HAR DRAGET PÅ GUTTA: Dagfinn Høybråten (Krf) og Lars Sponheim (V) utroper Erna Solberg (H) som sin statsministerkandidat. - Er det den nye regjeringen? Jeg får kanskje legge meg foran dere som en skjødehund, jeg da, sa Carl I. Hagen (Frp) da han gikk forbi under VGs fotoseanse torsdag. FOTO: HELGE MIKALSEN Foto:

Siv holdt utenfor borgerlig flørt: - Desperat og urimelig av Erna

(VG Nett) Siv Jensen mener Erna Solbergs regjeringsflørt med Venstre og KrF er et grep for å kneble hennes mulighet for makt.

Mads A. Andersen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er i fredagens VG at Høyre-leder Erna Solberg poserer stående på et bord med KrFs Dagfinn Høybråten og Venstres Lars Sponheim sittende foran seg.

Om ikke et bilde faktisk sier mer enn tusen ord, gir dette unektelig et inntrykk av at alle de borgerlige partiene - bortsett fra Fremskrittspartiet - har samlet seg ytterligere få dager før Stortingsvalget.

- I min verden mener jeg at det er den borgerlige regjeringen som vil være mest levedyktig, fordi den har noen alternative stedet å gå for å få støtte. Men enhver borgerlig regjering må søke støtte på borgerlig side, sier Solberg til VG.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen reagerer på utspillet og opptredenen overfor VG Nett:

- Hvis deres mål er å få ett mandat mer enn Fremskrittspartiet alene, så synes jeg det vitner om en litt desperat greie på å holde oss utenfor istedenfor å lage en slagkraftig regjering, sier hun.

Står på sitt

Jensen benytter muligheten - nok en gang - til å invitere de tre andre borgerlige partiene til samarbeid.

- Men det virker umulig skal man høre på det de andre borgerlige partiene sier?

GRUFF?: Samarbeidsklimaet på borgerlig side virker vanskelig for Siv Jensen. Høyres Erna Solberg har imidlertid åpnet for å samarbeide med henne. Foto:

- Det mener fortsatt ikke jeg. Nå synes jeg de skal ta seg sammen og jobber målrettet. Fremskrittspartiet er like stor eller større enn de tre til sammen. Nå må man begynne å se urimeligheten i dette her, svarer Siv Jensen.

Sponheim om Frp-samarbeid:- Kan ikke holde meg for nesen

Men det er ingen urimelighet å spore hos verken Venstre-leder Lars Sponheim eller KrFs Dagfinn Høybråten:

- Slik valgkampen har utviklet seg er det høyst sannsynlig at statsministervalget ikke vil stå mellom Jens og Jensen, men mellom Erna og Jens. Vi ser på stadig flere målinger at Høyre, Venstre og KrF er størst på ikke-sosialistisk side, og at det rødgrønne flertallet glipper, sier Dagfinn Høybråten til VG.

- Ingen rop om dette

Han legger til at han og Lars Sponheim ønsker å forsterke utviklingen ved å peke på Erna Solberg som statsminister.

- Det har ikke vært noe rop om å få gjenopplivet Bondevik-partiene i regjering. Det var tidenes mest upopulære regjering. Da måtte Fremskrittspartiet sloss for å få gjort noe med urettferdig avkorting av pensjonen for samboende minstepensjonister og for å få gjort noe med formueskatten. Det siste klarte vi ikke fordi Høyre sa nei, kontrer Siv Jensen.

Hun synes det er underlig å danne en regjeringskonstellasjon som «velgerne ikke ber om».

- Det virker på meg som man har latt seg påvirke av et par gode meningsmålinger, uten å se på helheten. Helheten er at Frp utgjør halvparten av et ikke sosialistisk flertall, og jeg har sagt i mange år at man ikke kan oppheve den tyngdeloven, sier Frp-lederen.

Ber om hjelp fra velgerne

Jensen mener KrF, Høyre, Venstre og hennes eget Fremskrittsparti bør anstrenge seg for å få på plass en slagkraftig regjering

- Det man nå gjør er å ekskludere det største partiet fra muligheten for å påvirke politikken, sier hun oppgitt.

- Er ditt eneste halmstrå nå for å komme i regjering at Frp blir større enn KrF, Høyre og Venstre sammen og Arbeiderpartiet alene?

- Jeg er opptatt av en ting, jeg. Det er å markedsføre Fremskrittspartiets politikk og prøve å få gjennomslag for vår politikk. Men alle skjønner at det blir vanskelig å få gjennomslag for den uten at vi sitter i regjering. Det bør velgerne merke seg. Jeg tror ikke at folk ønsker Bondevik-partiene tilbake. Det de ønsker er en slagkraftig ikke-sosialistisk regjering og da må Frp være med, sier hun og legger til:

- Det bør Erna Solberg forsøke å overbevise sine to gode venner i Krf og Venstre om fremfor å gjøre det hun nå gjør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder