KLARE ORD: Jonas Gahr Støre snakket om luftambulansekrisen til de fremmøtte på Verdensteateret. Foto: MARTIN LÆGLAND, iTromsø

Støre truer med mistillit mot helseministeren

Jonas Gahr Støre hadde en klar beskjed under sitt møte i Tromsø: Enten løser Bent Høie luftambulansekrisen, eller så finner Stortinget noen andre som kan gjøre det.

 • Martin Lægland/iTromsø

Artikkelen er over to år gammel

Selv om Ap er det største opposisjonspartiet på Stortinget, vil ikke et mistillitsforslag fra Ap alene være nok til å felle regjeringen. Men om de andre sosialistiske partiene og KrF stiller seg bak forslaget, vil Høie måtte ta sin hatt og gå.

– Å være i ambulanse er kanskje noe av det aller mest sårbare som kan skje noen. For er man i en ambulanse, er det mye man ikke klarer selv. Det er forskjell på å bo midt i en by, og å være ute i vår langstrakte land, hvor man er avhengig av veldig avanserte ambulansetjenester, enten på båt eller i ambulansefly, sa Støre til det fullsatte, trange lokalet i baren på Verdensteateret.

les også

Stortingsflertallet vil instruerer Høie i ambulansefly-saken

– Sårbart

Torsdag ble luftambulansesaken behandlet i Stortinget. Der gikk Stortingets flertall inn for å instruerte helseminister Bent Høie om å løse krisen, og understreke at det er Bent Høie som sitter med ansvar for å løse krisen, dersom det skulle herske noe tvil om det.

Støre understreket flere ganger i talen sin at Høie ikke ville ha tillit lenge, om ikke krisen snart blir løst.

– Hvor lang tid har Høie på seg for å løse krisen før du vil fremme et mistillitsforslag?

– Jeg vil ikke telle det i dager, men tar han hånden på pulsen i de ulike basene, vil han vite at dette er sårbart. Nøkkelpersonell teller på knappene. De har reelle valg, og derfor bør det komme en avklaring de ansatte kan nikke til ganske snart. Ellers trengs det mer omfattende grep, i form av nytt anbud med virksomhetsoverdragelse eller en annen ivaretagelse av dette ansvaret.

TAR OVER: Dette er ambulansehelikopteret til Norsk Luftambulanse som overtar ambulanseflyvingene med helikopter i nord, parkert helt i bakgrunnen. Til venstre og høyre står maskinene til Lufttransport som ikke skal fly lengre. Foto: Terje Mortensen, VG

les også

Jens Stoltenberg taus om Aps velgerkrise

Støre uttalte allerede i starten av mai at han ville annullere kontrakten med Babcock, og lyse ut et nytt anbud. Nå, en måned senere, modererer han seg flere hakk.

– Det viktigste er at det er en tjeneste som gir folk trygghet. Ap er for å utrede en offentlige overtagelse av dette tilbudet. Men å annullere kontrakter er ganske alvorlig med tanke på erstatningsansvar. Det løser heller ikke problemet på kort sikt. Vi vil ikke annullere kontrakten helt uten videre. Hvis det ikke er mulig å gi sikkerhet til folk, så kan det likevel være et alternativ, sier han til iTromsø.

les også

Høie avviser politiske føringer for luftambulanse-anbudet

Støre var helseminister i Jens Stoltenbergs regjering før Solberg og de borgerlige partiene vant valget i 2013. Støre mente at han da tok grep for å unngå å havne i en slik krisesituasjon.

– Jeg nedsatte et utvalg for å se på disse tjenestene. De anbefalte å gjøre denne luftambulansetjenesten til et offentlig ansvar. Men Bent Høie la konklusjonen til det utvalget i en skuff da den ble lagt fram. Nå er det tatt fram igjen, så får vi se hva det leder til.

les også

Bent Høie slipper kirurg-krav

Avviser knefall for KrF

Støre hadde med seg stortingsrepresentant fra Troms, Cecilie Myrseth, og Aps helsesjef Ingvild Kjerkol for å innlede. Deretter tok de imot spørsmål fra tilhørerne som tilbrakte en tidlig fredag kveld sammen med Ap-lederen.

Blant annet Rødt-gruppeleder Jens Ingvald Olsen hadde tatt turen. Han hevdet at Ap hadde gått på kne for KrF for å få flertall for et forslag i Stortinget. Olsen mente Ap heller skulle ha gått med på et vedtak fremmet av Rødt som gikk ut på å vrake kontrakten med Babcock, selv om det ikke hadde fått flertall. Det likte Støre dårlig.

– Vi har ikke gått på kne for KrF. Vi var avhengig av å få flertall. Det er lett å stå høy og rak i ryggen, og si at man ikke fikk flertall for sin sak. Vi har også fremmet flere forslag som ikke har fått flertall. Men forslaget Stortinget gikk inn for torsdag – også med stemmen til Rødt – har gitt en klar bestilling.

Les også

 1. Stakkars Støre

  Det er mange som tenker på seg selv. Ikke så mange tenker på Arbeiderpartiet.

Mer om

 1. Luftambulansen
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Bent Høie

Flere artikler

 1. Flertall på Stortinget: Vil utrede statlig luftambulanse

 2. Stortingsflertallet vil instruerer Høie i ambulansefly-saken

 3. Presset Solberg om Luftambulansekrisen: – Situasjonen i dag er ikke tilstrekkelig

 4. Slik vil Rødt stoppe luftambulanse-krisen: Ber Stortinget om hastevedtak

 5. Ap og KrF: Åpner for nytt luftambulanse-anbud

Fra andre aviser

 1. Høie forsvarte seg i Stortinget

  Aftenposten
 2. Opposisjonspartiene: – Annuller anbudet om luftambulansetjenesten

  Aftenposten
 3. Høie forsvarer håndteringen av luftambulansesaken

  Bergens Tidende
 4. Babcock avslutter samarbeid med selskap der Helse Nords styreleder er direktør

  Bergens Tidende
 5. SV: – Høie må bli på jobb til luftambulansekrisen er løst

  Bergens Tidende
 6. Høie fikk instruks om å sikre kompetansen i flyambulansene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder