DØMT TIL FORVARING: Elisabeth Terese Aaslie er i Kristiansand tingrett dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Foto: PRIVAT

Syvbarnsmoren Elisabeth Terese Aaslie (43) dømt for to overlagte drap

Elisabeth Terese Aaslie (43) er i Kristiansand tingrett dømt til lovens strengeste straff på 21 års forvaring for å ha drept sin egen far og sin tidligere samboer.

For 17 år siden ble Aaslies far funnet død i et oversvømt boblebad i sitt hjem i Kristiansand. Tolv år senere ble hennes tidligere samboer Øystein Hagel Pedersen (67) funnet død på et hotellrom i byen.

På nattbordet og gulvet lå det sovepiller.

Under etterforskningen av saken infiltrerte politiet livet til Aaslie ved hjelp av undercoveragenter. En av dem ble venn med tiltalte. Målet var at hun skulle avsløre seg selv.

Les også: Undercoveragent søkte drapsråd hos syvbarnsmor

Det kom aldri noen tilståelse, men nå er Aaslie altså dømt i Kristiansand tingrett.

Hun er dømt for å ha drept to personer med overlegg, for å ha «hensatt noen i avmakt, bevisstløshet eller lignende tilstand» og for å ha stjålet og brukt et kredittkort som ikke var hennes.

Hun er også idømt å betale oppreisingserstatning på til sammen 930.000 kroner til de etterlatte i saken, samt til det ene offeret.

«I denne saken er det snakk om to overlagte drap. Begge er utført etter planlegging over tid og på utspekulerte måter. Det foreligger ingen formildende omstendigheter.», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

I dommen heter det videre:

«Vi står altså overfor to drapshandlinger med 12 års mellomrom og i tillegg 4 neddopingstilfelle som alle viser svært gjennomtenkte handlinger fra tiltaltes side. «Lovbryterens atferd» viser her over tid at det er en rekke forhold som tilsier at hun er farlig og at det foreligger en reell og kvalifisert gjentakelsesfare».

DØMT: 43-åringen møtte VG mens hun satt i varetekt i Kristiansand. Nå er hun dømt. Foto: Ådne Husby Sandnes

les også

Vitne om samtale med drapstiltalt syvbarnsmor: «Det kan jo være jeg som har gjort det»

les også

Undercoveragent søkte drapsråd hos syvbarnsmor: – Hun spurte om jeg var kald nok

Gjentakelsesfare

Retten mener det nærliggende fare for at Aaslie vil begå nye alvorlige lovbrudd, og har dermed dømt henne til forvaring. En sakkyndig skriver følgende:

«Det kan synes som om tanker om å kvitte seg med en brysom person lett oppstår i hennes bevissthet».

Retten påpeker at å kvitte seg med noen for tiltalte har betydd å begå drap. Det vises også til at tiltalte har psykopatiske trekk og at hun har flere personlighetsforstyrrelser.

DRAPSDØMT: Elisabeth Terese Aaslie (43) er i Kristiansand tingrett dømt for å ha drep sin egen far og sin tidligere samboer. Hun har anket dommen. Foto: PRIVAT

Medforsvarer Katja Hakvaag Kristiansen sier til VG at hun ikke har lest hele dommen ennå, men at hennes klient er informert om utfallet.

– Jeg er på vei bort for å gjennomgå dommen med min klient nå. Hun hadde åpenbart ønsket et annet resultat, men har tatt det med fatning, sier hun.

Forsvarer Olav Sylte sa til VG tirsdag ettermiddag at «saken fortsetter om tre uker i lagmannsretten», og at han ellers ikke har noen kommentar.

Det var ikke uventet at saken ville bli anket, og den er berammet for lagmannsretten allerede i mars.

Svarte på knusende vitnemål: – Surrealistisk

Motivet bak handlingen mot Hagel Pedersen synes å være at hun oppfattet at Hagel Pedersen var til hinder for at hun kunne få tilbake omsorgen for sønnen, står det i dommen.

«Tiltalte og Hagel Pedersen hadde en felles «fiende» i barnevernet. Til tider var Hagel Pedersen nyttig for henne i denne kampen, samtidig var han en belastning for hennes kamp om å få tilbake omsorgen for barna. Dette fremgikk av de siste avgjørelsene i tingretten», står det i dommen.

Glad i dem begge

I fjor ble Aaslie tiltalt for å ha drept både ekssamboeren og faren.

Påtalemyndigheten mente Aaslies far døde som følge av forgiftning eller drukning, og at ekssamboeren døde av forgiftning eller kvelning.

Retten mener i dommen at Aaslie hadde økonomisk motiv for å drepe faren, da hun oppfattet at han hadde «betydelige verdier»

Retten mener det er bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte har forvoldt sin fars død.

les også

Syvbarnsmor tiltalt for drap og neddoping av ekskjæreste: Skrev tekstmelding om «dødslek»

«Hun har gjort dette ved at hun har sørget for at han i kraftig beruset tilstand inntok tabletter inneholdende diazepam og at hun deretter mens han oppholdt seg i badekaret på sin bopel, sørget for at han druknet. Tiltalte handlet forsettlig og med overlegg», heter det i dommen.

Under rettssaken la aktor ned påstand om 21 års forvaring. Kvinnen har hele tiden nektet for å ha drept dem.

les også

Drapstiltalt syvbarnsmor i telefonsamtale: «Tror du han har tatt livet av seg?»

– Jeg var glad i dem begge, har Aaslie sagt til VG.

Graven til den avdøde faren ble åpnet i desember 2017. Da ble det påvist beroligende stoffer i farens kropp.

– Avdøde ble forgiftet, og så skulle han druknes, sa aktor Leif Aleksandersen i sin prosedyre, ifølge NTB.

FORSVARER: Olav Sylte sammen med den 43 år gamle kvinnen under rettssaken. Foto: Mattis Sandblad

Puslespill

I ekssamboerens kropp ble det påvist det beroligende medikamentet Stilnoct.

Aktor Ragnhild Helgesen fremholdt i sin prosedyre at det nesten ikke var mulig å forstå hvordan den 67 år gamle ekssamboeren skal ha inntatt 15 sovetabletter på hotellrommet ved et uhell. I sin prosedyre sa hun at det gir mer mening at åstedet var iscenesatt. Hun omtalte saken som et puslespill.

– Når du ser det under ett, er det ikke tvil om at hun drepte ham. Det er et godt planlagt drap, gjort med overlegg, sa Helgesen.

Kvinnen har også nektet å forklare seg under rettssaken, og en ankesak er allerede forhåndsberammet til 19. mars i Agder lagmannsrett.

les også

Syvbarnsmoren skal ha kvalt offer med pute: – Et veldig dårlig drapsvåpen

– Utrolig avansert

Hennes forsvarer, Olav Sylte, trakk under sin prosedyre frem påtalemyndighetens teori om den 43 år gamle kvinnen iscenesatte drap og planla det over tid. Sylte spurte retorisk om hun var i stand til det, ifølge NTB.

– Dette tilsvarer en russisk agent eller en agent for CIA. Det er utrolig avansert, sa han og underbygde det med et bilde av kvinnens bolig.

– Dette er ikke hjemmet til en agent. Det er ikke hjemmet til en person som kunne gjort det hun er tiltalt for, sa forsvareren.

Aaslie er også tiltalt for å ha forgiftet en tredje mann, som overlevde.

– Jeg er bare glad jeg er i live, sa ekskjæresten under rettssaken.

– Når jeg har fått i meg dette her, så kunne jeg vært det tredje offeret, la han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder