VIL HJEM: Michael Maxson og hans følge krysser fingrene for at avgangen til New York går som normalt senere i dag. Foto: Scanpix.

VIL HJEM: Michael Maxson og hans følge krysser fingrene for at avgangen til New York går som normalt senere i dag. Foto: Scanpix.

Har ventet på å fly i fem døgn: - Nå gleder vi oss bare til å komme hjem

GARDERMOEN (VG Nett) Amerikanske Michael Maxson er spent på om han får lov til å reise hjem i dag, etter å ha tilbrakt fem ekstra dager i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Søndag kveld åpnet luftrommet over Gardermoen for flyvninger mot nord og vest, og i dag tidlig startet de første flyvningene ut fra Norges største flyplass som har vært stengt siden torsdag kl 10.

- Her er det foreløpig veldig rolig. Det er en og annen passasjer, men i forhold til hvordan det vanligvis ser ut er det helt stille, sier VG Netts reporter Erlend Skevik fra Gardermoen.

Les også:Mener flystopp kan ha kostet liv

Vil hjem

En av de få som håpefullt har tatt turen til Gardermoen er Michael Maxson fra California i USA. Han krysser fingrene for at det oppsatte flyet til New York i formiddag vil gå som normalt.

Les også:Geologiprofessor svarte på lesernes spørsmål om asken

- Nå gleder vi oss bare til å komme hjem, sier Maxson til VG Nett.

Les også:- Hele Norge blir dekket av aske

Han forteller at usikkerheten rundt hjemreisen har vært det verste.

- Vi har prøvd å se lyst på det de siste dagene, og vi har jo fått muligheten til å se nydelige Oslo, sier Maxson, som har vært på Gardermoen i natt, sammen med en stor gruppe amerikanere.

Les også:Flere testflyvninger gjennomført

Hareide rakk flyet

Rapportene fra flyplassen tyder på at det ser lovende ut for avviklingen av innenlandstrafikk utover dagen.

Stortingsrepresentantene Knut Arild Hareide og Øyvind Håbrekke (KrF) var blant de heldige som kom seg avgårde fra Gardermoen mandag morgen. De to skal til Trondheim for å ha møter med ordføreren og fylkesordføreren i Sør-Trøndelag.

- Vi er veldig fornøyde med at det løste seg, men vi tar ikke sjansen på at det går fly når vi skal tilbake, så vi har bestilt billetter til ettermiddagstoget, sier Hareide til VG Nett.

På Oslo lufthavns hjemmesider kan du få løpende oversikt over flytrafikken.

Kommer tilbake

Meteorologisk institutt opplyser mandag morgen at foreløpig er det de samme prognosene som man hadde i går som gjelder. Det betyr at mens askeskyen holder seg borte fra Norge mandag morgen, men vil den sakte, men sikkert komme tilbake.

I løpet av kvelden i dag og morgendagen vil en gigantisk askesky komme inn over Sør-Norge og østlige deler av Finnmark. Etter hvert vil den dekke hele landet.

Her kan du se hvordan skyen er ventet å utvikle seg de neste par dagen (det sorte feltet er der skyen er til enhver tid).

Informasjonsdirektør Jo Kobro ved Oslo lufthavn sier til VG Nett at det sannsynligvis er flere ansatte enn passasjerer på Gardermoen for øyeblikket.

Les også:Island før og etter asken

- Her er det ikke mye passasjerer, understreker han.

Den første avgangen mandag var Norwegians morgenfly til Stavanger, som forlot Gardermoen rett før klokken 07.00.

Til Sverige og Malaga

I tillegg til innenriksflyvninger er det også åpnet for trafikk blant annet til Sverige.

- Det går fly til Stockholm og Malaga. Og så får vi inn tre maskiner fra USA nå på formiddagen, sier Kobro.

Les også:Parkert på flyplassen? Du kan få kjemperegning

Han forteller blant annet at SAS har planlagt å gjennomføre 200 innenriksavganger, mot normalt 270.

- Vi har et tilnærmet normalt innenriksprogram planlagt i dag. Vi reposisjonerte fly i går kveld for å være så klare som mulig, og er operative på alle flyplasser unntatt Kirkenes, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG Nett.

Les også:Vulkanutbruddet: - Ikke utsett deg for risiko

Halv kapasitet

Norwegian har omtrent halv trafikkapasitet på innenriksflyvninger mandag.

- Det satt folk og sydde sammen et program i går. Men mange fly er på annet sted enn de skulle ha vært dersom det hadde vært et vanlig ruteprogram. Dessuten bruker vi kapasitet på å hente passasjerer i utlandet. Vi flyr det vi har anledning til i Sverige og Norge, sier markedsdirektør Åsta Braathen i Norwegian til VG Nett.

Bakgrunn:Derfor er asken farlig for fly

Til hvilket tidspunkt det åpnes for internasjonal trafikk, avhenger av når luftrom og flyplasser i de forskjellige landene åpner.

Arlanda åpnet

Også svenskenes hovedflyplass Arlanda er åpnet for trafikk, mens luftrommet over Danmark fortsatt er stengt.

De ansatte depper imidlertid ikke for at det er få passasjerer på flyplassen.

VGTV:Se vulkanen direkte

- De er nok veldig glade for at det skjer noe. Man kunne jo hatt det mye verre, med permitteringer, og slike ting. Men usikkerheten for hvor lenge vi kan holde åpent er jo absolutt tilstede, sier Kobro.

Ifølge reporter Erlend Skevik på Gardermoen vil det bli tatt en ny vurdering av flysituasjonen i 15-tiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder