TILTALT: Rettssaken mot Marius Groth (t.v.) og Eirik Vad går i Oslo tingrett de neste åtte ukene. Foto: NILS BJAALAND/PRIVAT

Påtalemyndigheten om Simmons-tiltalte: Forsøkte å drepe med bursdagsdrink

OSLO TINGRETT (VG) Én måned etter at Paul Simmons ble funnet død, mener påtalemyndigheten at de to tiltalte forsøkte å drepe en Oslo-mann (52) under hans egen bursdagsfeiring.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Påtalemyndigheten mener mannen ble forsøkt drept ved at han først ble servert en drink med beroligende stoffer.

Deretter skal han ha blitt nedkjølt ved med is som tiltalte Marius Groth hadde laget hjemme hos mannen, under påskudd av at den skulle brukes i drinker.

Metoden er den samme som påtalemyndigheten mener de Eirik Vad (37) og Marius Groth (35) brukte til å drepe musikeren Paul Simmons (25).

I RETTEN: Tiltalte Marius Groth sammen med sin forsvarer Øystein Storrvik. Foto: Mattis Sandblad

Oslo-mannen (52) forteller i retten han ble kjent med Groth mens han sonet en dom i fengsel. Senere ble han også kjent med Vad gjennom Groth.

På 59-årsdagen sin, 9. mars 2015, ble han oppringt av Groth.

FORSØKT DREPT: Oslo-mannen feiret 49-årsdagen sin sammen med de tiltalte da han ifølge tiltalen mot dem ble dopet ned og nedkjølt. Foto: Jørgen Braastad

– Han spurte hva jeg skulle og jeg sa at jeg ikke hadde noen planer. De mente de kunne sette i gang med en slags overraskelse som en bursdagspresang, sier han i retten.

– Jeg var litt reservert, men de var veldig på at man ikke skulle sitte alene på bursdagen sin, at de skulle være gode kamerater og finne på noe med meg.

les også

Aktor: Et uhell at Paul Simmons (25) ble drept

les også

Drapssiktet mann (33) dømt for familievold

Bursdagsdrinker

52-åringen forklarer at han først ikke ante noe om hva som skulle skje, men at han, Groth og Vad etter noe frem og tilbake og flere telefonsamtaler ble enige om å dra hjem til ham.

På veien stoppet de innom en butikk og kjøpte blant annet snacks, røyk og blandevann til drinker. Vel hjemme skulle det blandes drinker, og fornærmede forteller at Groth mente de burde lage is.

– Jeg hadde ingen former eller noe sånt. Men han to tok brødposer som han fylte opp halvveis. Det var voldsomme mengder, forklarer mannen.

VG+: Politiet om planene til de siktede i Paul Simmons-saken: Han var neste offer

På spørsmål fra politiadvokat Christian Hatlo svarer mannen at han ikke reagerte noe videre på at Groth lagde isen.

– Der og da var det ikke noe jeg stusset på, men sett i ettertid kan man kanskje reagere på det med mengden.

– Ja, vi vet jo hva den ble brukt til, bemerker Hatlo.

«Bånnski»

Ifølge Oslo-mannen tok de tre, like etter islagingen, den første drinken. Den ble servert i noen brune glass som Groth fant bakerst i skapet, forklarer 52-åringen.

– Vi sto der med hvert vårt glass i hånden og skulle skåle. Plutselig sier jeg bare «bånnski». Jeg mente at siden det var første drinken så burde vi styrte den.

Ifølge tiltalen ble fornærmede villedet til å innta de beroligende midlene Xanor og Rivotril.

– De var sikkert fornøyd med det forslaget der. En, to, tre, rett ned. Jeg smakte ikke på det før jeg hadde drukket hele glasset. Det eneste jeg stusset over var at det var lite alkoholsmak.

les også

Drapssiktet (33) tiltalt for familievold: – Slo meg i magen da jeg var gravid med hans barn

Mannen forklarer at han er usikker på om han rakk å smake på drink nummer to, og at det neste han husker er at han våknet opp på sykehus.

De to mennene som påtalemyndigheten mener drepte musikeren Paul Simmons (25) er også tiltalt for drapsforsøk på Oslo-mannen én måned senere.

Påtalemyndigheten mener de tiltalte denne kvelden forsøkte å dope ned Oslo-mannen for å så kunne svindle ham. Ifølge aktor Cecilie Schløsser-Møller var dette noe de hadde planlagt for å kunne tilegne seg minst 500.000 kroner.

Politiet mener de reddet livet til mannen da de gikk inn i leiligheten er han befant seg sammen med Eirik Vad og Marius Groth.

«Voldsomt temperament»

Oslo-mannen forklarer seg også om kontakten han hadde med de to tiltalte i perioden etter at Paul Simmons døde.

Han forteller at de to tiltalte endret oppførsel etter at Marius Groth hadde hatt et møte med søsteren til Simmons.

– Det var ikke noen innrømmelse i det hele tatt av at de hadde gjort noe galt. Men etter samtalen med søsteren var det noe som var blitt mer alvorlig, at de kunne risikere å bli varetektsfengslet for et eller annet. At saken var i ferd med å gå feil vei og at de kunne bli noen misforståelser eller noe, sier mannen.

52-åringen beskriver tiltalte Groth som en mann som har et voldsomt temperament dersom «det er noe som ikke går akkurat hans vei».

På spørsmål fra politiadvokat Hatlo svarer Oslo-mannen at han oppfatter Groth som den dominerende av de to tiltalte.

– I forhold til meg kunne han være en ledertype og bestemmende. Sånn føler jeg forholdet til Vad også er, selv om Vad og han nok er litt mer jevnbyrdige enn Marius og meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder