Varsler mindre politiressurser etter 22. juli

EKSPLOSJONEN: Over hundre etterforskere er satt av til terrorenheten etter bomben mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: Andrea Gjestvang

Politiet kan måtte nedprioritere vold, voldtekt og ran

Oslo politidistrikt må gjøre knallharde prioriteringer for å kunne etterforske terrorhandlingene.

  • Tor-Erling Thømt Ruud

Artikkelen er over åtte år gammel

Det kommer til å få konsekvenser for etterforskningen av andre alvorlige kriminalsaker i hovedstaden. Lederne i Oslo politidistrikt innrømmer at det blir en utfordring.

- Vi må prioritere knallhardt og enda hardere blir det å velge hvilke nye saker vi kan ta, sier fungerende sjef i seksjonen for organisert kriminalitet, politioverbetjent Torstein Holand.

Seksjonen som blant annet etterforsker gjengmiljøet, ran, grove tyverier og menneskehandel må avgi de fleste etterforskere til det såkalte «22/7-prosjektet», som Oslo-politiet har navngitt etterforskningen av bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli.

- Langsommere fremdrift

Til sammen kommer mellom 100 og 115 erfarne politifolk til inngå i terrorenheten. I praksis vil politidistriktet bli tømt for de mest erfarne og kompetente etterforskerne.

MÅ PRIORITERE: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde avgir halvparten av etterforskerne i voldsavsnittet til den nye terrorenheten. Foto: Sara Johannessen

- Noen saker vil få en langsommere fremdrift og oppfølging nå, sier lederen for vold- og sedelighetsseksjonen, politiinspektør Hanne Kristin Rohde, til VG.

Halvparten av etterforskerne på voldsavsnittet - som arbeider med drap og vold - kommer til å jobbe med terrorsaken. Det betyr at Rohde må vurdere hvor det er viktigst å sette på folk.

- Store, alvorlige saker som Bislett-drapet, rundt 10 drapsforsøk og andre saker kan bare ikke ligge, men det blir en stor utfordring å sette av ressurser, sier Rohde.

Hun innrømmer at de er nødt til å lage en prioriteringsliste, men vil ikke gå inn på hvilke saker som vil ligge nederst i kurven.

- Dette vil også gå ut over sedelighetssaker. Vi vil få en langsommere saksgang, sier Rohde.

Tar inn nyutdannet politi

For å hjelpe på situasjonen skal 95 nyutdannede politifolk fra vårens kull på Politihøgskolen gå inn i administrative stillinger. Erfarne etterforskere fra politistasjoner i Oslo vil komme til å inngå i 22/7-enheten, og de ferske polititjenestemennene blir dermed erstatning i bunnen.

Men i distriktet er det nå en bekymring for at terroretterforskningen skal gå på bekostning av det vanlige politiarbeidet.

- Vi vil advare på det sterkeste mot at dette går ut over politiets arbeid med hverdagskriminaliteten, og at de oppgavene som er med på å trygge befolkningen havner nederst på prioriteringslisten, sier Bolstad.

Flere artikler

  1. Ofre for hverdagskriminalitet får ikke svar fra politiet

  2. For få kvalifiserte voldtektsetterforskere i Oslo

  3. Slik skal Oslos drapsetterforskere bli bedre

  4. Norske drapsetterforskere avkledd i doktorgrad: Politiledere erkjenner for dårlig etterforskningskompetanse

  5. Forskning: Drapsetterforskere dårligere jo lenger de har vært i jobben

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder