TOK IKKE KORTESTE VEI: Viktig tid kan ha gått tapt da politiet valgte å legge ut med båt fra Storøya. Foto: Privat

Politiet avviser kritikk om valg av båtsted

Politimester: - Vi gjorde alt i vår makt for å redde liv

(VG Nett) Kaia ved Utvika brygge var uaktuell som båtutsettingsplass i forbindelse med angrepet på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det hevder politiet i Nordre Buskerud i en pressemelding.

Der svarer politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud på kritikken som har kommet i etterkant av politiaksjonen på Utøya den 22. juli, hvor flere har reagert på hvorfor politiet ikke valgte korteste vei da de rykket ut for å stoppe massemorderen Anders Behring Breiviks massakre under AUFs sommerleir.

Istedet for å dra fra Utvika, som var nærmeste båtplass ut til Utøya, valgte politiet å legge ut fra Storøya - 3,64 kilometer lenger nord.
Flere kritiske røster har hevdet at dette kan ha forsinket pågripelsen av Breivik.

Det ønsker ikke Hammer å spekulere rundt.

- Hvorvidt valgene som ble gjort denne dagen ville hatt konsekvenser for om menneskeliv kunne vært spart er spekulasjoner, fastslår politimesteren.

- Tok raske beslutninger

Stabssjef Magne Rustad ved Nordre Buskerud politidistrikt begrunner avgjørelsen med at kaia ikke hadde noen båtutsettingsplass, og at politiet ikke visste om det var mulig å sette ut en båt der.

- Av taktiske årsaker var dette uaktuelt i forhold til de opplysninger som forelå. Det var også uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for de sivile som befant seg der. Utvika Camping var derfor ikke et mulig valg. Valget falt på Storøya av flere årsaker som er politifaglig vurdert. Her er det tatt raske beslutninger som både skal ivareta sikkerhet og praktisk gjennomføring av aksjonen, sier stabssjef Magne Rustad.

STORBERGET: - Vi må være ydmyke overfor kritikken som kommer

- Brukte Utvika som observasjonspost

Ifølge stabssjef Magne Rustad i Nordre Buskerud politidistrikt ble Utvika benyttet som en observasjonspost da politiet ankom. Politiet, som da ikke visste hvor mange gjerningsmenn som befant seg på øya eller om det befant seg sprengstoff på øya, begynte å kontrollere trafikken til og fra Utøya.

- De ser da en båt med ungdommer som rodde mot land. Våre tjenestemenn anropte dem, de endret kurs og gikk i land lengre sør. Tjenestemennene bisto med å ta i mot disse, noen av de som var i båten hadde skuddskader. Mens dette pågår kommer det en båt som blir dirigert til beredskapstroppen som ber om båter, sier Rustad.

- Gjorde alt de kunne for å redde liv

Politimester Hammer ønsker å avvente en evaluering før hun konkluderer om vurderingene som ble gjort var gode nok.

- Omfanget og alvorlighetsgraden i forhold til den tragedien som fant sted på Utøya har vi aldri tidligere opplevd. Hvorvidt de valgene som ble gjort denne dagen ville hatt konsekvenser for om menneskeliv kunne vært spart er spekulasjoner. Vi tilkalte alle tilgjengelige ressurser da meldingen kom inn, og jeg vet at alle våre mannskaper som jobbet denne dagen gjorde alt de kunne for å redde liv, sier politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer.

LES OGSÅ: Politiet valgte nesten 3 kilometer lang omvei til Utøya

Ifølge Hammer fikk Nordre Buskerud politidistrikt melding om skytingen på Utøya klokka 17.27. Elleve minutter senere, klokken 17.38, fikk Oslo politidistrikt anmodning om å bistå. Klokken 17.52 var første patrulje på stedet, og klokken 18.25 gikk beredskapstroppen i land på Utøya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder