BESKYTTER MOT PÅGÅENDE MARKEDSFØRING: Forbrukerdirektør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, sier at mirakelpredikantenes markedsføring er ulovlig. Det får store konsekvenser for Pedersens magasin «Legedom», som han har utgitt siden starten på 1990-tallet. Foto: Krister Sørbø

Predikantene må stanse reklamen etter VG-avsløring: – Ulovlig

Forbrukertilsynet mener Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen driver ulovlig markedsføring, og at de bryter lov om alternativ behandling.

 • Marie Golimo Kingsrød

Artikkelen er over to år gammel

Etter VGs avsløringer har Forbrukertilsynet sendt brev til mirakelpredikantene og bedt dem stanse markedsføringen. Nå kan de ikke lenger publisere skryte-historier av syke personer som skal ha blitt friske etter bønn.

Lørdag kunne VG, etter 16 skjulte telefonopptak, avsløre arbeidsmetodene til mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen – når de selger Guds helbredelse over telefon til 14 kroner i minuttet.

– Vi ser at markedsføringen rammer mennesker som er i en veldig sårbar situasjon, og vil gjøre hva som helst for å bli friske. Det er nettopp derfor regelverket om alternativ behandling er så strengt. Vi har kommet til at Pedersen og Edvardsen sin virksomhet er omfattet av reglene for alternativ behandling, sier direktør og jurist i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Etter VGs avsløringer har Forbrukertilsynet gjort en grundig vurdering av predikantenes markedsføring, og kommet frem til at de bryter loven. Nå må Pedersen og Edvardsen slutte med markedsføringen de har drevet med i flere tiår, ifølge Forbrukertilsynet.

Bakgrunn: Les hele historien om mirakelpredikantene

Rammer predikantenes magasiner

– Predikantene reklamerer med uttalelser fra fornøyde kunder, såkalte vitnesbyrd, som sier de har blitt friske fra alle mulige sykdommer. Dette er ulovlig. Når virksomheten deres anses som alternativ behandling, kan de ikke gi uttrykk for at bønn kan bidra til å kurere konkrete sykdommer, sier Haugseth.

Predikantene baserer, etter det VG erfarer, så å si all sin markedsføring på vitnesbyrd.

ULOVLIG REKLAME: Å hevde at bønn kan kurere konkrete sykdommer, er ulovlig, mener Forbrukertilsynet. De pålegger nå predikantene å slutte med dette. Det får store konsekvenser for Pedersens magasin «Legedom», som skal ha 200.000 lesere. Foto: Annemor Larsen

Begge predikantene gir jevnlig ut hver sine magasiner, «Legedom» og «Helbredet», der de skriver om mennesker som skal ha blitt friske etter å ha brukt bønnetjenestene. Historiene formidler de også på sine nettsider, og Pedersen i lydbøker, DVD-er og bøker.

Pedersen og stiftelsen hans har drevet med denne type reklame siden 1990-tallet. Ifølge stiftelsen har magasinet «Legedom» 200.000 lesere.

«Unni var døende av lungekreft: Helbredet på en uke», skriver stiftelsen til Pedersen i magasinet «Legedom». «Dette barnet hadde en svulst på øret som løsnet etter forbønn», hevder Edvardsen i magasinet «Helbredet».

MAGASINER I STRID MED LOVEN: Predikantenes markedsføring er i stor grad basert på disse magasinene. Vitnesbyrdene som de forteller om i disse bladene, er brudd på loven – konkluderer Forbrukertilsynet. Foto: Annemor Larsen

Risikerer millionbøter

Nå har Forbrukertilsynet sendt predikantene brev om at de må slutte med denne typen markedsføring. De kan ikke skrive om såkalte vitnesbyrd som mener de har blitt friske fra sykdom.

– Dersom de ikke innretter seg etter dette innen en frist, risikerer predikantene økonomiske sanksjoner. I tidligere saker har bøtene variert fra 100.000 til én million kroner, avhengig av blant annet omsetningen. Det skal ikke lønne seg å bryte loven, sier Haugseth.

Forbrukertilsynet har gjort en vurdering om hvorvidt predikantene driver ordinær religiøs virksomhet eller er alternative behandling.

– På grunnlag av hvordan virksomhetene er organisert, blant annet med at folk må betale ganske mye penger, og at predikantene er tydelige på at de kan be for deg – så kan du bli helbredet for sykdommer som kreft – må de anses som alternative behandlere, sier Haugseth.

Forbrukertilsynet: Predikatene er alternative behandlere

Hun forklarer at predikantene da må forholde seg til Lov om alternativ behandling og forskriften om markedsføring av alternativ behandling.

Predikantene har tidligere forsvart seg med religionsfriheten.

– Dette handler ikke om at vi griper inn i hverken religionsfriheten eller ytringsfriheten – dette dreier seg om alternativ behandling, sier direktøren.

Møt mirakelpasientene: Unni ble helbredet for lungekreft, skrev Pedersen. Men i legejournalen står det ingenting om at Unni har vært kreftsyk.

MÅ AVSLUTTES: I Tom Roger Edvardsens magasin, «Helbredet», hevdes det at bønn har kurert mange sykdommer. Det er ikke lov, konstaterer Forbrukertilsynet. Nå krever de endringer. Foto: Annemor Larsen

Mener dagens lov bør vurderes

Når Forbrukertilsynet først hadde vurdert at virksomheten til Pedersen og Edvardsen må anses som alternativ behandling, var det ikke vanskelig å fastslå at de bryter forbudet mot å markedsføre at behandlingen har effekt på konkrete sykdommer.

I en unntaksbestemmelse i Lov om alternativ behandling heter det at «alminnelig religiøs virksomhet faller utenfor behandlingsbegrepet i loven, også forbønn for syke og lignende». Denne skal helseministeren nå se på med nye øyne.

– Vi mener det er riktig å se på dagens lov, for å konkretisere denne unntaksbestemmelsen, sier Haugseth.

Pedersen: Driver ikke med behandling

Begge predikantenes advokater mener at virksomhetene ikke er i strid med norsk lov.

I en e-post til VG svarer advokat John Christian Elden dette på vegne av Pedersen:

– Misjonen er meget klar på at de ikke driver behandling – hverken ordinær eller alternativ. Vi har mottatt henvendelsen fra Forbrukertilsynet, og vil svare på denne og se om det er grunnlag for å nekte fornøyde trosfeller å gi uttrykk for sine opplevelser og tro på bønn. Det er viktig for misjonen at de fortsatt holder seg trygt innenfor rammen av norsk lov.

Edvardsen har ikke besvart VGs henvendelser om denne saken.

Les Edvardsens tidligere tilsvar her.

Les Pedersens tidligere tilsvar her.

Mer om

 1. Mirakelpredikantene

Flere artikler

 1. Mirakelpredikantene vil ikke stanse reklamen - risikerer millionbøter

 2. Må stanse reklamen: Kan få bot på 40.000 kroner i uken

 3. Mirakelpredikantene gir etter: Avslutter ulovlig markedsføring

 4. Høie rystet etter VGs predikant-avsløring: Skal se på loven med nye øyne

 5. Vurderer lovendring etter mirakel-avsløring

Fra andre aviser

 1. Forbrukertilsynet truer mirakelpredikanter med bøter

  Fædrelandsvennen
 2. Nekter å endre praksis: Risikerer 40.000 i bot for å fortelle om helbredelser

  Fædrelandsvennen
 3. Tar ikke lenger betalt for bønn

  Fædrelandsvennen
 4. Reklamerer for korona-forbønn om beskyttelse eller helbredelse

  Fædrelandsvennen
 5. «Bønn og business»

  Fædrelandsvennen
 6. Misbruk av religiøs makt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no