KULLGLEDE: Utviklingen i kinesisk kullindustri bidrar til lavere vekst i CO2-utslippene i verden. Her kull og kraftverk i Shanxi-provinsen. Foto: Harald Henden , VG

Ny rapport gir litt klimaglede Paris: Verden nærmer seg 0 utslippsvekst

PARIS (VG) Veksten i de globale klimautslippene var i fjor nede i 0,6 prosent. Kina får hovedæren, men det er økonomisk stagnasjon som er hovedårsaken.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fire år gammel

I dag publiserer Global Carbon Project (ekstern lenke) sin årlige analyse av utviklingen i globale utslipp av CO2, her på klimakonferansen i Paris.

0,6 prosent

Den viser at globale CO2-utslipp fra fossilt brensel og industrien er nede i 0,6 prosent vekst. Det skjer etter at veksten i utslipp har ligget på rundt tre prosent årlig på 2000-tallet. Etter 2010 har veksten flatet ut og er nå altså nede i 0,6 prosent.

Dette er i stor grad et resultat av en kraftig oppbremsing i kinesisk kullforbruk,

fremholdes det i rapporten.

Aktuelt: Usikkerhet om Kina-tall

Kina står for 27 prosent

Samtidig som Global Carbon Project (GCP) kommer med den gode nyheten, heller de likevel kaldt vann: De fastslår at veksten i de globale utslippene også i 2015 kan komme til å bli redusert. Men de fremholder at «det er lite sannsynlig at dette representerer en topp i de globale utslippene».

Enda en god klimanyhet: 0-varsel i mars

– Kina står for rundt 27 prosent av de globale utslipp av karbondioksid, og opp- og nedturer i den kinesiske økonomien slår inn på utviklingen i de globale utslippene, sier Glen Peters, seniorforsker ved Senter for klimaforskning CICERO, som er medforfatter av studiene.

Han fikk mandag mange spørsmål om hvor troverdig kull-tallene fra Kina egentlig er.

– Det må ligge litt tvil til grunn, men målene for forbruket som de har levert, virker troverdig. I tillegg viser indeksen over industriproduksjonen fall etter langvarig vekst, så vi mener vår analyse er troverdig, sier han.

– Vi er ikke av kroken

– Ny kinesisk energistatistikk viser at veksten i de kinesiske utslippene har avtatt de siste årene, og kan også komme til å gå ned i 2015, sier seniorforsker Jan Ivar Korsbakken.

Han er også medforfatter. De understreker at den positive utviklingen kan snu hvis den kinesiske industriproduksjonen tar seg opp igjen.

De understreker at Kina først har lovet at de vil nå en topp i utslippene i 2030.

– Lavere kinesisk utslippsvekst er gode nyheter, men vi er ikke av kroken, fordi det kan godt være kortsiktig, og det er økende bekymringer med utslippsvekst i India og andre utviklingsland, sier seniorforsker Robbie Andrew, som også har jobbet med studien.

Les også: Slik kan byer drukne

India opp ni prosent

De viser til at de indiske utslippene vokste med nesten ni prosent i 2014, som bare er en videreføring av en periode med sterk vekst. Og; veksten vil fortsette, da India har planer om å doble sin kullproduksjon frem mot 2020.

Samtidig som den nye rapporten ble lagt frem, legges det også frem en ny studie ledet av professor Pete Smith fra University of Aberdeen.

40 forskere har bidratt og det fremholdes at nesten alle utslippsscenarioer i regi av FNs klimapanel ( IPCC) legger til grunn av vi må bruke fangst av CO2 i stor skala, for å nå målet om å holde økningen av den globale gjennomsnittstemperatur under to grader.

Bli klokere: Dette bør du vite om klimatoppmøtet

I den nye studien advarer det kraftig mot en slik strategi, fordi lagring og fangst at CO2 er en fremtidsteknologi som ikke er godt nok utviklet.

De anbefaler i stedet action nå.

Klimagassutslippene må reduseres kraftig og umiddelbart i stedet for å stole på storskalafangst av CO2 i fremtiden, konkluderer rapporten.

– Kan ikke stole på det

De har gått gjennom de ulike teknologiene og metodene for å fange CO2, og advarer.

– Vi finner at alle CO2-fangstteknologiene har betydelige begrensninger, og vi trenger å investere i forskning og utvikling for å prøve og overvinne disse begrensningene. Vårt hovedbudskap er at vi ikke skal stole på disse uprøvde teknologiene for å redde oss i fremtiden, sier Robbie Andrew.

– Vi anbefaler heller raske og omfattende kutt i utslipp av klimagasser for å unngå en risikabel avhengighet av disse teknologiene i fremtiden.

Les også

 1. Her starter Sundtofts klima-maraton

  PARIS (VG) Etter en frisk joggetur søndag morgen, ble klimaminister Tine Sundtoft (H) bedt om å lede klimaforhandlingene…
 2. Frykter ny vinter med farlig dårlig Oslo-luft

  PARIS (VG) Lan Marie Nguyen Berg (MDG) frykter en ny vinter med sterkt forurenset Oslo-luft.
 3. Sundtoft lover enda dyrere flybilletter

  Oslo-Paris (VG) Fra sete 2D på SAS-flyet til Paris varsler klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) at flyavgiftene…
 4. Organisasjoner raser mot Norges klimaforhandlere

  PARIS (VG) Det har brutt ut en intens krangel om menneskerettigheter mellom de norske…
 5. Klima-kungen tror på klimaløsning

  PARIS (VG) Kong Carl Gustaf ville vite hva som skjer etter…
 6. Mer ekstremvær og ny nedslående varmerekord: Slik har jorda forandret seg de siste 18 årene

  Siden sist verdens ledere møttes og ble enige om en bindende klimaavtale, for 18 år siden i Kyoto, har jorden blitt både…

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Miljøvern
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Ny økning i utslippene av CO₂

 2. Dette er fantasi-teknologien som skal redde verden

 3. Norsk forsker: Ren luft vil gjøre verden 0,5 grader varmere

 4. Rapport: 100 selskaper står bak 71 prosent av verdens totale klimautslipp. Statoil er ett av dem.

 5. Klimaprofessor: CO₂-kurven Norge ikke vil at verden skal se

Fra andre aviser

 1. Nå flater utslippene ut

  Bergens Tidende
 2. Ny økning i utslippene av CO2

  Bergens Tidende
 3. Er klimafesten over? Verdens CO₂-utslipp øker igjen

  Aftenposten
 4. De globale utslippene av CO2 kan gå ned i 2015

  Fædrelandsvennen
 5. Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere

  Bergens Tidende
 6. Verdens CO₂-utslipp øker: -Et gigantisk sprang bakover for menneskeheten

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no