DREPT: Kristin Juel Johannessen (12) ble funnet kvalt i Larvik for over 16 år siden. Foto: Privat

Politiet vet ikke hvor de oppbevarte bevisene i Kristin-saken: Sykkelen er borte

Familien til Kristin Juel Johannessen (12) nektet å ta imot sykkelen hennes fra politiet, fordi de mente den fortsatt var et bevis i det uoppklarte drapet. Nå er den borte.

Artikkelen er over tre år gammel

VG har flere ganger spurt politiet om sykkelen. Statsadvokat Per Halsbog svarer i dag at «den ikke finnes mer».

– Det er hva jeg har fått opplyst fra politiet.

– Betyr det at den er blitt destruert, eller at politiet ikke vet hvor det er blitt av den?

– Jeg vet bare at sykkelen ikke finnes mer, sier Halsbog.

Bakgrunn: Tiltalt for drapet på Kristin (12) – igjen

Trodde politiet hadde den

Den knallgrønne pikesykkelen hadde Kristin lånt av søsteren Linda da hun skulle ut og bade på kvelden 5. august 1999.

Da politiet ble sendt ut for å lete etter 12-åringen fra Mørk utenfor Larvik, fant de først sykkelen hennes, deretter fant de den savnede jenta drept.

Da VG laget en større serie på uoppklarte drap i fjor, ba avisen om et møte med Larvik-politiet 25. januar. Dette var før den nye etterforskningen som påviste DNA.

Den gang ønsket man å fotografere bevisene i saken, som politiet opplyste sto lagret i bevisrommet i kjelleren. Blant annet ønsket vi å fotografere sykkelen til Kristin, som politiet mener drapsmannen lente inntil et tre i nærheten av stedet han skjulte liket.

Kommentar: Pappas kamp

Under intervjuet ble foto-forespørselen avslått. Kristins far Roar Juel Johannessen har tidligere opplyst at han i 2008 fikk spørsmål om han ville ha sykkelen tilbake.

Dette avslo han fordi sykkelen var en del av bevismaterialet, og saken fortsatt ikke var oppklart.

Siden har han ikke hørt noe om den.

– Jeg går ut fra at politiet har den, sa han til VG den gang.

Familiens bistandsadvokat Astri Aas-Hansen ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Kristins familie syke av uvissheten

Kan ikke dokumenteres

Over en periode på flere år kan ikke Vestfold politidistrikt si med sikkerhet hvor de oppbevarte bevismaterialene etter drapet i 1999.

Etter at bevisene kom tilbake fra Rettsmedisinsk institutt (RMI) og Kripos en gang i 2000 og frem til rundt 2005 klarer ikke politiet å dokumentere hvor og hvordan de oppbevarte det, får VG opplyst.

– Jeg ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, siden det blir et tema under rettssaken, sier advokat Søren Hellenes til VG.

Han forsvarer Henning Hotvedt (39) som er tiltalt for drapet på den 12 år gamle jenta. 39-åringen nekter enhver befatning med drapet.

Han løste saken: Brukte fritiden på arbeidet

Flere rapporter

Det omfattende bevismaterialet inneholdt blant annet Kristins sykkelhjelm, sykkel og flere andre av eiendelene hennes. I tillegg skal deler av materialet som ble tatt på RMI heller ikke vært gjort rede for.

Etter det VG får opplyst, gjelder dette blant annet avklipp fra Kristins fingernegler, som ble sikret under obduksjonen. Det er på disse fingerneglene politiet fant Hotvedts DNA da de undersøkte dem med ny og moderne teknologi i fjor.

– Jeg kan ikke gå inn på og kommentere dette. Det vil bli gjenstand for gjennomgang i retten, vi får komme tilbake til det da, sier statsadvokat Per Halsbog.

VG vet at politiet i Larvik har laget to rapporter som omhandler håndteringen og lagringen av beslaget. I den siste konkluderer de med at de så langt ikke kan dokumentere oppbevaringen over en periode på flere år.

VG-SPESIAL: De uløste drapene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder