MØTELEDER: NATO-sjef Jens Stoltenberg ønsker et større norsk forsvar. Onsdag leder han et møte med NATOs forsvarsministere. Foto: VIRGINIA MAYO, TT, NTB Scanpix

NATO-sjefens ønskeliste til regjeringen: En fullverdig norsk brigade

BRUSSEL (VG) Her er NATO-sjef Jens Stoltenbergs bestilling til Erna Solbergs regjering: To prosent av BNP til forsvar, og flere soldater i nord.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag formiddag kommer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og NATOs øvrige forsvarsministere til Brussel for å gjennomgå status for alliansens opptrappingsplan mot toprosentmålet.

Tirsdag sa NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg at 15 land har rapportert inn planer som viser at de vil bruke to prosent eller mer på forsvar i 2024.

Det er første gang medlemslandene er utfordret på å vise veien til toprosentmålet.

Norge er blant 13 land som ikke har satt et slikt forpliktende mål.

Ønskeliste

I et intervju med avisen Forsvarets Forum avslører NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for første gang noe som ligner en ønskeliste for det norske forsvaret:

Han ønsker seg høyere beredskap og mer tilstedeværelse med luft-, sjø- og bakkestyrker i nord.

Fullverdig brigade

– Norge kan også ta mål av seg til å ha en fullverdig brigade – med moderne panservogner, artilleri og luftvern – tilgjengelig på kort varsel, sier Stoltenberg til Forsvarets Forum.

– En ny brigade?

– Det dreier seg om å øke bemanningen og modernisere og bedre utstyret i den brigaden Norge allerede har, sier NATO-sjefen til avisen.

GAMLE: Leopard-stridsvognene i Forsvarets eie nærmer seg enden av sin levetid. Stortinget har bestemt at Hæren kan leie inn vogner i påvente av et senere kjøp. Bildet er fra Telemark Bataljons deployering i Litauen sommeren 2017. Foto: Foto: TORE KRISTIANSEN, VG

les også

Nye tall: Norge bruker lavere andel på forsvar – i strid med NATOs mål

Nå: Tre kampbataljoner

Brigade Nord består nå av totalt ni bataljoner og ett militærpolitikompani. Men bare tre av bataljonene er kampavdelinger, og ingen av dem er fullt ut oppsatt i fredstid.

I landmaktplanen som Stortinget vedtok i fjor, skal Telemark Bataljon bli fullt oppsatt i de kommende årene, mens 2. bataljon på Skjold kan bli en mobiliserbar avdeling med bare et fåtall offiserer til stede i fredstid.

Artilleribataljonen venter på nye kampvogner, luftvern skal etter planen anskaffes, og Stortinget har sagt at utslitte stridsvogner kan erstattes på kort sikt av innleide vogner.

Slik ble landmaktforliket: Lover helikopterstøtte til Hæren i nord

Fullverdig brigade

– En fullferdig brigade vil bestå av fire fullt oppsatte mekaniserte kampbataljoner med om lag 900 soldater i hver bataljon. Vi er langt unna det nå, sier Pål B. Nygaard, tillitsvalgt for Hæren i Norges Offisersforbund, til VG.

– Det vil i så fall bety at vi må anskaffe dobbelt så mange stridsvogner som vi har i dag, og vi må ha mange flere personellkjøretøy. Vi er altså langt unna å kunne stille en fullferdig brigade i dag, og dagens brigade har mye gammelt materiell som skriker etter fornyelse, sier Nygaard.

Lovet hverandre

I intervjuet med Forsvarets Forum sier Stoltenberg seg helt uenig i regjeringens forklaring om at tiltagende vekst i økonomien gjør det enda mer krevende å nå toprosentmålet i 2024:

– 29 regjeringssjefer har lovet hverandre å gjøre mer. Og det er behov for mer. Det handler om hvilke kapasiteter vi får, men også om fellesskapet i NATO, limet som binder oss sammen. Vi har gitt hverandre et løfte. Det må vi holde, sier NATO-sjefen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier til VG at Stoltenbergs ønskeliste er den samme listen som regjeringen har fått formelt fra NATO:

– Vi leverer på tre av fire: Vi flyr mer, seiler mer og styrker beredskapen i nord. Hæren skal tilbake til Finnmark med en ny kampbataljon i Porsanger. Men det er riktig at vi ikke har en fullverdig brigade nå, sier Bakke-Jensen.

– Han sier at arbeidet med ny langtidsplan starter snart,  og da vil man begynne å se over fremtidige behov i Forsvaret.

– Men det skal investeres mye i Brigade Nord de neste årene, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder