VGs dom: Hareide best i partilederdebatten!

KrF-leder Knut Arild Hareide var aller best i den første partilederdebatten! Det er VG-kommentatorenes klare dom!

 • Hanne Skartveit
 • Frithjof Jacobsen
 • Hans Petter Sjøli

Artikkelen er over fire år gammel

– Best i Syria-debatten. Oppriktig engasjert og oppriktig sint, sier politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit om KrF-lederens opptreden i Arendal. Hun har trillet terninger sammen med kommentaravdelingens Frithjof Jacobsen og Hans Petter Sjøli. Her er dommen over partiledernes innsats:

Erna Solberg (H)

VG:s terninger viser 5 prikker

Fremstår troverdig, er trygg i statsministerrollen. God i oppgjøret om det grønne skiftet med MDGs Rasmus Hansson. Solid i oljepolitikken, balansert, forvalter den fornuften hun og Jens Stoltenberg tidligere sto sammen om. Klarte seg ikke like godt i skattedebatten, fremsto tidvis litt sur. Suveren i debatten om kommunesammenslåinger, knuste Jonas Gahr Støre her.

Høyre om søndagsåpent: Viker ikke en tomme

Jonas Gahr Støre (Ap)

VG:s terninger viser 3 prikker

Støre leder landets klart største parti, som dominerer på meningsmålingene. Men foreløpig er han ikke i nærheten av å dominere disse debattene. Sliter med formen, selv på denne kvelden hvor han skulle reise seg etter nederlaget for halvannen uke. Klarer ikke å sette noe preg debatten om hva som skjer med Norge etter oljen. Mens alle snakker om hva som bør gjøres i Norge, snakker Støre om å dra til Paris. Men så: Klar, tydelig og engasjert i sin kritikk av regjeringens skattekutt. Fortellingen om skatteletter for rike versus velferd til mange er Aps beste kort og mangeårige paradenummer i slike debatter. Duellen om kommunereform var ikke heldig for Ap-lederen, her var tåkefyrstetendensene fremtredende. Det er fortsatt svært vanskelig å fatte hva Ap egentlig vil gjøre for å redusere antall kommuner.

Støre før debatten: - Jeg traff ikke planken sist

Siv Jensen (Frp)

VG:s terninger viser 3 prikker

Har finansministertyngde når hun snakker om arbeidsplasser og forsvaret for olje- og gassnæringen. Her er hun på den ansvarlige Jens Stoltenberg-linjen, og har stor troverdighet. Klarer ikke å sette fast Støre om Aps skatteøkninger, litt overraskende defensiv, og lar de rødgrønne vinne skattedebatten. Heller ingen god duell om søndagsåpne butikker mot en offensiv Hareide, og klarer ikke engang å vinne innvandrings- og integreringsrunden som vanligvis er Frps beste sak.

Knut Arild Hareide (KrF)

VG:s terninger viser 5 prikker

Debattens vinner. På sitt aller beste i debatten om Syria og flyktningene. En tordentale vi aldri før har hørt fra ham. Oppriktig engasjert, oppriktig sint. Litt fraværende i oljedebatten. Tar i kjent stil til orde for samling i sentrum, om en skattereform som kan samle et bredt flertall. Svært god i duellen med Siv Jensen om søndagsåpent. Hareide er pragmatisk og prinsipiell på samme tid.

Her bygger KrF og Ap bro: Vekk fra Høyre

I FORM: Hareide var best på «banen», mener VGs kommentatorer etter kveldens debatt. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Trine Skei Grande (V)

VG:s terninger viser 4 prikker

Tydelig på det grønne skiftet, som er en av hennes hjertesaker. Plasserer det i en konkret politisk virkelighet, der det handler om bevilgninger og rammer. Der Hansson snakker om det grønne skiftet som et helt skip, snakker Grande om naglene og kablene og de enkelte bestanddelene. Fremstår som det klareste og mest konkrete klimapartiet av de etablerte. Plasserer også sitt klimabudskap trygt innenfor den borgerlige siden av politikken. God innsats i denne delen. Får lite plass i resten av debatten, men troverdig og engasjert når hun kommer til. Allikevel en kveld på det jevne for Venstre-lederen.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

VG:s terninger viser 3 prikker

Holder et greit og jovialt Senterparti-innlegg i starten, med mer til distriktene og formaning til det offentlige om å kjøpe mer norsk. Ellers veldig anonym, og viser til fulle at Sp sliter med å markere seg i norsk politikk for tiden.

Audun Lysbakken (SV)

VG:s terninger viser 3 prikker

Opplever åpenbart presset, både fra dårlige målinger og fra MDG og Rasmus Hansson. Fremstår tidvis presset og frenetisk når han først får ordet. Klarer ikke å ta eierskapet til noen av sakene i debatten.

Rasmus Hansson (MDG)

VG:s terninger viser 5 prikker

Setter premisssene for den innledende debatten om det grønne skiftet. Klarer å bli regjeringens hovedmostander. Hansson er en dreven og dyktig klimadebattant, kanskje Norges aller beste. Gjør klimasaken til en større historisk utvikling, og trekker konklusjonene fra dette. Det har en appell de andre mangler, og er noe av hemmeligheten bak MDGs suksess. Denne debatten ga et svar på hvorfor MDG engasjerer folk som synes det etablerte politiske ordskiftet om klima er forutsigbart og preget av intern småkrangling. Får i likhet med Grande veldig lite plass i resten av debatten , men får inn et tydelig budskap om Syria-flyktingene mot slutten. Merkelig lagt opp av NRK at partilederne får så lite plass i en partilederdebatt.

Hele debatten

VG:s terninger viser 5 prikker

Terningkast 5 til programlederne Ingerid Stenvold og Ingunn Solheim. Myndig, seriøs og skikkelig programledelse.

Men NRK fortjener stryk for platte pauseinnslag og pinlig "demokrati-rap" i åpningssekvensen. Politiske debatter skal handle om politikk, men NRK gjør det til underholdning.

Les også

 1. Slik bekles ordfører-Norge av menn

  Før var det null. Så dukket det opp én kvinnelig Frp-ordfører, etterfulgt av en til.
 2. Støre før debatten i kveld: – Jeg traff ikke planken sist

  ARENDAL (VG) Ap-leder Jonas Gahr Støre har pugget fakta og møtt velgere for å unngå en ny debatt-smell i kveld.
 3. Lysbakken slakter Erikssons trygde-utspill: – En sosialminister som sover på vakt

  Arbeidsministeren sier innvandreres trygdeytelser tilsvarer drift av 2300 sykehjemsplasser.
 4. Slik vil Venstre søndagsåpne Norge

  Ifølge Venstres skisse kan flere kommuner med turisttrafikk få lov å åpne butikkene på søndager.

Mer om

 1. Kommunevalg 2015
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Høyre (H)
 4. Fremskrittspartiet (Frp)
 5. Venstre (V)
 6. Senterpartiet (Sp)

Flere artikler

 1. VGs dom: Statsministeren best i partilederdebatten

 2. VGs dom: Ap-Jonas i velgerkrise vant debatten

 3. VGs dom: Erna suveren, igjen

 4. VG-måling om Jonas og Erna: Folket: Jonas er mest kunnskapsrik

 5. Terningene er kastet: Her er dommen etter VGs duell-maraton

Fra andre aviser

 1. Stanghelle: – Sprikende debatt, med Hareide som vinner

  Aftenposten
 2. - Støre er ikke i nærheten av å matche Solberg

  Aftenposten
 3. I kveld braker det løs: Dette er vi mest spente på før kveldens partilederdebatt

  Aftenposten
 4. De små mot de store i valgkampens siste partilederdebatt

  Aftenposten
 5. Ekspertene: Erna kom styrket fra partilederdebatten

  Aftenposten
 6. Erna vant debatten

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder