Rekordmange nettsøknader

(VG Nett) Norske studenter ligger langt foran naboene i å søke om studieplass og lån over nettet.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Hele 85 prosent eller 75.999 av de som søkte studieplass gjennom Samordna Opptak gjorde det over internett. I Lånekassen har 70% eller 106.000 valgt nettsøknad, det er 39.000 flere enn i fjor.

Informasjonsansvarlig i Samordna Opptak, Henrik Rødsæther, mener nordmenn er flinke til å bruke internett.

- I Sverige er tallet på de som søker utdanning via nettet noe sånt som 50 prosent. Og der har de holdt på med nettsøknader mye lenger enn oss.

- Nordmenns villighet til å bruke internett er nok forklaringen. Også er det veldig enkelt å søke over nettet, sier han.

Rødsæther sier at grunnen til at det ikke er enda flere som bruker nettet kan være at de eldre studentene er vant til å skrive brev og at de utenlandske søkerne ikke har anledning til å søke over nett.

- Studenter fra andre land kan ikke bruke nettet til å søke, sier Rødsæther. Ellers kunne andelen av nettsøknader vært enda høyere.

At flere søker over nettet gjør behandlingen av søknadene lettere for både Samordna Opptak og Lånekassen.

- De søknadene som må behandles av en saksbehandler, tar for tiden 23 dager i gjennomsnitt, mens de som ferdigbehandles maskinelt, tar fire dager, melder Lånekassen.

Også Norsk Studentunion er positive til økningen i nettsøknader.
- Vi oppfordrer studenter til å bruke nettet under søknadsprosesser, sier velferdsansvarlig i Norsk Studentunion, Linda Emilie Ellingsen.

- For det første er det positivt fordi behandlingstiden totalt går ned. For det andre, hvis det blir tilstrekkelig mange som søker lån hos Lånekassen over nettet, kan det bli billigere. Lånekassen tar nemlig et administrasjonsgebyr. Og med stor nedgang i behandlingstid bør også administrasjonsgebyret gå ned, sier Ellingsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder