PÅ BRYGGEKANTEN: Nesten 700 mennesker var til stede da Liv Signe Navarsete (Sp) og Kristin Halvorsen (SV) talte mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen i Kabelvåg i går Foto: GEIR OLSEN

Ap klare for å droppe Lofoten

KABELVÅG/OSLO (VG) Ap er ikke villige til å ofre regjeringssamarbeidet for å presse gjennom en konsekvensutredning av olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er etter det VG kjenner til vurderingen i Ap-ledelsen nå.

Kristin Halvorsen (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp) var i et solfylt Lofoten i går, for å gjenta sitt nei til oljeboring i Nord. Samtidig bekrefter svært sentrale kilder i Arbeiderpartiet at man er på jakt etter en løsning som innebærer å komme SV og Sp i møte og hindre at regjeringen sprekker.

Internt spørsmål

Å presse gjennom en konsekvensutredning i denne stortingsperioden, og å overkjøre SV og Sp på nok en miljøsak, blir sett på som mer og mer utelukket.

Sentrale kilder i Arbeiderpartiet sier rett ut at SV i praksis har stilt internt kabinettsspørsmål i Lofoten-saken. Det gjør at spørsmålet om å si ja eller nei til å gå videre med olje- og gassplaner nå er blitt et spørsmål om regjeringens liv.

- Og den prisen er for høy, sier en svært godt informert kilde, som selv er tilhenger av oljevirksomhet i Lofoten.

Foran flere hundre oppmøtte på torget i Kabelvåg, fremførte lederne i regjeringens to minste partier i går ettermiddag ivrig argumentene mot konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. Tidligere på dagen hadde Navarsete og Halvorsen sammen besøkt en produsent av oljelenser, og fått en demonstrasjon av hvordan opprydning av oljesøl i havet skjer.

Beinhard linje

- Oljetilhengerne skjønner at de er på defensiven. Jo mer informasjon som kommer ut, jo dårligere sak viser det seg at de har, sier Kristin Halvorsen til VG.

Til jubel fra de fremmøtte ved Naturvernforbundets miljøfestival, gjentok hun gang etter gang at en konsekvensutredning vil være første skritt mot oljeboring - og at det vil være uakseptabelt.

Halvorsen og SV har aldri sagt rett ut at partiet ikke kan sitte i en regjering som åpner for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Men internt i regjeringspartiene er det ingen som tviler på det reelle innholdet i partiets beinharde linje.

- De har stilt kabinettsspørsmål på denne saken. Det er det som gjør saken så utrolig vanskelig for oss, sier den samme Ap-kilden.

Det pekes blant annet på at man fikk et klart mandat fra velgerne til å styre i fire år. Å la regjeringen gå til grunne bare ett år inn i perioden, på en sak hvor det også er delte meninger i Ap, vil være galt, påpeker en kilde med innsikt i vurderingene som gjøres helt til topps i Ap.

Hente kunnskap

Siden slaget nå står om man skal iverksette en konsekvensutredning (KU) eller ikke, er Ap-ledelsen etter det VG forstår i ferd med å se seg om etter andre alternativer, som kan sikre regjeringens liv.

Ordet «konsekvensutredning» får nemlig motstanderne til å se rødt, fordi en slik utredning ifølge petroleumsloven er noe man setter i gang når man har til hensikt å gi utvinningstillatelser. Derfor er et ja til en konsekvensutredning et prinsipielt ja til olje- og gassutvinning, mener SV.

Samtidig trenger Ap en utvei som ikke stenger døren for fremtidig olje- og gassvirksomhet, og som sikrer en viss aktivitet rundt spørsmålet. Dette er viktig for industrien, for Aps støttespillere i LO og for Nordland Ap.

En slik utvei kan være den løsningen partiets oljepolitiske talskvinne på Stortinget, Eirin Sund, pekte på i VG tidligere i sommer: Å fortsette å hente inn kunnskap om de sårbare havområdene, men uten å lage en konsekvensutredning.

Større ressurser

Overfor VG pekes det av sentrale Ap-folk i tillegg på at Barentshavet har et større potensial enn Lofoten og Vesterålen, fordi ressursene der ventes å være mye større enn utenfor Lofoten.

Navarsete og Halvorsen avviser at det er en felles forståelse i regjeringen om at Lofoten nå er en vunnet kamp.

- Vi har ikke startet forhandlingene i Regjeringen, og det er ingen felles forståelse, sier Kristin Halvorsen.

Men dersom Arbeiderpartiet er i ferd med å gi seg, vil de begge juble.

- Det er i så fall strålende nyheter, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder