Uværet i Rogaland fortsetter: Mann satt fast i bil hele dagen - reddet med snøscooter

Politiet: Gi beskjed hvor dere skal kjøre

Inspektør i Veivesenet: Biler ligger strødd

Mer snø og storm ventes inn mot helgen

JÆREN (VG Nett) I de verste områdene på Jæren er det tett mellom bilene som har kjørt seg fast.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Av Veslemøy Eineteig Christiansen, Vidar Enerstvedt og Kent Skibstad (foto)

- Dette er det femte kjøretøyet vi finner i grøfta i dag, og det ligger enda flere strødd nedover veien her, sier Kenneth Vestby, inspektør i Statens vegvesen, til VG Nett i snøfokket på Jæren i Rogaland torsdag kveld.

Det har i det hele tatt vært en dag utenom det vanlige for både Vestby og mange andre, etter at unormalt store mengder snø har falt ned.

Saken fortsetter under bildet.

VÆRFAST: Et vogntog og en bil har kjørt seg fast i snøen. Vogntoget kjørte på slitte sommerdekk, og på den korte strekningen mellom Varhaug og Vigrestad i Hå kommune, hadde hele åtte lastebiler kjørt i grøfta og satt seg fast. Foto: Kent Skibstad


VGTV: Uværet i Rogaland torsdag kveld

Under kjettingkontrollen veivesenet foretok på E39 natt til torsdag, stoppet de nærmere 200 vogntog og lastebiler som ikke fikk kjøre videre uten kjetting. I tillegg til at mange mangler kjetting, kjører de på speilblanke dekk som er beregnet på søreuropeiske veier og forhold.

- På toppen av det har de fleste ikke engang kunnskap om hvordan de setter på kjettingen. Så her er det mildt sagt kaos, sier han.

Les også: Tidenes tyngste dag på jobb!

Har måttet forlate bilene

De vogntogene som blir stående fast blir enkelt og greit dyttet ut fra veien. Ellers vil alt snø igjen.

- Vi må bare få dem ut av kjørebanen så vi får åpnet og brøytet veiene her. Da får eierne vente til snøen er borte, så får de hentet kjøretøyet sitt, sier han.

VG har torsdag kveld kjørt rundt på Jæren. Det er ikke noen enkel øvelse. I området blåser det kraftig, og siden det har kommet store mengder lett snø, fokker den seg. På vår kjøretur har vi sett nærmere ti biler som har kjørt seg fast og hvor eierne har måttet forlate kjøretøyet sitt.

Saken fortsetter under bildet.

LITE BADING: Solastranden torsdag ettermiddag. Foto: Kent Skibstad


Spesial: Se bilder fra snøkaoset

Politiet i Rogaland har fått melding om titall fastkjørte lastebiler i hele distriktet i løpet av dagen. Litt over klokken 20.30 fikk de også melding om at en sjåfør hadde sittet fast i bilen sin helt fra torsdag morgen.

- Sjåføren har klart å holde varmen ved hjelp av dieselvarmer i lastebilen, skriver operasjonssentralen på Twitter.

Veier blåser igjen

Det var folk i mannens familie som rundt klokken 18.30 torsdag kveld varslet politiet om at han og bilen sto fast ved Buevegen ved Gjesdal. En snøscooter-patrulje fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp ble sendt for å hente mannen til varme og sikkerhet, opplyser operasjonsleder Geir Gjesdal til VG.

Rundt klokken 22 var han rapportert hentet ut i fin form og ved godt mot.

Protokoll: Last opp egne og se andres snøbilder her

Andre hadde tidligere prøvd å brøyte seg inn til mannen, men kom ikke gjennom.

Torsdag kveld er hovedveiene åpne i Rogaland, men i området på Jæren er det trøblete.

- Her blåser det en del, og veier står i fare for å blåse igjen. Det kan være smart å melde fra om hvilke veier man kjører, og et omtrent klokkeslett når de skal være fremme. Da er det lettere å hjelpe om de mot formodning ikke skulle komme frem, sier operasjonsleder Geir Gjesdal.

Inn mot helgen er det ventet enda verre vær. Et lavtrykk fra Grønland er på vei mot Sør-Norge og vil treffe kysten fredag kveld.

Mange beinbrudd

- I løpet av ettermiddagen kan vindstyrken i sørlige deler av Rogaland komme opp i full storm. Det er også forventet å komme nedbør, som sannsynligvis vil komme som snø natt til lørdag, sier meteorologen.

- Det blir ikke kjekt i Rogaland i helga. Vi får håpe ikke både vinden og nedbøren kommer på én gang. Folk må være forsiktige, i hvert fall om de skal ut på festligheter, sier hun.

De enorme snømengdene i Rogaland skapte problemer for mange torsdag. Skoler ble stengt, det har vært kaotisk i trafikken og legevakten i Sandnes melder om rekordmange beinbrudd. På Bryne måtte en gravemaskin trå til for å gjøre gatene noenlunde fremkommelige, skriver NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder