KRAFTIG VIND: Store deler av Nord-Norge opplevde uvær også tirsdag. Bildet er fra Skulsfjord.

Nå blåser det opp i nord: − Blir skikkelig heftig

Storm og bøttevis med regn gjør at flere skoler i Nord-Norge holder stengt onsdag. På Vestlandet vurderer en kommune å sende elevene på skolen med båt.

Publisert:

Den kraftige vinden som er varslet både i nord og i vest onsdag har nådd Lofoten:

Grytidlig onsdag morgen blåser vinden med styrke opp i 39,6 meter i sekundet på Rafsundbrua ifølge Lofotposten, som har snakket med Vegtrafikksentralen.

Avisen skriver også at Posten innstiller også levering av post flere steder på grunn av været: Vestvågøy , Flakstad og Moskenes, Laukvik og Gimsøya i Vågan.

Posten melder selv at stort sett hele Nord Norge både onsdag og torsdag:

– Grunnet mye vind, nedbør og dårlige kjøreforhold, må det forventes forsinkelser i stort sett hele Nord Norge i dag og i morgen. Enkelte steder kan det vare enda lenger. Dette gjelder da alle produkter – brev, pakker og gods. skriver Posten i en driftsmelding på sine nettsider.

Kan måtte stenge bro

På Vestlandet har Meteorologisk institutt utsendt gult farevarsel og det ventes lokalt kraftige vindkast mellom 27 og 30 meter i sekundet.

Særlig på kysten blir det ille. Ved Stad er det meldt orkan.

– Vurder å la båten ligge. Ikke dra ut i småbåt, advarer meteorologene i farevarselet.

Kinn kommune advarer om at kraftige vindkast kan føre til at Måløybrua må stenges onsdag. I så fall kan det bli aktuelt å transportere elevene med passasjerbåt under broen, opplyser kommunen.

Måløybrua er på over 1200 meter.

Flere barnehager og skoler holder stengt onsdag som følge av stormvarselet, ifølge Lofotposten.

Har du bilder eller video av uværet? Send det inn på e-post eller SMS til VGs tipsportal.

I tillegg vil busser og ferger innstilles.

Meteorologisk institutt har utsendt oransje farevarsel for vind. Vindkastene skal nå en styrke på 33-38 meter i sekundet lokalt i Lofoten, Vesterålen og Ytre Troms, ifølge værvarselet.

Assisterende rektor på Leknes skole i Lofoten, Børge Dagfinrud, sier til VG at de stenger skolen etter oppfordring fra kommunen. Det skal gjelde alle barnehager og skoler i kommunen.

– Flere bussruter er allerede innstilt. Mange av våre elever kommer med buss, og dermed blir det vanskelig å få elevene på skolen. Dermed er det bedre å stenge skolen, og ha hjemmeskole på teams.

Tirsdag ettermiddag melder Lofotposten om at flere lasteskip har søkt nødhavn, og at det ventes opptil 25 meter høye bølger.

Det er også oransje farevarsel for regn i Lofoten, deler av Vesterålen og Sør-Troms. Ifølge værvarselet skal det komme mellom 60 og 80 millimeter regn i løpet av 24 timer.

ADVARER: Her kan det komme opp mot 80 millimeter regn på et døgn.

Mest mulig hjemme

Statsmeteorolog Unni Nilssen ber folk i Lofoten holde seg mest mulig i ro onsdag. Det anbefales ikke å dra ut på lengre kjøreturer.

– Det er en grunn til at vi advarer, for været blir skikkelig heftig. Personlig ville jeg prøvd å holde meg mest mulig hjemme. På veien blir det mye vind, overvann og glatt. Det er ingen spøk.

Farevarselet advarer om en vindstyrke opp mot sterk storm.

– Regnet begynner fra 13-tiden onsdag. Vinden starter tidligere på dagen. De i Lofoten blir å få mye vær på et døgn, avslutter meteorologen.

Flere kanselleringer

Uværet skal ta seg opp onsdag, men allerede tirsdag er fly- og ferjeavganger innstilt.

Widerøe har innstilt flere flyavganger i alle tre fylker som følge av den kraftige vinden, bekrefter kommunikasjonssjef Catharina Solli til NRK.

Hurtigruten har innstilt alle avganger på MS Nordnorge mellom Kirkenes og Hammerfest til torsdag. Skipet gjenopptar ruteplanen på sørgående seiling fra Hammerfest på torsdag, ifølge NRK.

I Troms er flere ferger og hurtigbåter innstilt. Troms Fylkestrafikk har satt opp ekstra bussavganger, skriver iTromsø.

En rekke fjelloverganger er også stengt.

To personer værfast i Bardu

To personer ble tirsdag værfast i Bardu.

– Det er meget dårlig vær i området med dårlig sikt og mye vind/nedbør, skrev politiet på Twitter.

Ørjan Delbekk, vaktsjef hos HRS nord Norge, opplyste at det dreide seg om militært personell som hadde kjørt seg fast med snøscooter.

– Vi setter ut frivillige ressurser. Røde Kors og norsk folkehjelp tar seg frem i området med snøscooter, og politiet koordinerer. Det er for dårlige værforhold til å bruke helikopter, sa Delbekk.

Klokken 20.51 opplyser politiet at tross krevende forhold er begge berget og i god behold.

Uvær også tirsdag

Store deler av Nord-Norge opplevde uvær også tirsdag. Trailere, biler og en buss blåste av veien.

Vegtrafikksentralen nord sa til VG tirsdag formiddag at de hadde det travelt.

– Når det er så mye regn og vind blåser grusen bort. Det er helt klart en utfordring. Det jobbes på, og er meget hektisk. Folk må bare ikke ta noen sjanser ute på veiene, sa trafikkoperatør Frode Jensen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no