NEKTER FOR SPILL: Finansminister Siv Jensen avviser at Frp har drevet politisk spill i asylinnstrammingsforhandlingene. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Frp-lederen avviser asylspill

Fremskrittspartiet har ikke drevet spill i prosessen om asylinnstramminger på Stortinget, sier partileder og finansminister Siv Jensen.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Etter lange forhandlinger ble det mandag klart at Stortinget ikke vil klare å samle seg om noe asylforlik, og statsminister Erna Solberg uttalte at flere partier har drevet et spill om regjeringens forslag til innstramminger i reglene for innvandring og asyl i Norge.

Tirsdag avviste Frp-leder Siv Jensen dette.

– Nå har Stortinget saken til behandling, og det er åpenbart stor avstand mellom partiene. Noen mener vi ikke skal stramme inn, vi mener det er riktig å gjøre det, sier Jensen til NTB.

VGs Hanne Skartveit: Spillet viktigere enn resultatet for Frp

– Behov for innstramminger

Under forhandlingene sto Frp steilt på kravet om at forslagene fra regjeringen skulle tas punkt for punkt, med åpne voteringer for eller imot samtlige mer enn 40 forslag.

Dette var en taktikk som Frps eks-formann Carl I. Hagen lanserte i VG under Venstre-landsmøtet i april.

Likevel sier Siv Jensen forhandlingsprosessen ikke var en skinnprosess, men et uttrykk for Frps ønske om å fremforhandle reelle innstramminger.

– Regjeringen mente alvor med de forslagene vi la fram for Stortinget. Det er behov for å stramme inn regelverket. Signalene så langt tyder på at vi får til reelle innstramminger, og det er bra, selv om vi nok hadde håpet at vi fikk tilslutning til alle våre forslag, sier hun til NTB.

Les også: Laveste asyltall på 19 år

Flere var uenige

Statsminister Erna Solberg, som ville gå motsatt vei av Hagens punkt-for-punkt-strategi, sendte allerede i februar en tekstmelding til partilederne i Stortinget med budskapet om at «regjeringen er på tilbudssiden».

Derfor var det frustrasjon å spore i Høyre da det ble klart at partene ikke ble enige.

– Det hadde vært fint om vi hadde fått til mer innstramninger på noen områder. Det hadde vi ment var riktig, sa statsministeren til VG mandag.

Her kan du lese mer om regjeringens opprinnelige forslag.

Solberg ville imidlertid ikke tilskrive Frp skylden alene, og påpekte at regjeringspartiene var uenige også med Arbeiderpartiet på flere punkter.

– Det er ikke bare Frp. De har krevd å få stemme for, mens andre partier har ønsket at Frp skulle stemme imot seg selv. Det var også et opprør i Aps stortingsgruppe i januar, som definerte noen absolutter. Men det var et momentum i vinter som kanskje ikke er der lengre, sa Solberg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder