PST: Anne Karoline Bakken Staff, politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), er påtaleansvarlig i saken. Foto: Frode Hansen

PST: Ingen holdepunkter for at knivangriper (20) samarbeidet med noen

OSLO TINGRETT (VG) PST har foreløpig ikke funnet noen holdepunkter for at den 20 år gamle russiske statsborgeren som angrep en tilfeldig kvinne på torsdag, har samarbeidet med noen.

– Det er tidlig å si noe konkret om det, men foreløpig er det ingen holdepunkter for å si at han har samarbeidet med noen. Men dette er noe av det vi undersøker nå, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff til VG.

Det er også synspunktet til 20-åringens forsvarer, Ola Lunde.

– Det jeg kan si er vel at han er en ensom ulv som operer alene og har ikke nettverk, hverken i Norge eller andre steder, sier Lunde.

Etter å ha møtt sin klient, avviser Lunde at klienten har koblinger til terrororganisasjoner eller at han har vært i kontakt med miljøer i Norge.

– Nei, ikke annet enn at han tror på islam og Allah. Han har ingen tilknytning eller binding til IS og han har heller ikke tatt skritt for å oppsøke dem, sier Lunde.

Ifølge Lunde kjøpte siktede kniven i en butikk i Oslo.

– Vi er i en tidlig fase i Norges første åpne terrorsak etter 22. juli, sier Bakken Staff.

les også

Sikkerhetssjef om Kiwi-angrepet: – En grotesk og feig handling

Vil ha rettpsykiatrisk undersøkelse

Politiet fikk melding klokken 12.53 på torsdag om det som først ble antatt å være et ransforsøk på en Kiwi i Møllergata i Oslo. I går overtok Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforskningen av saken. Det er nå en terroretterforskning.

PST har begjært russeren varetektsfengslet i fire uker med alle restriksjoner. Den spinkle 20-åringen kom inn i retten med en vid T-skjorte som hadde påskriften «Game Over». Han er kortklipt og uten skjeggvekst.

Etter fengslingsmøtet opplyser politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST at den formelle siktelsen mot 20-åringen er etter straffelovens terrorparagraf 131. PST mener han har begått en terrorhandling med mål om å skape alvorlig frykt i befolkningen.

– Hva mener PST om siktedes helsesituasjon?

– Vi har ingen forutsetninger for å vurdere hans helse på et faglig grunnlag, men vi kommer til å be om en prejudisiell observasjon, svarer Bakken Staff.

Det betyr at sakkyndige skal gjennomfore en rettspsykiatrisk undersøkelse av 20-åringen.

Kvinnen er operert

Den skadde kvinnen ble operert lørdag, og operasjonen hennes var vellykket, sier kvinnens bror til NRK.

– Søster er ute av operasjon og alt gikk fint. Det var hovedpulsåren som frakter blod til hjertet som ble truffet, så det var derfor det var såpass alvorlig, men åren er sydd og det gikk bra.

Hun skal fortsatt ligge i kunstig koma.

FORSVARER: Ola Lunde er oppnevnt for den 20 år gamle russeren. Foto: Frode Hansen

– Kun timer i Sverige

Ifølge Lunde var siktede svært kort tid i Sverige.

– Hvor lenge var han der?

– Det var kun timer, sier Lunde.

Ifølge VGs opplysninger kom siktede inn i Sverige via Arlanda flyplass i Stockholm. Den russiske ambassaden har uttalt til Aftenposten at siktede «nylig» fikk utstedt pass.

– Han har ingen tilknytning til Sverige. Dette kunne etter min oppfatning også ha skjedd der, det var en ren tilfeldighet at det skjedde her. Han har ikke sagt noe om hvorfor han kom hit, bortsett fra at han er muslim og at han er sint på europeere, fordi vi har det så godt. Det går litt på religion, å være en kristen er synd, mener han, sier Lunde.

«Behov for behandling»

Forsvareren mener 20-åringen trenger hjelp.

– Han er en forvirret ung mann som har disse tankene, og han har behov for behandling. Foreløpig er han der at han sier han vil fortsette med disse aksjonene om han løslates. Han bør helt åpenbart skjermes, sier Lunde.

– Hva har han sagt om bakgrunnen sin?

– Den er vanskelig. Han kommer fra en vanskelig familiesituasjon, men også en mobbesituasjon. Han beskriver seg selv som mobbeoffer, svarer Lunde, som også forteller at han kommer med anklager mot sin mor, som har «gjort ham psykisk syk».

– Det er ingen tvil om at han kommer fra en fattigslig bakgrunn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder