KALDT PÅ ØRENE: Det var kaldt å være gardist-trommis under 75-årsmarkeringen av Vemork-aksjonen onsdag. Men sprengkulden er over for denne gang.
KALDT PÅ ØRENE: Det var kaldt å være gardist-trommis under 75-årsmarkeringen av Vemork-aksjonen onsdag. Men sprengkulden er over for denne gang. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nå er sprengkulden over, men vinteren kan vare i ukevis

INNENRIKS

I løpet av dagen er sprengkulden i Sør-Norge over. Men vi vil fortsatt ha vinter i hele landet – nå med mer moderat kulde.

Publisert: Oppdatert: 02.03.18 13:35

– Årsaken til at vi får en mer dempet kulde fremover, er at de veldig kalde luftmassene som har kommet østfra, nå erstattes med noe mildere luft fra sør, forklarer statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt.

Sjekk været på Pent.no!

Opp 20 grader

Natt til fredag var det fortsatt sprengkaldt nord på Østlandet: Kuldehullet Folldal i Hedmark noterte seg for minus 37,1 grader. Men sør på Østlandet og over større deler av Sør-Norge lå det skydekke som dempet kulden.

Utsiktene for helgen er at Folldal vil få ned mot minus 20 grader søndag, og så høyt som minus 12 på dagtid, altså stiger temperaturen med rundt 20 grader.

Tilsvarende vil Oslo havne på minus 6–7 grader natt til søndag, og stige til minus 5–3 grader på dagtid. Om lag i samme område vil temperaturene i Trondheim havne søndag.
Bergen vil få et par minus om natten, og et par pluss om dagen.

Mer moderat kaldt

– Vi vil fortsatt ha en vinterlig situasjon i hele landet fremover i neste uke, men mer moderat kulde, ikke den sprengkulden. Det vil også bli en del skyer, men ikke noe dramatisk vind eller nedbør. Vi vil imidlertid se en del spredt snø både på Østlandet og Vestlandet og Sørlandet, men ikke store mengder, sier hun.

Hennes kollega Stig Arild Fagerli i StormGeo bekrefter denne utviklingen:

– Jeg tror nok vårfølelsen vil la vente på seg. Minustemperaturer på 40-tallet for vi neppe lenger, men månedsvarslene er nokså faste i sine prognoser om at vi får det kaldere enn normalen fremover, sier han.

Mars blir varmere

– Men husk på at mars er en måned hvor normaltemperaturen stiger kraftig her i landet.

Månedsvarslene fra Det europeiske værsenteret i England har lenge sett det mest sannsynlig at den kalde værtype vil fortsette i ukevis, kanskje ut måneden.

– Vårt månedsvarsel bekrefter i dag dette bildet. Nå ser vi imidlertid et annet signal om en noe mildere værtype og mer snø rundt neste helg, men dette ser ut til å være forbigående.