FORVIRRING: Politiets innsats ved Utøya ble forsinket av problemer med samband og dårlig kommunikasjon. Foto: Scanpix

Lydloggene: Kaotisk under politiets utrykning til Utøya

Ingen kan gjøre rede for hvor de skulle møtes

Sviktende kommunikasjon og uklare beskjeder om møtested for politiet kan ha ført til at dyrebar tid gikk tapt mens Anders Behring Breivik drepte for fote på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Flere lengre lydopptak fra de første minuttene etter at utrykning ble iverksatt 22. juli avslører at politiets innsats ved Utøya ble forsinket av problemer med samband og dårlig kommunikasjon, ifølge TV 2.

I tillegg hersket det stor forvirring, både blant lokale tjenestemenn og hos beredskapstroppen som kom fra Oslo, om hvor politistyrkene skulle samles.

Oppmøtestedet ble endret flere ganger, politipatruljer måtte snu og føreren av politibåten var egentlig på vei et helt annet sted enn dit beredskapstroppen dro.

Kontrast

Det endelige oppmøtestedet, brua over til golfbanen på Storøya, befant seg 3,6 kilometer fra Utøya. Ferjeleiet, hvor de første politistyrkene møtte opp, lå bare 600 meter unna.

I ettertid mener TV 2 at valget av oppmøtested var en misforståelse, i og med at ingen i dag kan gjøre rede for hvem som tok beslutningen.

Lydopptakene fra sambandet står i sterk kontrast til bildet politiet selv har gitt av sin aksjon 22. juli, som er blitt framstilt som så å si optimal ut fra forutsetningene.

Under offentliggjøringen av politiets interne evaluering før jul forklarte granskningsleder Olav Sønderland at politiet ikke kunne ha gjort noe annerledes som ville endret det endelige utfallet på Utøya 22. juli.

- Kunne ikke gjort noe

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer, holdt også fast ved at Nordre Buskerud politidistrikt ikke kunne gjort noe annet 22. juli. Ingen i politidistriktet ville kommentere TV 2s innslag tirsdag kveld.

- Det var veldig godt å få det bekreftet fra sentralt hold at vi ikke gjorde noe galt. Det var en ekstrem situasjon som krevde raske løsninger, sa Hammer før jul.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder