Arbeiderpartiet og Ingvild Kjerkol skulle tirsdag glede seg over flertall for eggdonasjon, men slik ble det ikke. Nå vil hun ha omkamp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eggdonasjon-flertall knust i stortingssalen etter stemmesurr

MDG skulle tirsdag sikre flertall i Stortinget for å vedta at regjeringen må utarbeide et lovforslag som tillater eggdonasjon. Men forslaget falt etter stemmesurr.

  • Martha C. S. Holmes
  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Da forslaget om å tillate eggdonasjon på lik linje som sæddonasjon kom opp i Stortinget tirsdag kveld, stemte partiene som forventet: Ap, Frp, Venstre og MDG for, og Høyre, SV, Sp, KrF og Rødt imot.

Men Høyre stilte med én representant mer enn de skulle. Kombinert med at Venstre og muligens flere partier stilte med for få representanter etter det som kalles utbytting ved voteringer, endte forslaget om eggdonasjon med å falle.

– Her har noen, ser det ut til, talt feil. Det ble forbauselse i salen. Nå skal alle partiene møtes og diskutere hvordan dette kunne skjedd, sier Per Espen Stoknes (MDG) til VG.

les også

Tirsdag: MDG sikrer flertall for eggdonasjon-forslag

Han bestemte seg senest tirsdag for å støtte ja-siden i saken, og skulle sørge for å gi et knapt flertall for vedtaket. Han mener stemmesurret skaper «unødvendig forvirring».

Hvordan feilen skal kunne rettes opp, er uklart. Det var ikke en lovsak som ble behandlet tirsdag, og dermed er det ikke lagt opp til to voteringer. I tillegg er det regler som sier at man ikke kan stemme over samme sak to ganger i en og samme stortingssesjon.

Forslaget sidestiller sæd- og eggdonasjon, noe som vil innebære at også kvinner som ikke undergår IVF-behandling kan donere egg.

AP: Krever at det rettes

– Det ble rett og slett gjort en feil, og vi forutsetter at vi får det riktige flertallet. Vi har rett til å få stemt over våre forslag. Dette er et demokrati, tross alt, sier Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol til VG.

Hun sier det tidligere har blitt votert på nytt ved feil, og at det står i Stortingets forretningsorden at saken kan tas opp til ny behandling hvis det er «påtrengende nødvendig».

les også

Eggdonasjon-debatten: Randi (24) kan ikke få barn: «Jeg vil så gjerne gå gravid. Bare det å få sitt eget barn på brystet etter fødselen må være fantastisk»

– Vi vil snakke med de andre partiene om å få rettet opp det her. For oss er det viktig at dette vedtaket blir med når helseministeren starter lovarbeidet.

Venstres parlamentariske leder Terje Breivik sier til NTB at han åpner for å støtte å få stemt på nytt, men at spørsmålet ikke er behandlet i partigruppa ennå:

– Det er ikke bra at stemmetallet ikke reflekterer flertallet. Men når noe så uheldig først skjer, er heldigvis de praktiske konsekvensene små, for regjeringen vil uansett komme tilbake til Stortinget med et lovforslag som ivaretar stortingsflertallets mening.

Høyre: Ingen praktisk betydning

Høyres Sveinung Stensland sier at han ble overrasket over stemmetallet, men mener voteringen ikke har noen praktisk betydning for saken.

– Det er trist at Ap bruker tiden på spill i stedet på å få på plass en rask og smidig lovbehandling. Et vedtak i går ville ikke hatt noe praktisk betydning for norske kvinner og menn som ønsker hjelp til å få barn, sier han til VG.

les også

Høyre er for eggdonasjon - stemmer mot det i Stortinget

Høyre stemte nei til forslaget om å tillate eggdonasjon, men da la inn en merknad om at de er for eggdonasjon. Regjeringen skal utarbeide lovforslag som åpner eggdonasjon - da vil Høyre si ja.

Aps Ingvild Kjerkol er slett ikke enig i at voteringen ikke har betydning.

– Høyre har ikke støttet denne innrammingen av eggdonasjon i merknadsform, sier hun, og viser til at forslaget det ble stemt over var om eggdonasjon skal tillates etter samme forutsetninger som sæddonasjon.

Avviser uklarhet

Stensland avviser kritikken, og sier Høyre har vært tydelige på at de vil tillate eggdonasjon i flertallsmerknaden, som Ap, Frp og Venstre stiller seg bak.

– Men det står ikke eksplisitt i merknaden at eggdonasjon skal tillates på lik linje som sæddonasjon?

– Jeg sa i debatten at Høyre vil tillate eggdonasjon. Jeg vet ikke om jeg brukte akkurat den formuleringen, men det er vanskelig å ikke oppfatte hva Høyre mener her.

les også

Bent Høie: Eggdonasjon kan være i gang om to år

Han forteller at han har sendt spørsmålet «Hvordan kommer statsråden til å følge Stortingets behandling av evalueringen av bioteknologimeldingen?» til helseminister Bent Høie (H) til skriftlig besvarelse for å unngå tvil. Høie avviser også at det finnes uklarhet:

– Når vi jobber med dette legger vi selvfølgelig innstillingen til grunn, og jeg oppfatter ikke at det er noe tvil om at Stortinget vil tillate eggdonasjon. Derfor har den feilen i går ikke noe å si, og det kommer jeg nok til å berolige om Stortinget ganske snart, sier han til VG.

– Oppfatter du at det ikke er noe tvil om at Stortinget vil tillate eggdonasjon etter samme retningslinjer som sæddonasjon?

– Det har ikke vært noe diskusjon rundt vilkår som skulle tilsi at noen skulle mene at vilkårene skulle være strengere, sier Høie.

Flere artikler

  1. Høyre er for eggdonasjon - stemmer mot det i Stortinget

  2. Anne Katrine er ufrivillig barnløs: Forbannet på KrFs blokkering av eggdonasjon

  3. MDG sikrer flertall for eggdonasjon-forslag

  4. Bent Høie: Eggdonasjon kan være i gang om to år

  5. Venstre går inn for eggdonasjon for enslige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder