RASENDE: Flere hundre mennesker møtte opp utenfor Stortinget onsdag for å demonstrere mot klima- og miljøminister Vidar Helgesens oppheving av vedtaket om felling av mer ulv. Foto: Terje Bringedal VG

6 spørsmål og svar om ulvekonflikten

Forvirret av ulve-rabalderet? Her er en oversikt over hva det krangles om, hvor mye ulv vi egentlig har i Norge og hvor den befinner seg.

  • Ingri Gudmundsen Bergo

Artikkelen er over tre år gammel

Ulven skaper politisk floke om dagen. Midt i all kranglingen er det fort gjort å miste oversikt over hva konflikten egentlig dreier seg om og hvem som mener hva – og hvor mye ulv har vi egentlig i Norge?

Hva krangler de om?

Stridens kjerne er hvor mange ulv som skal være lov å felle. Hvert år utstedes det kvoter på hvor mange ulver som kan felles lovlig. Denne gjelder utenfor den vedtatte ulvesonen.

Konflikten oppsto etter at rovviltnemndene i september i fjor økte kvoten til 47 ulv, og åpnet for felling også innenfor ulvesonen.

Så, like før jul, konkluderte klima- og miljøminister Vidar Helgesen om at norsk lov ikke tillater en så offensiv ulvejakt. Lisenskvoten reduseres dermed fra 47 til 15, utenfor ulvesonen. Seks av disse er allerede skutt.

Les også: Erna Solberg åpner for mulig ulvejakt

Hva sier politikerne?

  • KrF, Ap, Høyre og Frp inngikk i fjor et ulveforlik som setter nytt bestandsmål for ulv. Nå er det flere ulver enn bestandsmålet sier, men regjeringen sier likevel nei til å felle 32 ulv. Derfor ble Helgesen i går filleristet av sine egne bak lukkede dører.
  • Senterpartiet stilte seg utenfor forliket, og som de mente ofret Hedmark fylke ved å innskrenke ulvesonen.
  • Venstre, SV og MDG stilte seg også utenfor forliket, men av motsatt årsak. De mener forliket svekker vern av ulv i Norge.

Les også: Kastet Helgesen til ulvene

VIL FELLE MER: Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok på demonstrasjonen mot Vidar Helgesens (H) stopp av ulveforliket. Foto: Terje Bringedal VG

Hvor mye ulv har vi i Norge?

I fjor var den norske ulvebestanden rekordhøy: mellom 65 og 68 ulv ble registrert i Norge, viser tall fra Rovdata. Årsaken er at bestanden doblet seg etter en babyboom i perioden 2014-2015, da hele syv helnorske ulvekull ble født.

– Det er fordi så mange revirledende ulv overlevde året. Da blir det mer yngling, sier genetiker i Rovdata, Øystein Flagstad.

Selv om ulvebestanden har økt, drepes det mindre sau.

Så langt er det registrert mellom 69 og 73 ulv for perioden 2016-2017, og fire helnorske kull.

Når kom ulven til Norge?

Ulven har vært fredet i Norge siden 1971. Den etablerte seg i Skandinavia på 80-tallet, men bestandsveksten skjøt ikke fart før på 90-tallet. Da økte antallet ulv kraftig og i 1997 ble det første helnorske valpekullet registrert.

Flagstad sier ulvebestanden i Norge kjennetegnes av at den har vokst jevnt og trutt – og sakte.

– Bestanden har ligget på omkring 30 ulv hvert år i en tiårsperiode, før den plutselige endringen i 2014, sier han.

Grafikken til venstre viser hvordan ulvebestanden har utviklet seg siden 2000-tallet. De røde søylene viser hvor mye ulv som oppholder seg kun i Norge, mens de grå viser ulv som beveger seg på grensen til Sverige.

Les også: Flere hundre på ulvedemonstrasjon utenfor Stortinget: – Vi er ført bak lyset

Hvor befinner ulven seg?

Det er Høgskolen i Hedmark som holder i arbeidet med å registrere og overvåke ulven, på oppdrag fra Rovdata. Siden 1998 har de gitt ut detaljerte statusrapporter som viser utviklingen i den Skandinaviske ulvebestanden. For det meste befinner ulven seg i grenseområdene mellom Norge og Sverige, der ulvesonen er.

Sammenlignet med nabolandet, har vi lite ulv i Norge: I 2015 ble antallet ulv beregnet til å være omkring 340 i Sverige.

Hvordan lever ulven?

Ettersom den norske delen av ulvebestanden fortsatt er såpass liten kartlegges den ved hjelp av tett overvåkning og DNA-analyser. Derfor vet vi også mye om hvordan ulven lever.

– Ulven er sosial og trives best i flokk. Som regel holder de til 8–9 stykker i samme revir, sier Flagstad.

Ulven er trofast. Når et ulvepar har funnet seg et hjem, blir de der for livet. Det samme gjelder for partnere – ulvekjærlighet varer livet ut.

– Ulven blir med den samme partneren til den dør. Valpene holder seg til reviret i omtrent ett år, før de forlater det for å finne sitt eget hjem, sier han.

VG-kommentar: Varg i Vedum

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder