Overhalla-saken: Tiltalt mor brøt sammen i retten

Kvinnen er tiltalt for å ha mishandlet sin tre år gamle datter til døde i fjor. Etter å ha brutt sammen i retten ble hun hentet av ambulanse.

  • NTB

Da hadde retten fått høre nødsamtalen mellom jentas stefar og AMK-sentralen fra 26. juni i fjor. To dager senere døde jenta på St. Olavs hospital i Trondheim. Rettssaken fortsatte etter en times pause.

– Hun kom seg etter å ha fått litt mat og hvile. Det virker som hun fikk et illebefinnende og hun plages også med blodpropp, sier kvinnens forsvarer, advokat Torfinn Svanem, til NRK.

Moren nektet straffskyld da rettssaken startet. Den 34 år gamle stefaren, som er tiltalt for ikke å ha stoppet volden, nektet også straffskyld.

les også

Vold mot barn: – Det er et kjempestort samfunnsproblem

Ifølge NRK sa foreldrene i Namdal tingrett at jenta falt ut av sengen. Mens den 27 år gamle moren satt i varetekt, fødte hun et barn som er overtatt av barnevernet.

Både den endelige obduksjonsrapporten og rapporten fra de rettsoppnevnte sakkyndige viser at jenta døde i juni i fjor som følge av vold mot hodet.

Volden som er utført, anses som grov, da jenta døde to dager etter at barnet ble hentet ut av hjemmet med ambulanse, og fordi jenta anses å ha vært forsvarsløs.

Grov mishandling i nære relasjoner har en strafferamme på inntil 15 års fengsel.

les også

Barneleger slår alarm: Få voldsutsatte barn undersøkes av lege

Omfattende sak

Det er satt av 15 dager til saken som etter planen skal gå fram til 18. mai. Aktor, statsadvokat Unni Sandøy sier til Namdalsavisa at påtalemyndigheten blant annet skal spille av en rekke tilrettelagte avhør av de to øvrige barna i familien.

– Det i seg selv tar tre dager. Dette er en sak hvor alt skal tolkes – og det tar tid. I tillegg skal man få belyst hva som rent faktisk har skjedd. Det er behov for en del fagkyndighet knyttet til fastsettelse av dødsårsak og mulige forklaringer på de skadene avdøde hadde, sier statsadvokat Sandøy.

Kvinnen er også tiltalt for å ha mishandlet sine to sønner som begge er under ti år gamle. Også her er stefaren tiltalt for ikke å ha forhindret volden.

les også

Far frifunnet for å ha påført få uker gammel sønn 19 ribbeinsbrudd

Tvungent psykisk helsevern

I tiltalen åpner statsadvokaten for å ilegge moren tvungent psykisk helsevern.

– Det er foretatt en rettspsykiatrisk vurdering av mor, hvor vi ennå ikke har fått den endelige konklusjonen. Derfor har vi tatt dette forbeholdet, har Sandøy tidligere opplyst til Adresseavisen.

Både moren og stefaren ble fengslet 28. juni i fjor, samme dag som barnet døde. I februar ble moren løslatt etter åtte måneder i varetekt. Stefaren satt da fortsatt varetektsfengslet.

Både moren og stefarens forklaring har vært at datteren ble skadd da hun falt ut av sengen samme natt som hun ble innlagt. Begge har også hevdet at jenta hadde gamle skader som følge av et fall fra en veranda i hjemlandet sitt en tid før hun døde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder