PROSEDERTE: Steffen Brandstad er forsvarer for den hovedtiltalte kvinnen i Alvdal-saken. Dette bildet er fra da saken var oppe i tingretten i vinter. Foto: Krister Sørbø

Forsvarer: - Det er bildene som gjør Alvdal-saken spesiell

Advokat Steffen Brandstad, som forsvarer den hovedtiltalte moren (46)i Alvdal-saken advarer mot å la seg rive med av aktoratets generelle utlegning av saken.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det som gjør denne saken spesiell, er at vi har fått se bilder og filmer av overgrep. Hvis andre overgrep også hadde vært filmet og fotografert, ville de blitt oppfattet som like uhørte, sa advokat Steffen Brandstad da han startet fredagen med å holde sin prosedyre.

ALVDAL-MOR: - Jeg har vært en god mamma

- Faren er at man blir så preget av disse bevisene, at man gjør dem gjeldende også for forhold som de ikke dekker. Man må ikke la seg rive med av aktoratets generelle utlegning av dette, men konsentrere seg utelukkende om hva som kan bevises, sa Brandstad.

I hans øyne er det bare ett enkeltstående overgrep mot yngstesønnen som er bevist - og erkjent av hans klient, den hovedtiltalte, 46 år gamle moren i Alvdal-saken. Derfor brukte han mye tid og energi i sin prosedyre på å angripe barnas forklaringer og måten avhørene ble gjennomført på.

LES MER: Flere tøffe beskyldninger mot hovedtiltalt mor

- Snakker ikke alltid sant

Brandstad mener politimannen som avhørte den nå 15 år gamle nabogutten plantet navn og opplysninger i avhørssituasjonen, stilte ledende spørsmål og gjentok spørsmålene til han fikk de svarene han ønsket.

- Barn kan huske feil, de kan blande sammen personer, steder og hendelser, men de kan også gi bevisst uriktige opplysninger. Det er ikke slik at barn alltid snakket sant om overgrep. Selv dommeravhør som er skikkelig uført vil kunne inneholde feil opplysninger, sa Brandstad.

Senere i prosedyren ba Brandstad juryen også se bort fra politi- og rettsforklaringene til den 18 år gamle storesøsteren til gutten.

NABOMANN: - Alvdal-moren forsvarte overgrep mot egne barn

Risikerer forvaring

Til slutt ba han juryen svare nei på 23 av 24 skyldspørsmål for morens del. For det ene overgrepet hun har erkjent, skal det bare prosederes om straff.

46-åringen risikerer å bli den første kvinnen i Norge som blir rettskraftig dømt til forvaringsstraff for seksuelle overgrep hvis hun blir funnet skyldig etter tiltalen.

Bare to kvinner soner i dag forvaringsstraffer, begge for drap, ifølge Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet.

Kvinnen ble dømt til elleve års forvaring, med en minstetid på sju år og seks måneder i Nord-Østerdal tingrett i vinter, men anket dommen. Juryen i Eidsivating lagmannsrett er ventet å gi svarene på skyldspørsmålene mandag. Aktor, statsadvokat Iris Storås har varslet at hun vil legge ned tilsvarende straffepåstand som i tingretten, 13 års forvaring med en minstetid på åtte år hvis kvinnen blir kjent skyldig.

- Vi kan ikke la denne saken utarte til et spørsmål om troverdighet, konkluderte han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder