FÅR TILBUD: For noen ungdommer er fedme blitt et så alvorlig problem at man ikke kan hjelpe dem på annen måte enn ved operasjon. Foto: REUTERS

Barn i Norge kan få tilbud om fedmeoperasjon

Stadig flere barn og unge blir overvektige. Nå kan fedmeoperasjon for denne gruppen bli et permanent tilbud fra det norske helsevesenet.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til sammen 29 barn mellom 15 og 18 år er siden 2010 blitt fedmeoperert som en del av forskningsprosjektet 4XL ved Senter for sykelig overvekt i Vestfold. Nå kan ordningen bli et permanent tilbud til barn med sykelig overvekt, melder P4.

– For noen ungdommer er fedme blitt et så alvorlig problem som fører til diabetes og høyt blodtrykk at man ikke kan hjelpe dem på annen måte, sier Shamira Lekhal, seksjonsoverlege for barn og unge ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Ungdommene som deltar i studien vil få tilbud om ett av to behandlingsforløp: Overvektsoperasjon og internsiv oppfølging ved poliklinikken, altså en livsstilsendring, skriver sykehuset på sine hjemmesider.

Både de som velger operasjon og de som velger annen behandling vil bli fulgt i totalt ti år.

Les også: WHO-rapport: Slår alarm om fedme blant barn

80 søknader

Det er langt fra ukomplisert å gjennomføre en slik operasjon på barn og unge voksne, og over halvparten av dem som har søkt har fått avslag.

– Vi har fått inn 80 søknader, noen barn er helt ned i 13-årsalderen. Men over 50 av disse har fått avslag fordi de ikke er godt nok rustet psykisk til å gjennomgå en operasjon, sier Lekhal.

– Risikoen for selvmord og rusmisbruk øker noe. Der det er kjent psykisk sykdom før operasjon er også ungdom litt mer utsatt for å ikke håndtere operasjon enn voksne, forklarer overlegen.

Så du denne? Norsk lege advarer: – Foreldre bør ikke kommentere barnets overvekt

Kan bremse levealderen

Fedmeepidemien blant barn og unge gjelder ikke kun her til lands. I februar slapp WHO rapporten «Ending Child Obesity», hvor det kommer frem at barn og unge over hele verden blir stadig fetere. Verdens helseorganisasjon (WHO) peker på fedme blant barn som fremtidens største trussel mot helsen.

Fedmeepidemien er så kraftig at den har potensial til å bremse den økende levealderen vi har vært vitne til de siste årene, heter det i rapporten.

I 2014 var 41 millioner barn under fem år overvektige, viser tall fra WHO, mens enda flere står i fare for å utvikle fedme. De siste årene har problemene vist seg å være større i land med lav – eller mellominntektsland enn i høyinntektsland.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder