BYTTER EIER: WhatsApp ble kjøpt av Facebook tidligere denne uken, nesten fem år etter at WhatsApp-gründeren Brian Acton fikk avslag på sin jobbsøknad til selskapet. Foto: Reuters/Twitter

WhatsApp-gründer søkte jobb i Facebook - fikk avslag

Sommeren 2009 søkte den fremtidige WhatsApp-gründeren Brian Acton jobb hos Mark Zuckerberg uten å få den. Tirsdag ble selskapet hans kjøpt av Facebook.

  • André Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Zuckerberg og Facebook har gravd dypt i lommene for å sikre seg meldingsklienten WhatsApp. Svimlende 115 milliarder kroner måtte de ut med. Og det spørs om ikke Zuckerberg angrer på at han ikke ansatte Acton i 2009.

Oppkjøpet blir omtalt som Facebooks desidert største investering noensinne, og summen er ganske nøyaktig 19 ganger så høy som da Facebook kjøpte bildedelingstjenesten Instagram i 2012.

Acton brukte Twitter for å uttrykke sin skuffelse etter å avslaget på jobbsøknaden i 2009:

«Facebook avviste meg. Det var en flott mulighet til å knytte bekjentskap med noen fantastiske mennesker. Ser frem til livets neste eventyr.»

Da Brian Acton ikke fikk jobb hos Facebook, valgte han å starte for seg selv sammen med Jan Koum, en kollega fra Yahoo, der de begget hadde jobbet. Sammen formet de meldingstjenesten WhatsApp.

RIK MANN: Den ene halvdelen av WhatsApp-duoen, Jan Koum. Her under en konferanse i München i januar. Foto: AFP


Koum kommer opprinnelig fra Ukraina, og det skal ha vært hans opplevelse av overvåkningen som foregikk i gamle Sovjetunionen som ga inspirasjonen til å lage WhatsApp.

Tanken var at WhatsApp skulle være en slags motpol til den totalitære tankegangen. Applikasjonens funksjon skulle, ifølge et intervju gjengitt i The Guardian, være å verne om demokratiet og ytringsfriheten.

Tjenesten har den siste tiden eksplodert i vekst, og fra april 2013 til slutten av året vokste klienten med 250 millioner månedlige brukere.

Applikasjonen lar brukerne sende meldinger med bilder, lyd, video og tekst gratis, så lenge en har tilgang til Internett.

Norske eksperter mener det er jakten på nye og yngre brukere som lokket Facebook til den tidligere konkurrenten WhatsApp.

Facebook turned me down. It was a great opportunity to connect with some fantastic people. Looking forward to life's next adventure.
— Brian Acton (@brianacton) August 3, 2009

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder