ENIG: Knut Fredrik Thorne i pasientombudet mener fylkesmannens rapport stemmer med den virkelige situasjonen på Ahus. Foto: NILS BJÅLAND/VG

Pasientombudet: Vi kjenner til flere tilfeller

Pårørende: Glad det er over

Pasientombudet glad Strøm-Erichsen går av

Tillitsvalgt advarer mot lignende tilstander

(VG Nett) Den endelige rapporten om Ahus-skandalen feller en knusende dom over sykehuset. Pasientombudet sier de kjenner til flere andre saker.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Fredag la Fylkesmannen i Akershus frem den endelige rapporten om Ahus-skandalen. Der slås det fast at tre dødsfall ved Akershus universitetssykehus i 2011 knyttes direkte til lav bemanning og manglende behandling.

Pasientombud i Akershus Knut Fredrik Thorne er ikke overrasket over konklusjonene i rapporten. Han har fått meldinger om flere tilfeller hvor pasienter har fått manglende behandling ved sykehuset.

- Fylkesmannens vurdering stemmer overens med de sakene vi har fått fra pasienter. Vi har flere andre tilfeller utover de tilfellene fylkesmannen har nevnt, sier Thorne.

Pasientombudet nevner tilfeller hvor pasienter ikke har fått den smertenedsettende behandlingen de har hatt behov for, og pasienter som ikke har fått den hjelpen og omsorgen de har bedt om.

Glad Strøm-Erichsen er fjernet

Thorne sier han er glad for at statsminister Jens Stoltenberg nå tar ansvar for sykehusrotet med de siste skiftene i regjeringen. Han roser statsministeren for å ha fjernet Strøm-Erichsen fra posten som helseminister.

BAKGRUNN: Tre dødsfall knyttes til lav bemanning

- Flere pasienter har fått beskjed om at det er systemets feil at deres pårørende har blitt feilbehandlet og til og med omkommet. Helseminister Strøm-Erichsen har ansvaret for dette, sier Thorne.

Tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som hadde ansvaret for sykehussektoren i 2011, nektet fredag å kommentere situasjonen ved Ahus. Strøm-Erichsen ble fredag utnevnt som ny forsvarsminister.

Pasientombud Thorne mener hennes arvtager, Jonas Gahr Støre, vil få en krevende og viktig jobb foran seg.

- Jonas Gahr-Støre får en formidabel oppgave foran seg. Han må sørge for å bedre pasientsikkerheten ved sykehusene, ikke bare Ahus, men alle sykehusene i Norge. Jeg sitter med en følelse av at det er for stort fokus på økonomi i helsevesenet. Jeg håper pasientsikkerheten kan komme foran økonomien nå, eller i det minste på lik linje med økonomien, sier Thorne.

Ahus har måttet tåle omfattende kritikk etter den lave bemanningen i 2011. Fylkeslegen i Akershus skrev i en foreløpig rapport tidligere i sommer at de tre pasientene fikk mangelfull behandling på grunn av den lave bemanningen ved sykehuset.

Sykehussjefen ba om unnskyldning

I den endelige rapporten skriver Fylkesmannen at det bare var dedikert arbeid fra erfarent helsepersonell ved sykehus som reddet at situasjonen ikke ble enda verre.

Administrerende direktør ved Ahus, Hulda Gunnlaugsdottir, sa til VG Nett fredag at hun ber om unnskyldning til pasientene og de pårørende etter skandalene i fjor.

SKARP KRITIKK: Akershus universitetssykehus (Ahus) får kraftig kritikk fra Fylkesmannen i den endelige rapporten etter den såkalte Ahus-skandalen. Lav bemanning og manglende behandling knyttes direkte til tre dødsfall ved sykehuset i 2011. FOTO: JAN PETTER LYNAU


Tillitsvalgt for Yngre legers forening ved sykehuset, Heidi Espvik, sier situasjonen har bedret seg siden i fjor. Uten at problemene er over av den grunn.

- Det er fortsatt flere steder som har sine utfordringer. Vi får håpe søkelyset på disse sakene gjør at man kanskje revurderer innsparingene fremover. En ting er å ha den bemanningen man har fått tildelt på plass, en annen ting er om dette er et godt nok tilbud til befolkningen, sier Espvik.

- Mistet tilliten blant pasientene

Hun advarer også mot de planlagte innsparingene ved sykehuset. VG skriver fredag at Ahus skal spare 255 millioner kroner i drift. Den innsparingen kan føre til farlige situasjoner ved sykehuset igjen.

- Hvis vi får 10 til 12.000 nye innflyttere til vårt område i året, slik det er spådd, kan man havne i en lignende situasjon ganske fort, sier Espvik.

- Hvordan de ansatte har opplevd det?

- Det er vanskelig å føle at man jobber hardt og står på for å gjøre en så god jobb som mulig når det skrives så mye negativt. Det at man ser negativ omtale hver gang man går forbi et avisstativ øker vel ikke akkurat rekrutteringen heller, sier Espvik.

Hun forteller at pasienter og publikum nå møter sykehus med skepsis etter skandalene som har blitt omtalt i media.

- Vi ser at pasientene er skeptiske, og de ansatte blir mistrodd på jobb. Å ikke ha deres tillitt er veldig vanskelig, og vi håper vi kan gjenvinne deres tillit igjen.

Pårørende: Det må aldri skje igjen

Camilla Nymoen (20) døde i 2011 etter uforsvarlig behandling ved Ahus. Nymoen ble innlagt for å gjennomføre en rutinemessig operasjon av mandlene i fjor høst.

Etter å ha blitt lagt i narkose, fikk 20-åringen store problemer med å puste. Nymoen ble aldri igjen bevisst, og døde tre uker etter operasjonen.

BLE BARE 20: Camilla Nymoen fra Ski døde under behandling ved Ahus i 2011. Hennes dødsfall er ikke et av tilfellene som omtales i Fylkesmannens rapport som ble lagt frem fredag. Foto: PRIVAT

Sten Nymoen, far til 20-åringen, er ikke overrasket over Fylkesmannens opprettholdelse av konklusjonen om uforsvarlig drift.

- Dagens rapport slår endelig fast den klare og alvorlige kritikken som Fylkesmannen tidligere har fremsatt, noe jeg også hadde forventet. Det føles godt at de mange diskusjonene og bortforklaringene rundt forsvarlig pasientsikkerhet endelig kan avsluttes, sier han til VG nett.

Nymoen føler seg likevel ikke sikker på at alle kritikkverdige forhold ved Ahus har kommet frem i lyset.

- Flere av sakene etterforskes fortsatt av politiet. Men det aller viktigste nå er at Ahus virkelig går i dybden av problemene som er avdekket, og satser 100 prosent på å bli et sykehus av toppkvalitet. Det vi har opplevd må aldri skje igjen, sier han.

Camilla Nymoens dødsfall er ikke et av de tre tilfellene som trekkes fram i Fylkesmannens rapport som ble lagt frem fredag.

Les også

 1. Slik blir den «nye» regjeringen

  SLOTTSPLASSEN (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg presenterte fredag sine fem nye statsråder.
 2. - Helseministeren bør vurdere sin stilling

  I går trakk nestleder Leif Frode Onarheim seg fra styret ved Ahus med umiddelbar virkning.
 3. Styreledere vil ikke trekke seg

  (VG Nett) Verken styreleder i Ahus Peder Olsen eller styreleder i Helse Sør-Øst Per Anders Oksum har planer om trekke…
 4. Ahus-skandalen: Venstre vil ha helseministeren på teppet

  Venstre kaller helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til Stortinget for å svare på spørsmål om Ahus-saken.
 5. Ny alarm om bemanningen ved Ahus

  Verneombudet ved barselavdelingen på Akershus universitetssykehus mener det er for få på jobb på avdelingen, og har…
 6. Ahus må kutte 255 millioner

  Etter halvannet år med bemanningsproblemer som kan ha ført til både dødsfall og pasientskader, må Ahus nå spare inn 255…
 7. Bjurstrøm stanser sykehjemsstreiken

  (VG Nett) Streiken ved de private sykehjemmene er over. - Det har uansett blitt ført en viktig kamp, sier Fagforbundet.
 8. Ahus-skandalen: Kan ha brutt loven 131 ganger

  Både Ahus og Adecco politietterforskes for arbeidstidslovbrudd, etter å ha blitt anmeldt av Arbeidstilsynet.
 9. Sønnen døde på Ahus i februar 2011: Når får vi svar?

  Det har gått ett år og syv måneder siden Liam Sebastian døde på Ahus, men fortsatt venter foreldrene på svar.
 10. 20-åring skulle fjerne mandlene, døde etter sykehustabbe: Flengende kritikk av Ahus etter at Camilla (20) døde

  Camilla Nymoen (20) døde etter uforsvarlig behandling på Ahus. Helsetilsynet bruker nå sjeldent sterke ordelag i sin…
 11. Nestleder trekker seg fra Ahus-styret

  Dødsfall, pasientskader og bemanningsproblemer ved Ahus, gjør at styrenestleder Leif Frode Onarheim trekker seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder