KJØRT BORT: Mannen som kastet en sko på Breivik ble kjørt bort i en ambulanse. Foto: Tim Peters

Bistandsadvokat: Skjedde i dyp frustrasjon over at han har mistet broren

Etterlatt: - Han ropte det mange tenkte

(VG Nett) Bistandsadvokaten til 20-åringen som kastet skoen, forteller at han var opprørt over synet av mannen som drepte broren på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Advokatfullmektig Kari Nessa Nordtun satt ved siden av 20-åringen på den andre raden med tilhørerplasser da han tok av seg skoen og kastet den mot Breivik.

Etterpå gikk han mot Breivik og skrek: «You killed my brother. Go to hell! Go to hell». På det tidspunktet var det fem-seks meter mellom ham og tiltalte. Mens politiet tok kontroll på Breivik, gikk tingrettens sikkerhetsvakter mot mannen som kastet skoen.

- ANSPENT: Bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun forteller at broren var anspent før han gikk inn i retten i dag, men utover det merket hun ikke noe spesielt før han reiste seg opp og kastet skoen. Foto: NTB scanpix

Flere pårørende klappet etter hendelsen. 20-åringen ble raskt ført ut av retten, men han fortsatte å rope på vei ut. Man kunne høre at mannen hikstet høylytt på gangen utenfor sal 250.

- Håper ingen er sinte

- Jeg merket at han var anspent i retten i dag, forteller bistandsadvokat Kari Nessa Nordtun.

Advokatfullmektigen forteller at broren til offeret reiste fra hjemlandet til Norge på onsdag for å overvære rettssaken.

- Det skjedde i dyp frustrasjonen over at han har mistet broren. Jeg håper ingen er sinte på ham og forstår at tapet skaper sterke følelser, påpeker bistandsadvokaten.

Etter skokastingen ble 20-åringen ført ut på et bakrom ved rettssal sammen med sikkerhetspersonell fra tingretten, politi og helsepersonell.

- Han hyperventilerte, gråt og var veldig lei seg. Han hadde det veldig vondt, men ble behandlet bra av politiet. De fikk ham til å puste roligere, forteller bistandsadvokaten.

20-åringen skulle egentlig overvære flere av rettsdagen mens han er i Oslo, men opplyste til advokaten sin at han ikke vil se ansiktet til mannen som drepte broren igjen.

- Verdige forhandlinger

SKO: Denne skoen ble kastet i retten. Foto: LINDA HJERTEN, AFTONBLADET

Skoen traff ikke Breivik, men kom i stedet borti hans forsvarer Vibeke Hein Bæra.

- Nå håper jeg først og fremst at rettsforhandlingene vil fortsette i de verdige formene vi har hatt frem til nå, sier hun til VGTV etter hendelsen.

- Hvordan syntes du det var?

- Nei, det ønsker jeg egentlig ikke å kommentere noe nærmere, jeg vil først og fremst fremholde det jeg sa innledningsvis, at det har vært verdige rettsforhandlinger for alle berørte så langt, så håper jeg at det vil være det som preger de resterende dagene av forhandlingene.

- Hvordan reagerte Breivik?

- Det har jeg ikke snakket med ham om ennå, sier forsvareren.

- Ikke kast på forsvareren min

Da Breivik ble ført inn i retten igjen, snakket han med sine forsvarere og gestikulerte heftig.

- Dersom det er noen som ønsker å kaste noe, kan dere kaste på meg når jeg går inn eller ut, sier Breivik.

- Ikke kast på forsvareren min, sa han videre.

SKVATT: Unni Espeland Marcussen skvatt da mannen kastet skoen, men tror mange skjønte frustrasjonen hans. Foto: Jørgen Braastad

Etterlatt: - Han ropte det mange tenker

Unni Espeland Marcussen mistet datteren Andrine (16) på Utøya, og var på plass i sal 250 for å høre presentasjonen av datterens obduksjonsrapport da hendelsen inntraff. Det var hennes første dag i Oslo tingrett.

Marcussen skvatt til da skoen ble kastet, og fikk først ikke helt med seg hva som skjedde.

- Jeg skvatt og pulsen økte veldig. Men så hørte jeg hva han ropte, og da tenkte jeg, han roper det som mange her innerst inne tenker, sier hun til VG Nett.

Marcussen ville likevel ikke bidra til applausen som mange av tilhørerne satte i gang etter episoden.

- Nei, jeg ville ikke være med på å applaudere, Det har med respekt for retten gjøre, sier hun.

- Har det ikke godt

Det ble umiddelbart pause etter skokastingen. Det ble ikke tatt opp da retten ble satt igjen.

- Vedkommende kastet en sko eller lignende. Han ble ført ut og tatt vare på av helseteamet som er her. Han har det ikke godt, så han ble sendt av gårde i en ambulanse til legevakta for videre medisinsk oppfølging, sier innsatsleder Rune Bjørsvik til VG Nett.

- Det virker sikkert dramatisk i retten når noen kaster en sko, men dette løste seg veldig greit, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder