Russland om spionsaken: – Falske anklager

Russland hevder at anklagene mot russeren, som er varetektsfengslet mistenkt for spionasje på Stortinget, er falske.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Russland krever at den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) løslates umiddelbart.

– Vi krever at alle falske anklager mot Botsjkarev droppes og at han løslates så raskt som mulig, sa Maria Zakharova, pressetalskvinne i russisk UD på en pressekonferanse torsdag, ifølge NRK.

Kringkasteren siterer det russiske nyhetsbyrået Tass.

Zakharova hevder at Botsjkarev ble pågrepet og siktet i Oslo på falskt grunnlag, slik at norske myndigheter kunne «presse Russland til å utveksle ham og Frode Berg, som ble tatt på fersk gjerning og er under etterforskning».

– Russiske diplomater i Oslo har vært i kontakt med Botsjkarev. De og advokatene gir ham all mulig assistanse slik at han kan beskytte rettighetene og interessene sine, sa Zakharova på pressekonferansen.

Botsjkarev ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tinghus torsdag formiddag. Tingrettsdommer Kim Heger mener russeren med skjellig grunn kan mistenkes for brudd på straffelovens paragraf 121 og varetektsfengsler ham i 2 nye uker med brev- og besøkskontroll.

Tingretten mener det er skjellig grunn til mistanke, men påpeker at en ny vitneforklaring «kanskje kan synes å svekke mistankegrunnlaget noe».

Anket på stedet

Den spionsiktede nekter for alle anklager og anket på stedet.

Botsjkarev forklarte seg for tingretten, men pressen har referatforbud i fengslingsmøter og kan derfor ikke gjengi hva som kom fram. Men i pausen snakket Botsjkarev med pressen uten referatforbud.

– Jeg motsetter meg denne anklagen, sier Botsjkarev til et samlet pressekorps i Oslo tingrett.

– Hva var det du gjorde som var så mistenkelig inne på Stortinget?

– Det jeg gjorde var å delta på seminar og gjorde opptak av foredragene. Jeg oppførte meg akkurat som jeg alltid har gjort på tidligere arrangementer.

– Kan du forstå at det fremstår som mistenkelig?

– Ja, men slik jeg ser det, så gjorde jeg ingenting som var mistenkelig, sier Botsjkarev.

Oslo tingrett skriver i sin kjennelse at etterforskningen er i en tidlig fase, og at retten mener det foreligger en nærliggende, konkret og reell fare for bevisforspillelse dersom siktede løslates.

«Dette gjelder selv om siktede etter det opplyste samarbeider med politiet», står det i kjennelsen.

Mulig etterretningsvirksomhet

Den 51 år gamle mannen er siktet for straffelovens paragraf 121 som omhandler ulovlig etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Han ble lørdag for snart to uker varetektsfengslet.

Botsjkarevs atferd og handlinger mens han deltok på ECPRD-konferansen på Stortinget for to uker siden, skal ha vært så spesiell at PST ble varslet om saken. PST pågrep Botsjkarev på Oslo lufthavn gardermoen på vei ut av landet fredag kveld 21. september.

Etter ECPRD-konferansen ble det innført printer-nekt på Stortinget og deler av Arbeiderpartiets forsvarspolitikere skal ha byttet sine telefoner etter pågripelsen.

Retten: Fulgte «modus» for russisk etterretning

I en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett i forrige uke beskrives det også hva som ligger bak spionsiktelsen. Lagmannsretten påpekte at det knyttes til datanettverk og trådløse signaler på Stortinget.

– En samlet vurdering av bevismaterialet tilsier etter lagmannsrettens oppfatning at det er sannsynlighetsovervekt for at siktede har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og/eller andre trådløse signaler i stortingsbygningen, og at han derved har overtrådt straffeloven, skriver lagmannsretten.

Har en forklaring

Forsvarer Hege Aakre sier har tidligere sagt til VG at 51-åringen har forklart seg og at han vil la seg avhøre videre av PST.

– Det er en forklaring, som hvis den stemmer, betyr at han ikke har gjort noe straffbart. Slik jeg ser saken, så er mistankegrunnlaget mot min klient svekket, sier Aakre.

Hun bekrefter også at den siktede har gitt PST tilgang til alle sine elektroniske eiendeler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder