OVERSKYET: Det var ikke mulig å se måneformørkelsen tidligere i dag.

Svalbard-meteorolog: − Sikten i dag var ikke bra nok

Tirsdag morgen var det forventet en måneformørkelse på Svalbard. Finværet har derimot latt vente på seg, og formørkelsen ble ikke synlig.

Publisert:

Mellom klokken 10.09 og 13.49 tirsdag skulle man kunne se en måneformørkelse med det blotte øye ved oppholdsvær på Svalbard.

– Dette er spennende, absolutt! Jeg har sett det en gang før, men det er sjelden det skjer, så det er jo er en begivenhet!

Meteorologen Marius Opsanger Jonassen, ansatt ved Universitetssenteret på Svalbard, så fram til å få med seg himmelfenomenet denne ettermiddagen. Etter å ha tatt turen ut for å observere hendelsen, var derimot skuffelsen et faktum.

– Sikten i dag var ikke bra nok. Den var generelt fin i motsatt retning, men i retning månen var det skyer og fjell. Det var veldig kjedelig, sier Jonassen.

SKUFFET: Meterolog Marius Opsanger Jonassen håpet å få se måneformørkelsen tirsdag ettermiddag.

Månen i skyggen av jorden

På fastlandet dekker ikke jordens skygge hele månen denne gangen, men i og med at Svalbard er langt nok nord til at fullmånen ikke går ned langs horisonten, blir fenomenet tydelig ved fint vær.

Men fint vær var det flere andre steder i verden tirsdag. På bildene under kan man tydelig se måneformørkelsen i El Salvador, Kina, Myanmar, USA, Frankrike og Sør-Korea:

1 / 6

– En måneformørkelse er når månen krysser planet som jorden beveger seg i rundt sola, samtidig som vi har fullmåne.

Det sier astronom ved Universitetet i Oslo, Håkon Dahle, til VG.

– Da ligger sola, jorden og månen på linje i verdensrommet. Jorden kaster skygge over månen, og dette skaper en måneformørkelse, sier Dahle.

En total måneformørkelse kalles også en blodmåne. Slik så den ut i 2019.

RETTELSE: VG skrev først at Marius Opsanger Jonassen jobber på Svalbard Forskningsråd, men dette var feil. Det riktige er at Marius Opsanger Jonassen jobber på Universitetssenteret på Svalbard. Dette ble rettet 8.11.2022 klokken 16.20.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no