REDEGJORDE: Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh la i dag frem rettspsykiaternes konklusjon, og redegjorde for noe av den på en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX

Rettspsykiaterne beskriver bisarre vrangforestillinger hos Breivik

(VG Nett) De sakkyndige mener Anders Behring Breivik befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers.

Artikkelen er over åtte år gammel

I sitt arbeid med den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Brevik beskriver de sakkyndige en rekke bisarre uttalelser fra den terrorsiktede.

Blant annet skal han ha forklart hvorfor han valgte å skyte og drepe ungdommene på Utøya. Rettspsykiaterne har konkludert med at Behring Brevik ikke er strafferettslig tilregnelig.

BAKGRUNN: Rettspsykiaterne mener Breivik er utilregnelig

- Når det gjelder grunnlaget for hvorfor de sakkyndige trekker denne konklusjonen, er det utførlig drøftet i premissene. For å belyse denne konklusjonen noe, så synes vi det er naturlig å fremheve at de sakkyndige beskriver en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, og alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene, sa statsadvokat Svein Holden da konklusjonen ble presentert tirsdag.

VGTV: Statsadvokaten: - Breivik ville gjennomføre avlsprosjekter på nordmenn

De sakkyndige rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer med at Breivik gjennom en lengre periode har utviklet paranoid schizofreni, som har gjort ham til den personen han fremstår som i dag.

- Antyder seg selv som fremtidig regent

I rapporten beskriver de en rekke bisarre vrangforestillinger hos Behring Breivik.

RAPPORTEN: Det var knyttet stor spenning til innholdet i denne rapporten da den ble overlevt tirsdag. Foto: CORNELIUS POPPE, SCANPIX


- De sakkyndige går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger, hvor han føler seg utvalgt til å velge hvem som skal leve og hvem som skal dø. Og han føler seg utvalgt til å redde det han kaller sitt folk, sier Holden.

Ifølge rapporten skal Behring Breivik ha begått de grufulle drapene, eller «henrettelsene» som han selv kaller det, av kjærlighet til det han omtaler som «sitt folk».

VGTV: - En stor overraskelse

- Han karakteriserer seg selv som den mest perfekte ridder etter andre verdenskrig, og at hans organisasjon, «The Knights Templar», skal overta makten i Europa, og han antyder også seg selv som fremtidig regent i Norge, sier Holden.

- Kan ikke dømmes til fengselsstraff

Breivik skal også ha kommet med bisarre uttalelser om sine videre planer.

Les også: Breivik vet ikke at han er erklært utilregnelig

- De sakkyndige omtaler og beskriver Breiviks tanker om å gjennomføre avl på nordmenn, og organisere dem i reservater.

Statsadvokat Inga Bejer Engh forklarte på dagens pressekonferanse om hva konsekvensene vil bli for rettssaken, hvis konklusjonen blir stående.

(Saken fortsetter under bildet)

- VET DET IKKE: Anders Behring Breivik skal ikke ha fått vite at han har blitt erklært strafferettslig utilregnelig. Foto: HARALD NYGÅRD

- Når en person er psykotisk når han begår en straffbar handling, kan han ikke dømmes til fengselsstraff og han kan heller ikke dømmes til det vi kaller forvaring. Vedkommende har da en så alvorlig psykisk lidelse at det ikke er forsvarlig å dømme ham til fengselsstraff, sier Bejer Engh.

111 utilregnelige

Hun forteller at prinsippet om at en utilregnelig person ikke kan straffeforfølges, har vært et rettsprinsipp i Norge helt fra middelalderen.

Les også: - Breivik lider av paranoid schizofreni

Statsadvokat Bejer Engh forteller videre at det i dag 111 personer under Helse Sør-Øst, som regnes som utilregnelige og er dømt til tvunget psykisk helsevern.

- Om lag 50 prosent av disse er funnet skyldig i drap eller forsøk på drap. Flere av disse personene er i dag innlagt på sikkerhetsavdelinger ved ulike psykiatriske sykehus i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder