ENGASJERT: Vebjørn Selbekk er redaktør i den kristne avisen Dagen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Dagen-redaktør støtter Listhaug: Kirken går altfor langt

Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen mener kirken ikke har kompetanse til å uttale seg så detaljert som de gjør i innvandringsdebatten.

  • Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har denne uken fått refs fra biskopen i Møre. Biskop Ingeborg Midttømme mener nemlig at Listhaugs innstrammingstiltak strider mot godt menneskeverd.

Som svar på kritikken, gikk Listhaug til frontalangrep på kirken, som hun mener ikke skal uttale seg og agere som politisk aktør, uten å komme med konkrete løsninger og prioriteringer.

– Kirken skal selvfølgelig ha synspunkter på menneskeverd, men detaljene rundt familiegjenforening og en komplisert migrasjonssituasjon, har ikke kirken kompetanse til å avgjøre. Det er å gå altfor langt, sier Vebjørn Selbekk til VG.

Redaktøren i Dagen understreker at hans sympati i konflikten ligger hos statsråd Listhaug., og mener kirken må akseptere at dette er en krevende situasjon.

– Kritikken er helt ufortjent. Dette må løses politisk, og der har ikke kirken noe spesialkompetanse, sier han.

– Noen ganger må vi

Evangelist og frikirkepastor Sten Sørensen i Troens Bevis i Sarons dal er enig i at en kirke ikke skal gå inn i konkrete, politiske debatter. Han mener likevel det finnes overordnede tema kirken ikke kan forholde seg taus i:

– Hvis ikke kirken kan ha holdninger i viktige, store og overordnede tema som holdninger til medmenneskelighet, kan kirken permitteres. Det er kirkens anliggende å vise medmenneskelighet og å ha en klar mening om det, sier Sørensen.

Bakgrunn: Listhaug får refs av egen biskop

Han får støtte fra pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken i Oslo, som mener at kirken aldri kan være politisk nøytral, men at den likevel skal være partipolitisk uavhengig.

– Med det mener jeg at det finnes saker det er kristen tro forplikter oss til å ta tydelig standpunkt i, men for de alle fleste partipolitiske debatter kan man innenfor kristen etikk komme frem til ulike standpunkt. Kirken skal være ekstremt varsom med å stemple noens politiske overbevisning med uforenlig med noens kristne tro, sier Hegertun.

Ikke bare for venstresiden

Mens Listhaug mener at kirken er blitt en aktør for venstresiden, mener Hegertun at dersom noen skulle oppfatte det slik at en må være på venstresiden politisk for å være kristen, tar de feil.

ÅPEN FOR DEBATT: Andreas Hegertun, pastor i Filadelfiakirken i Oslo. Foto: , NTB scanpix

– Jesus var en som inkluderte de som ingen ville inkludere, og da tenker jeg det både vil gjelde uønskede flyktninger, men også mennesker med politiske oppfatninger som andre ikke liker. Gir vi hverandre den tillit at alle vil hjelpe, bør ikke kirken være for bastant på hvilken måte å hjelpe som er den eneste rett, sier Hegertun.

Sørensen fra Sarons dal er enig:

– Listhaug beskylder kirken for å være venstrevridd, men etter hennes holdninger å dømme ville også Jesus ha vært venstrevridd. Han var opptatt av de svake, og sa at vi skulle vise barmhjertighet. Han gikk også imot okkupasjonsmakten og urettferdighet, sier Sørensen.

Selbekk mener på sin side at det er blitt et mønster for kirken å ta standpunkt til venstre.

– En rekke uttalelser etterlater et inntrykk av at om man stemmer til høyre til politikken, er du en litt dårligere kristen, og ikke helt velkommen i kirken. Det er jeg bekymret for. Alle må være velkommen i kirken, uansett hvilket syn man har på skatt, miljø og innvandring. Det bør bekymre kirken om de ønsker å være en folkekirke, og også en kirke for dem som ikke stemmer venstre, sier redaktøren.

Les også: Selbekk trykker igjen de omstridte karikaturene

MØTER MOTBØR: Innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) innstrammingstiltak. Foto: Harald Henden , VG

Oppfordring

Fredag gikk Abid Raja, som leder Stortingets religionfrihetsgruppe, ut oppfordret statsråden til å lese Matteus-evangeliet, der Jesus blant annet snakker om viktigheten av å ta imot fremmede og å brødfø de sultne. Han får støtte fra Sørsensen.

– Det er viktig å vise de holdninger som evangeliet står for, og det er å ta seg av hverandre. De holdningene hun har vist, er ikke holdninger i så måte. Jeg vil gi henne en oppfordring om å lese mye i evangeliet, der finner hun fine holdninger om å ta seg av de i nød, sier Sørensen, som også er gruppeleder for KrF i Lyngdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder