HÅP OM SOL: Meteorologene har godt håp om mer sol og pent vær i vinterferien neste uke. Her fra Hovden alpinsenter i Setesdal i påsken i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder , NTB scanpix

Meteorolog: Tror på en uke pent vær på Østlandet: Vinterferien kan være reddet

BERGEN (VG) Det flotte vinterlige været tar pause nå, men
over helgen tror meteorolog Håkon Mjelstad på en hel liten uke med sol og pent vær - særlig på Østlandet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har noen runder med nedbør, men så fra natt til mandag vil vi kunne få kaldt og klart vær på Østlandet. Trøndelag og kysten nordover kan slite med pålandsvind og snøbyger. Men godværet på Østlandet kan i heldigste fall holde til neste helg, sier statsmeteorolog Håkon Mjelstad ved Meteorologisk institutt.

Høytrykket som har gitt en ukes tid med flott vintervær i landet, ligger fortsatt øst for oss, og holder igjen så uværet holder seg på kysten i vest. Men det kan skye over også på Sør- og Østlandet i dagene fremover.

Klart for Oslo-fest

Sola var på plass over Tøyen tirsdag morgen hvor et 57 meter høyt stillas er reist på Sirkustomta ved Munch-museet.

Her bygges hoppet til snowboardkonkurransen Big Air i X Games som skal arrangeres i Oslo fra 24. til 28. februar.

HØYT OG FLOTT: Det 57 meter høye hoppet til Big Air-konkurransen under X Games Oslo er på god veit til å bli klart. Daniel Jones, produksjonsassistent. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG Foto: Jan Petter Lynau , VG

Les også: Slik blir X Games Oslo

Omtrent 45 mennesker har jobbet i det høye på stillaset i overkant av en uke, og de forventer å være ferdig i løpet av få dager. Deretter kommer de siste bitene på plass med lyd, lys og snødekt bakke.

VG møter produksjonsassistent Daniel Jones som tilbringer arbeidsdagene sine på byggeplassen. Selv om gradestokken viser seks minus, skinner solen – og Jones er i godt humør. Og slår værvarslene til, får X-Games perfekte forhold.

– Det er en god dag, sier han.

– Dagen blir med ett bedre når det er sol. Det blir morsomt når vi blir ferdig her, da skal jeg nok være her hver dag og se på showet.

Kulde fra nordvest

Meteorolog Solbjørg Apeland i StormGeo er litt mindre sikker på værløsningene for neste uke:

– Lørdag ankommer et nytt lavtrykk fra vest, ikke så kraftig, men det ser ut til å kunne dekke store deler av landet. Lørdag vil det gi gråvær på Sørlandet, og trekke østover og gi gråvær på Østlandet lørdag kveld og søndag, forklarer hun.

Hvordan dette lavtrykket plasserer seg i de kommende dagene, vil avgjøre hvilken værtype vi får, mener hun:

– Det kan legge seg slik at vi får nordvestlig vind, som vil trekke ned kald luft og gi snøfall på kysten av Trøndelag, og sol og mye pent vær på Østlandet. En annen variant er at lavtrykket faktisk avløses av et rolig høytrykk, som vil gi pent vær over store områder. Men vi har også et lavtrykk som kan komme inn fra sør – alt dette er altså mulig fra midt i neste uke, forklarer Apeland.

Tror på mer sol og kulde

Månedsvarselet fra Det europeiske værsenteret i England holder en knapp på en høytrykksutvikling neste uke:

– Hovedsignalet er lavtrykk over vestlige Skandinavia og høytrykk i øst. Men vi har også en 20 prosent sannsynlighet for utvikling av høytrykk som vil presse lavtrykkene sørover mot Kontinentet. Denne løsningen er noe å holde øye med. Den vil resultere i kalde og tørre forhold i Skandinavia, sier meteorolog Simon Jury, som har laget månedsvarselet.

– Det er flere signaler fra de store værsystemene som indikerer at vi får en ny omlegging til en kald og fin vinterperiode fra neste uke av, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder