Ingen Mette-Marit-effekt på navnetoppen

(VG Nett) Det er fremdeles ti år siden noen fikk navnet Mette-Marit. Kronprinsesse-feberen til tross, Julie var det mest populære navnet i 2001.

Artikkelen er over 18 år gammel

Totalt er det bare 25 kvinner som heter Mette-Marit her i landet.

Sonja-feber i 1968

Da Sonja Haraldsen ble forlovet og gift med kronprins Harald i 1968 fikk navnet Sonja en voldsom oppblomstring.

- Forklaringen kan være at når en kjent person har et navn som har potensial til å bli populært, så bidrar vedkommende rett og slett til å vise at navnet finnes og kan benyttes. Hedda som ellers bare er kjent fra Ibsen, fikk et voldsomt løft da en alpinist med det navnet gjorde seg bemerket. Alle vet at man kan hete både Mette og Marit fra før, sier forsker Jørgen Ouren ved Statistikk sentralbyrå til VG Nett.

Marius øker

Heller ikke navnene Mette og Marit er særlig populære hver for seg.

- Mette kom som en komet rundt 1965, og føyk rett til værs, før det falt igjen. Marit er ett av grunnavnene våre, og det er mer konstant, men det hadde en topp rundt 1950, sier Ouren.

Kronprinsessens eget navnevalg, Marius, er derimot blitt mer populært i løpet av det siste året. Marius er det eneste guttenavnet på «Ti på topp»-listen som har beveget seg oppover. Fra en 14.plass i fjor, har Marius hoppet inn på 10. plass.

Julie og Markus

Den ferske statistikken fra Statistisk sentralbyrå viser at det er Julie og Markus/Marcus som troner på førsteplassen i dypvogna.

Markus er mest brukt for tredje året på rad, mens Julie er tilbake på toppen etter en liten tilbakegang fra den forrige toppen i 1996.

- Mesteparten av navnene som er populære nå, var vanlige da vi begynte med statistikken i 1880. Senere har de hatt tilbakegang, men er nå tilbake. Kanskje blir de populære igjen i 2100? spør Ouren.

Les også

  1. «Jan» på skurketoppen

    (VG Nett) Jan er det vanligste navnet på kriminelle i Stavanger. Deretter følger Kjetil, Tommy, André, Bjørn og Geir.

Flere artikler

  1. Kripos jakter på lakkbevis

  2. Mette-Marit takket for pilot-hjelp

  3. Benjamins venner raste

  4. Bombet kronvitne mot Sharon

  5. Padder får egne veitunneler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder