VENTER PÅ MOTTAK: Flyktningstrømmen til Norge har sprengt kapasiteten ved PUs registrering på Tøyen i Oslo. Her syriske Matar Abdulrahim og sønnen Hussein som ventet på registrering hos PU i forrige uke. Foto: Trond Solberg , VG

Flertall for å la asylsøkere få jobbe

Flyktningkrisen koster 284 millioner kroner ekstra i år

Erna Solberg varsler innstramming på asylutgiftene

Et flertall på Stortinget ber regjeringen legge til rette for at flyktninger kan jobbe mens de søker asyl. Samtidig vedtas det å bruke 284 millioner ekstra på flyktningkrisen allerede i år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag gikk Venstre-leder Trine Skei Grande ut i VG og forklarte at hun vil be regjeringen legge til rette for at flyktninger fra Syria kan komme i jobb mens de venter på asylintervju.

Les også: Venstre-Raja varsler «stormende kamp» mot asylinnstramming

I dag ber Stortinget regjeringen om langt på vei det samme, i en innstilling for ekstrautgiftene til flyktningkrisen i 2015. I innstillingen heter det:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av forslag til nye kriterier som gjør det enklere å få midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden er til behandling.»

Per Sandberg mot, Frp sa ja

Dette gikk nestleder i Frp Per Sandberg sterkt imot i VG på mandag:

– Å gi midlertidig arbeidstillatelse, og tro på sysselsetting er vel noe optimistisk, forsiktig uttalt, sa han, og viste til høy arbeidsledighet blant innvandrere.

Men både Frp og Høyre har støttet uttalelsen over, som legges fram til regjeringen i dag. I tillegg er det et flertall av SV, Ap, Sp, Venstre, KrF og Sp for å gi midlertidige arbeidstillatelser allerede før flyktninger har vært til asylintervju.

– Med den voldsomme pågangen kan det ta opp til ett år å vente på asylintervju, og etter det skal asylsøkerne vente i mange år. Det er viktig å få folk i arbeid så raskt som mulig, sier SVs Karin Andersen til VG.

Ap er det partiet som har gjort den mest markante u-svingen i saken: I regjering har partiet innført flere innstramminger på muligheten for asylsøkere å få midlertidige arbeidstillatelser.

SV vil gå enda lengre enn de øvrige partiene, og forbereder et forslag om at også asylsøkere med uavklart identitet skal kunne få midlertidig arbeidstillatelse, ved bruk av iris-registrering.

Flyktningkrisen diskuteres

Asylstrømmen, som kan overgå 30.000 bare i år og har sprengt kapasiteten hos norske utlendingsmyndigheter. Migrasjon- og flyktningkrisen står øverst på den politiske dagsorden på tre hendelser i dag:

** Klokken ti redegjør statsminister Erna Solberg for Stortinget om flyktning- og migrasjonssituasjonen. VG får bekreftet at innsparinger i asylsystemet står øverst på agendaen. Det betyr at utgiftene per asylsøker må ned. Den voldsomme økningen i antallet betyr likevel at den totale utgiften kan bli på flere milliarder kroner i 2016.

** Etter redegjørelsen skal Stortinget vedta en tilleggsbevilgning for 2015, som følge av økningen i antallet asylsøkere til Norge. Regjeringen har foreslått 227 millioner ekstra, mens ommunal- og forvaltningskomiteen øker rammen til 284 millioner kroner ekstra allerede i år. Les hele innstillingen her.

** I ettermiddag skal parti- og nestlederne i Høyre, Frp, Venstre og KrF møtes til halvårssamtaler i Nydalen. Flyktningkrisen blir ett av temaene der. Regjeringen har ikke lagt fram noe budsjett for kostnadene knyttet til flyktningkrisen. Dette kommer i en tilleggsproposisjon.

Kommer innsparinger

De økte bevilgningene for 2015 går primært til mottak og behandling av asylsøknadene – en utgift som vil øke kraftig samlet sett fremover. Statsminister Erna Solberg (H) skisserer i forkant av redegjørelsen på Stortinget en strammere pengebruk per asylsøker, melder NTB.

– Jeg mener vi kan integrere bedre til en lavere kostnad enn i dag, slik de beste kommunene får til. Å redusere kostnader dreier seg om mottaksstandarder og hva slags tilbud de kan få. Fortsetter det å komme like mange som nå, må vi se enda nøyere på dette. Vi har hatt teltleirer før, vi må vurdere bygg som i dag ikke fyller kravene. Fordi det viktigste er å gi flyktningene tak over hodet, sier Solberg i et intervju med Dagens Næringsliv.

I forrige uke ble det åpnet et nytt gigantmottak i tomme Smart Club-lokaler, der opp til tusen asylsøkere skal bo i telt satt opp innendørs.

Frp har tatt til orde for at det skal kuttes i kontantstøtten asylsøkere i dag får, men VG får opplyst at det ikke er snakk så konkrete forslag fra statsministeren allerede under dagens redegjørelse.

Solbergs uttalelse om mulige kutt i velferdsordninger gjelder spesifikt for eldre som kommer på familiegjenforening med sine barn og ikke har opparbeidet seg pensjonsrettigheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder