VENSTRES VEIVALG: Venstres Guri Melby ankom Venstres sentralstyremøte med sønnen Lavrans (3 uker). Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Venstre-topp Guri Melby: - Venstre
er klar for makt

Trine Skei Grande har fredag ettermiddag informert Venstres stortingsgruppe og sentralstyre om resultatet fra samtalene med regjeringspartiene Høyre og Frp. Partiet er delt i synet på regjeringsdeltakelse.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Venstre er klar for å søke makt. Så ser jeg frem til å høre hva Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik har fått ut av samtalene de har ført, sa Guri Melby, tidligere byråd i Oslo, på vei inn til et sentralstyremøte i partiet etter gruppemøtet.

Hun er nevnt som et potensielt statsrådsemne fra Venstre, og Melby ankom møtet med sin tre uker gamle sønn Lavrans i vogn.

Venstres eks-statsråder: Vil ikke i regjering med Frp

Melby sier hun ikke har tatt endelig stilling til om Venstre skal inn i regjering eller ikke, men at det avgjørende er hva som har kommet ut av sonderingene.

Grande lager god stemning

Partileder Trine Skei Grande var i så godt humør at hun serverte wraps til journalistene etter at sentralstyremøtet til Venstre hadde begynt.

– Går alt etter planen, Trine?

– Yes, svarte partilederen.

På instagram postet hun også et bilde hvor hun tullet med journalistene på gangen, med bildetekst om «god stemning».

Skjebneuke for de blågrønne: Avgjørende fase for regjeringssamtalene

Lettet på sløret for første gang

Må eg møtt som startet klokken 13.00 fredag fikk Venstres stortingsrepresentanter den første orienteringen om hva Trine Skei Grande har fått til i samtalene hun har hatt med ledelsen i regjeringspartiene Høyre og Frp.

I helgen skal partiet ta stilling til om dette er godt nok til å gå videre til reelle regjeringsforhandlinger, noe som i praksis betyr å si ja til å gå i regjering.

Venstre-topp: Partiet har det best utenfor regjering

Det har lekket ut svært lite til offentligheten fra disse samtalene, og på vei ut av møte var Venstre-toppene svært ordknappe om hva Venstre har oppnådd i sonderingene.

Stortingsrepresentant Abid Raja sier imidlertid at det er uenighet i partiet.

GOD STEMNING: Venstres Ola Elvestuen og leder Trine Skei Grande på partiets sentralstyremøte på Stortinget fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Det er uenighet

– Det er klart at det er uenighetspunkter om dette. Noe er følelsesmessig, noe er strategisk, noe er politisk. Nå legger sonderingene et faktagrunnlag for dette, og jeg tror det er viktig at vi har en diskusjon basert på fakta og hva vi kan få ut av eventuelle forhandlinger eller ikke, sier stortingsrepresentant Abid Raja.

– Hva mener du med følelser?

– Følelser er det alltid. Vi har et sterkt følelsesliv i Venstre. Jeg tror helgen vil være et forsøk på å spille følelsene på lag med fakta. Så får vi se om det er nok for videre forhandlinger. Uansett hvor landsstyremøtet ender, så skal vi samarbeide på borgerlig side de neste fire årene. Erna Solberg sitter trygt.

Reiser rundt til partilagene: Slik forbereder Venstre partiet på å regjere med Frp

– Er du fornøyd med det Grande la frem fra sonderingene?

– Jeg er fornøyd med at vi har fått en grundig orientering om hva sonderingene viser og hva mulighetsrommet er. Men dette er viktig at landsstyret får høre i sin fulle bredde før vi karakteriserer det på noen måte. Vi har tilkjennegitt hva vi føler om dette. Landsstyre vil nå høre en uhildet versjon fra Trine, og si sine synspunkter, så kan det være det kommer en konklusjon i en eller annen retning.

– Og hva er det dere føler?

– Vi føler veldig mye rart nå! Men følelseslivet skal vi klare å ha for oss selv, sier Raja.

Høringer

De siste par ukene har en rekke partitopper og stortingsrepresentanter besøkt 50 såkalt prioriterte kommunelag i Venstre, de lokalpartiene som har størst aktivitet. Der har medlemmer og tillitsvalgte sagt sin mening til partiledelsen, også om hva de mener om en eventuell regjeringsdeltagelse sammen med Høyre og Frp.

Tilbakemeldingene fra denne runden er også noe av grunnlaget for orienteringene som Venstre-lederen gir sine partiorganer fredag og lørdag.

Sentrale kilder i Venstre sier at tilbakemeldingene er langtfa entydige, og at det derfor er helt åpent hva partiet vil konkludere med. Venstre-lederen skal så langt ikke ha gitt noen anbefaling, men latt diskusjonen gå fritt bak lukkede dører.

Stemningen for eller imot regjeringsprosjektet i Venstres landsstyre vil være avgjørende for hvilken vei det går. Deretter er det stortingsgruppen som formelt bestemmer hvorvidt Venstre skal inn i formelle regjeringsforhandlinger.

Se Venstre legge frem sitt alternative budsjett:

Elvestuen: – Det er et spenn

Trine Skei Grande selv har ikke møtt pressen, men mellom møtene møtte nestleder Ola Elvestuen pressen.

– Jeg synes du smiler så bredt, er det noen grunn til det?

– Jeg er blid alltid, jeg, sier Elvestuen til VG.

– Blir valget dere står overfor vanskelig for Venstre?

– Det blir er diskusjon i Venstre, og det er en god diskusjon hvor vi har forsøkt å involvere større deler av organisasjonen, sier Elvestuen.

Venstre-Trines borgerlige garanti: Lover borgerlig regjering

– Er dere splittet?

– Det er et spenn i organisasjonen i forhold til meninger, og så er det prosess, sier Elvestuen.

Venstres landsstyre møtes lørdag i Oslo. Etter en diskusjon, skal Trine Skei Grande konkludere med om Venstre går videre til regjeringsforhandlinger eller ikke. Svaret er ventet lørdag kveld eller søndag formiddag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder