raja tatt til orde for å gå inn i regjeringen, gjennom et internt notat.

Men overfor VG avviser Trine Skei Grande kategorisk at partiet har ambisjoner om å gå inn i regjeringen nå:

– Det er helt uaktuelt for meg å gå i regjering. Vi har ikke åpnet for dette. All erfaring i det siste tilsier at vi ikke er nærmere – snarere tvert imot, sier hun.

Valgforsker: – Venstre blir straffet av velgerne

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, mener denne målingen viser stabilitet i norsk politikk. Likevel er den kritisk for Venstres del, mener han.

– For Venstres del er denne målingen selvfølgelig et dårlig tegn, de har ikke tjent noe på samarbeidsavtalen med regjeringen og KrF, snarere tvert imot. Det virker som de blir straffet av velgerne.

Han mener at selv om endringen fra forrige måling ikke er spesielt stor, blir den viktig på grunn av sperregrensa.

– Den vet Venstre at er skummel for partiet, sier Bergh.

Samtidig blir denne målingen svært god for Arbeiderpartiets del, som altså vil kunne sikre flertall kun med Senterpartiet dersom dette skulle bli valgresultatet.

– Dette er et drømmeresultat for Arbeiderpartiet. De står jo sterkt her i seg selv, og et potensielt flertall med Senterpartiet gir gode muligheter for å danne regjering. Det gjør Arbeiderpartiet mer fleksibelt, fordi de ikke er avhengige av flere partier på rødgrønn side.

Mer om

 1. Politikk
 2. Venstre (V)
 3. Trine Skei Grande
 4. Høyre (H)
 5. Fremskrittspartiet (Frp)
 6. Arbeiderpartiet (Ap)
 7. Sosialistisk Venstreparti (SV)

Flere artikler

 1. Nå er hun «Krise-Trine»: Venstre landets minste parti på VG-måling

 2. Kilder til VG: Derfor kan Venstre nå regjere med Frp

 3. Ny måling: Kjempesmell for Frp

 4. «Krise-Trines» eneste samarbeidsløfte: – Vi skal snakke sammen

 5. Venstre-Trine varsler ny klageordning for seksuell trakassering på jobben

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder