Foto: , Meteorologisk instiutt

Norge forbereder seg på ekstremværet «Tor»

Oljearbeidere flyttes, flyplassene er i beredskap og meteorologene ber folk holde seg innendørs når ekstremværet «Tor» feier innover landet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsmeteorolog, Marit Jensen, sier til VG at fjellene i sør Norge kan forvente vindkast på 35 til 50 meter per sekund i morgen.

­– Du vil ikke klare å stå oppreist, trær kan knekke og ting som søppelkasser vil blåse av gårde. Dette er ikke vær å være ute i, sier Jensen og presiserer at du skal være særdeles fjellvant for å bevege deg på fjellet i slike vindstyrker.

Også i lavlandet på Østlandet må man forvente kraftige vinder. I Oslo vil vindkastene kunne komme opp imellom 20 og 25 meter per sekund - noe som er sjeldent for området.

Les også: Dette skjer med kroppen når du fryser

– Utsett turen

Det viktigste er at folk nå faktisk forstår at det blir veldig dårlig vær, sier Jensen.

– Hvis man har planlagt tur til fjellet, bør vurdere å utsette dette til lørdag morgen.

Ekstremvarselet gjelder for Oppland og Hedmark, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Værvarselet er nedjustert fra ekstremvarsel til obs-varsel i Rogaland.

Opphavet til ekstremværet er et lavtrykk som tidlig fredag er ventet å utvikle seg til en orkan i havområdet rundt Shetland.

Les også: Ny kuldebølge kan vare til påske

Det er fremdeles usikkert nøyaktig hvilken bane lavtrykket vil ta. Men en ting er sikkert:

– Det blir uvær i hele Sør-Norge. Det er det ingen tvil om, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog hos Metrologisk institutt på Vestlandet.

Fredag ettermiddag og kveld er det ventet at lavtrykket vil flytte seg inn i den nordlige delen av Nordsjøen og senere mot Vestlandet og Trøndelag.

– Fredag ettermiddag vil Vestlandet sør for Stadt først få merke det, før det meste av Sør-Norge får oppleve «Tor» utover kvelden, forklarer Fagerlid til VG.

Best å holde seg innendørs

Den kraftigste vinden og vindkastene er ventet på kysten fra Hordaland og opp til Nord-Trøndelag.

– Folk bør være forsiktig med å gå utendørs. Selv om vinden tilsynelatende ikke virker skummel, kan det i neste øyeblikk komme et veldig kraftig kast som kan ta tak i løse gjenstander, sier Fagerlid.

Meteorologen oppfordrer de som har mulighet, til å unngå å ferdes utendørs, av hensyn til egen sikkerhet.

– Mange steder blir det verst fredag ettermiddag. Det kan være at folk som er på arbeid i utsatte bør vurdere å reise hjem tidlig eller jobbe til det hele er over.

Uværet vil nemlig ikke vare lenge. De aller fleste steder vil vinden roe seg etter et par timer, og lørdag formiddag har «Tor» trolig gjort sitt her til lands.

Les også: Seks råd i kulden

Forsinkelser i flytrafikken

Øystein Skaar er operativ sjef for Avinor på Bergen lufthavn Flesland. Han forteller at de har brukt hele dagen i dag på forberedelser.

–Vi har sikret alt av løse gjenstander, gått gjennom bygninger, sjekket takkonstruksjoner og sikret småfly ved å plassere de i riktig rettning for vinden, sier Skaar.

Han forteller at flyene kan ta av i mye vind, så lenge dette kommer i front, men at problemene i morgen vil komme når vinden dreier til vest utover ettermiddagen.

– Når flyene får sterk sidevind blir dette mer utfordrende for oss, og vil gå utover logistikken. Dersom vi ser at det blir fare for liv og helse vil det ikke være bevegelse i flytrafikken hos oss, slår den operative sjefen fast.

Skaar sier at de kjenner igjen denne typen vær fra orkanen «Nina» i fjor, hvor de opplevde ødeleggelser og skader, samt måtte evakuere deler av flyplassen og stoppe flytrafikken i en lang periode. De vil være i full beredskap hele morgendagen, og gjøre løpende vurderinger av sikkerheten.

Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor, forteller at Gardermoen følger situasjonen nøye.

– Det ser ikke ut som vi blir hardest rammet av dette uværet, men vi sikrer alt løst materiell som er ute, sier hun.

Når det kommer til forsinkelser tror hun dette vil gå hardest utover flyplassene på vestlandet, men at også Gardermoen kan bli rammet av forsinkelsene. Hun råder folk til å følge med på informasjonen som blir gitt, og møte opp som normalt til flygning.

Oljearbeidere flyttes

Varsel om orkan og svært høye bølger gjør at Statoil må flytte rundt 250 arbeidere til andre plattformer i Nordsjøen. Samtidig kanselleres samtlige helikopteravganger.

– Vi er midt i program for å oppgradere livbåtene på noen av plattformene våre og har derfor begrenset kapasitet i den varslede bølgehøyden som er meldt. Vi gjør derfor noen tilpasninger i Nordsjøen nå, sier mediekontakt Morten Eek i Statoil til NTB.

Samtlige flygninger ut til Nordsjøen fredag kanselleres også. Det omfatter 16 flygninger og rammer i overkant av 200 personer.

Bølger og høy vannstand

I tillegg til sterk vind, vil lavtrykket også kunne gi høye bølger og generelt høy vannstand på Vestlandet sør for Stadt.

– Spesielt i Hordaland kan det bli signifikante bølgehøyder på opp mot 11 til 13 meter, sier Fagerlid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder