SPENT: Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er for tiden i California, nå venter de på de sakkyndiges rapport om Breiviks tilregnelighet. Foto: Thomas Nilsson/VG

Breiviks forsvarere: - Vi er spente

CALIFORNIA (VG Nett) I dag blir det klart hvordan psykologene har vurdert Breiviks mentale helse. Fra USA følger forsvarerne spent med.

  • Marianne Vikås
  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over åtte år gammel

De oppholder seg for tiden i California for å følge et bevisopptak norsk påtalemyndighet gjennomfører i forbindelse med terrorsaken.

- Rapporten er viktig fordi den avgjør straffespørsmålet, og den er viktig i det å få en forklaring på hvorfor dette skjedde og hvordan det kunne skje, sier Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad til VGs reportere i USA.

Følg pressekonferansen:VGTV sender direkte allerede fra kl. 12.30 med eksperter i studio.

Får tilsendt rapporten

Når rapporten offentliggjøres på en pressekonferanse klokken 13, er det midt på natten i California. Lippestad og hans kollega Vibeke Hein Bæra kommer likevel til å være våkne.

- Etter at rapporten er levert i tingretten skal vi etter planen få den sendt den over hit på en forsvarlig måte. Vi er i kontakt med politiet om hvordan den kan sendes via en sikker linje, sier Lippestad og legger til at ingen i forsvarerteamet kommer til å uttale seg før statsadvokatene er ferdig med sin pressekonferanse.

- Rapporten er på 230 sider, så det er klart vi er spente på hva de sakkyndige har kommet frem til og hvordan de har gjort sine vurderinger, sier Lippestad.

BAKGRUNN: I dag blir det kjent om Breivik kan dømmes til fengsel

- Viktig

Sakkyndigrapporten kommer til å være avgjørende for om Breivik kan dømmes til fengsel eller ikke. Dersom han blir vurdert som strafferettslig utilregnelig skal han dømmes til tvungen psykisk helsevern.

- Rapporten blir viktig for vårt arbeid videre, sier Vibeke Hein Bæra til VG Nett.

Det er psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby som kort tid etter terrorangrepene ble oppnevnt av retten til å utrede Breiviks mentale helse. De har gjennomført totalt 13 samtaler med massemorderen, den siste så sent som mandag i forrige uke.

Mer om

  1. Anders Behring Breivik

Flere artikler

  1. Lippestad: - Tror ikke Breivik vil bli overrasket

  2. Drar utenlands for å hente nye Breivik-bevis

  3. Breiviks halvsøster i hemmelige avhør i USA

  4. Breiviks forsvarere anker ny psykiateroppnevnelse

  5. Lippestad: - Lite som minner om en politisk terrorist

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder