NESTEN FERDIG: Det er bare noen få dager siden naboene så håndverkere i arbeid med huset som ligger praktfullt til på en av åsene i Drammen. Foto: Bjørnar Tommelstad ,

Dette skal være skrekkeksempelet i korrupsjonssaken i Drammen

Saksbehandler for byggesaker siktet for grov korrupsjon

DRAMMEN (VG) Naboene klaget gjentatte ganger på oppføringen av dette huset. «Tillatt etter kravene satt av
kommunen», svarte saksbehandleren.

VG får opplyst at oppføringen av huset utpekes som skrekkeksempelet i korrupsjonssaken i Drammen kommune.

Saksbehandleren for byggesaker – en kvinne i 50-årene – skal ha mottatt store pengebeløp under bordet i bytte mot tillatelser utbyggere ønsket til sine prosjekter.

Kvinnen er siktet for grov korrupsjon, og så langt etterforskes hun for opp mot 30 byggesaker.

– Stort sett er det snakk om privatpersoner som har hatt et ønske om å gjøre om egne boliger til utleieenheter, sier politiførstebetjent Ole Johan Brett i Sør-Øst politidistrikt til VG.

– Min klient tar den alvorlige siktelsen svært tungt og med det alvoret den fortjener. Det er alt hun og jeg er blitt enige om at jeg kan kommentere, sier forsvarer Anders Green.

– Ble vist noen tegninger

Naboer har lenge kjempet mot oppføringen av det som viste seg å bli en koloss av et hus, som stjeler både sol og utsikt over Drammensfjorden.

Huset vil ha én hoveddel og to utleieenheter, og det totale bruksarealet er på 295 kvadratmeter når det står ferdig, ifølge Eiendomsregisteret.

– Vi ble vist noen tegninger, men ikke av det huset som står der nå. Vi fikk det bare ikke til å stemme at kommunen hadde godkjent huset, sier en nabo.

Få har fått svar på klagene de har sendt til kommunens saksbehandler – den nå korrupsjonssiktede kvinnen.

Men noen e-poster har hun besvart, blant annet til en nabo som reagerte på størrelse og høyde, ettersom de var forespeilet at det nye huset skulle bli en liten enebolig.

Les også: Kommunen mener kvinnen forfalsket ledersignaturer

«Tillatt etter kravene»

VG har lest svaret fra saksbehandleren, hvor hun skriver at høyde og bygd areal på eiendommen innenfor makskravene.

«Tillatt etter kravene satt av kommunen,» hevder hun i en av flere e-poster som VG har lest.

ORIENTERTE ANSATTE: Ledere i Drammen kommune har jobbet med korrupsjonssaken siden 15. oktober. Først i dag fikk de øvrige ansatte vite om ankalgene mot kollegaen. Foto: Bjørnar Tommelstad ,

VG hadde i går flere samtaler med utbyggeren av det aktuelle huset, som ikke ønsker å kommentere saken. Han satt i helgen i et flere timer langt politiavhør.

De 30 byggesakene som etterforskes, knyttes til 25 såkalte tiltakshavere, privatpersoner og firmaer. Flere skal komme fra et tett og sammensveiset miljø.

Helt frem til kvinnen ble pågrepet og varetektsfengslet fredag, mener politiet at penger har skiftet hender.

Utbyggere siktet

– Tiltakshaverne er siktet i saken ettersom vi har brukt tvangsmidler i form av at vi har undersøkt kontiene deres. Helt til det siste har vi sett innbetalinger til siktede, sier Brett, som leder Øko-teamet i Drammen-politiet.

Det var Drammen kommune som varslet politiet i fjor høst. 15. oktober ble saker kvinnen hadde behandlet, undersøkt nærmere.

Se listen over kommunens funn i saken mot kvinnen

Kommunen ønsker ikke å oppgi hva som var bakgrunnen for dette arbeidet.

– Vi så på flere saker med et kritisk blikk. Enkeltstående feil kan alle gjøre, men etter hvert som vi gikk gjennom sakene, så vi flere brudd og avvik. Vi kunne se et mønster, sier rådmann Osmund Kaldheim.

Ifølge VGs opplysninger skal kvinnen blant annet ha lagt byggesakene under gamle saksnummer, slik at de ikke ble registrert som nye i kommunens systemer.

Kommunen ble anmodet om ikke å gjøre noen tiltak opp mot kvinnen etter funnene. I tre måneder har politiet jobbet i det stille.

Søppelsekker med dokumenter

Politiet varsler at de kommer til å være knallharde mot tiltakshaverne som de mener har benyttet seg av kvinnens tjenester.

– Trolig vil vi kreve inndragning av alt av eventuelle leieinntekter som er tjent i boliger som er knyttet til saken, sier Brett.

I forbindelse med fredagens pågripelse ble et medlem i kvinnens familie tatt med søppelsekker fulle av dokumenter som kan knyttes til saken.

– Familiemedlemmet har erkjent skyld for å ha forsøkt å fjerne bevis i en straffesak, sier Brett.

Den korrupsjonssiktede kvinnen ble i fjor dømt til seks måneders fengsel for omfattende NAV-bedrageri av over 600.000 kroner.

Hun skulle etter planen inn til soning i februar.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder