Finansmannen Christer Tromsdal skal ha vært politiets hemmelige agent i jakten på Nokas-pengene. Nå hevder Ridvan Halimi at Tromsdal solgte hemmelige politidokumenter også. Foto:

Christer Tromsdal agent i Nokas-saken: - Ble skutt på jobb for politiet

OSLO/STAVANGER (VG Nett) Finansmannen Christer Tromsdal var ifølge NRK Brennpunkt hemmelig politiagent i Nokas-saken, og ble skutt av en torpedo på jobb for politiet.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Tromsdal skal ifølge NRK ha blitt bedt av en torpedo om å hjelpe til med å hvitvaske penger etter Nokas-ranet. Finansmannen takket ja, men gikk rett til politiet etter at han hadde fått tilbudet.

Filmet i skjul

Politiet var svært opptatt av å spore pengene etter ranet der politimannen Arne Sigve Klungland ble drept, og vervet Tromsdal som hemmelig agent.

- De ville ha pengene ferdig vasket på en konto i stedet for å smugle pengene ut av landet, sier Tromsdal i TV-dokumentaren om politiets etterforskningsmetoder etter Nokas-ranet.

Tromsdal samarbeidet også parallelt med NRK, som fikk anledning til å snikfilme flere av møtene med torpedoen. Også politiets tjenestemenn ble filmet i skjul av NRK.

Politiets operasjon endte imidlertid i en fiasko da Tromsdal 7. desember 2004 ble skutt i benet av torpedoen i en bil på Frogner i Oslo. Mannen som skjøt er ennå ikke tiltalt i saken, ifølge Brennpunkt.

- Det føltes som en lettelse. Jeg var glad for å bli skutt for da var det endelig over, sier Tromsdal i NRK-dokumentaren.

Fabrikerte sykmelding

Han valgte å bli oslopolitiets agent, fordi det skulle føre til at Økokrims tiltale i den såkalte ABI-saken ble frafalt. Tromsdalen var der tiltalt for å ha påvirket vitner.

Men Økokrim kjørte saken videre, og det skal ha endt med at Oslo-politiet betalte for at det skulle bli fabrikert en falsk sykmelding for å unngå den ubeleilige rettssaken, ifølge NRK-dokumentaren.

Da sykmeldingen ble avslørt av Økokrim, ga politikontakten beskjed om at Tromsdal skulle spise koffeintabletter før møtet med politilegen.

- Jeg spise koffeintabletter tilsvarende 300 kaffekopper. Jeg var så svimmel utenfor politihuset at jeg så ut som en narkoman, forteller Tromsdal i dokumentaren.

Truet av politiet

Etter skyteepisoden ga Tromsdal klar beskjed til politiet om at han ikke ville la saken ligge. Flere av finansmannens samtaler med politiet ble tatt opp på bånd og offentliggjort i dokumentaren.

- Du må ha i bakhodet at du kanskje skyter deg selv i foten nå, sier en anonym politimann til Tromsdal i en av samtalene som ble tatt opp.

- Jeg har blitt skutt i beinet før jeg altså, svarte Tromsdal.

- Det var kanskje et jævlig dårlig eksempel, medga politimannen.

Da Tromsdal truet med å gå til media med hele saken fikk han beskjed fra politiet om at dette «ikke var noe man kan skalte og valte med».

«Ditt samarbeid med politiet er oslopolitiets eiendom», slo politikontakten fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder