OMTALT: Politiet ville ha informasjon fra Dagens Næringsliv om hvem som hadde lest en artikkel i avisen om Tom Hagen og hans forretningsdrift. Foto: Jørgen Braastad

Politiet leter etter mulige kidnappere blant DN-lesere

I jakt på hvem som leste en helt spesiell artikkel om Tom Hagens forretningsdrift, fikk politiet innsyn i datamateriale fra Dagens Næringsliv.

  • Gordon Andersen

Artikkelen er over ett år gammel

19. januar fikk sjefredaktøren tilsendt en rettslig kjennelse med krav om å utlevere data som kunne bidra til å identifisere lesere av en artikkel avisen publiserte i fjor sommer, skriver Aftenposten.

I den aktuelle artikkelen fra 27. juli beskrives Tom Hagens vellykkede forretningsvirksomhet. I ingressen fastslås det at Tom Hagen har tjent en milliard kroner på strømsalg og eiendom i løpet av 11 år.

Ifølge Aftenpostens opplysninger ønsket politiet tidlig i etterforskningen å få tilgang på hvem som kunne ha lest denne DN-saken.

– Jeg vurderte om det var riktig å gi ut informasjonen retten påla meg. Denne saken reiser ikke presseetiske spørsmål, men dreier seg om lesernes rettigheter, sier Djuve til avisen.

les også

Lørenskog-forsvinningen: – Familien er bekymret

Også andre medier skrev om Hagens forretningsdrift på sommeren i fjor. I Finansavisen ble han den 21.juli omtalt som «Eiendomsprins som bader i strømpenger»

Likevel er det kun DN-saken politiet har vist interesse for.

– Når det gjelder avisene, er vi kjent med alle de tre artiklene det henvises til. Vi har gjort ulike vurderinger, og landet ned på at det kun var Dagens Næringsliv vi ønsket å hente ut informasjon fra. Dette blant annet på grunn av størrelse og antall lesere, sier etterforskningsleder Tommy Brøske til VG.

– Helt nødvendig for politiet

Til VG sier Djuve at materialet fra DN ble utlevert i januar.

– Det som skjedde var at jeg fikk oversendt kjennelsen fra Nedre Romerike tingrett, så fikk jeg noen som kan mer om dette i Dagens Næringsliv til å ta ut noen data, men hva politiet har fått ut av det eller ikke vet jeg ingenting om.

les også

Lørenskog-forsvinningen: Fant slepespor i huset

Etter å ha konsultert med advokat og med Redaktørforeningen gikk han med på å gi fra seg avisens data.

– Det var avgjørende for meg at det i det rettslige pålegget het at det var helt nødvendig for politiets etterforskning å få disse opplysningene. Det er også viktig å bemerke denne saken ikke danner noen presedens, sier Djuve til Aftenposten.

Han vil ikke gå i detalj om hva slags datamateriale avisen har levert ut.

Etterforskningsleder Tommy Brøske bekrefter dialog med Dagens Næringsliv, men vil ikke kommentere noe mer - heller ikke hva politiet eventuelt fikk ut av materialet.

Omtalt før antatt kidnapping

Milliardæren Tom Hagen har plass nummer 172 på finansbladet Kapitals liste over Norges 400 rikeste. Eiendomsinvestoren hadde ifølge Kapital en nettoformue på 1,7 milliarder kroner i 2018.

I tillegg til eiendomsutvikling i Lørenskog og på Kvitfjell, eier han 70 prosent av kraftselskapet Elkraft, som har vært en enorm suksess siden oppstarten i 1992.

Selv om milliardæren har levd nøkternt og holdt en lav profil i lokalmiljøet på Romerike, har 68-åringens suksess i næringslivet vært omtalt i mediene, også i forkant av den antatte kidnappingen av hans kone.

På sommeren og høsten i fjor ble han i flere artikler omtalt som en vellykket forretningsmann. I lokalavisen Romerikes Blad ble 2017 omtalt som et superår for Tom Hagen, med 50 millioner utbytte fra et av selskapene.

Mer om

  1. Lørenskog-forsvinningen

Flere artikler

  1. Polititeori om motparten: Planla i uker og måneder

  2. Lørenskog-forsvinningen: Fant slepespor i huset

  3. Pluss content

    Etterforskningslederen: Slik var de første dramatiske dagene

  4. Politiet: Ingen kontakt med mulige kidnappere etter offentliggjøringen

  5. Polititeori: Spor tyder på flere gjerningspersoner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder