2344 NYE: Det har blitt 2344 nye ansatte i politiet fra desember 2013 til 31. januar 2018, ifølge ferske tall fra Politidirektoratet. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

2344 nye ansatte i politiet med Høyre/Frp-regjering

Halvparten av de nye ansatte er politifolk ute i distriktene. Politiets Fellesforbund advarer om at kassene i distriktene er bunnskrapte og sier flere ansettelser må til.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over to år gammel

– De store utfordringene fremover blir å ha nok politibetjenter i distriktene, sier leder i Politiets Fellesforbund Sigve Bolstad til VG.

Ferske tall fra Politidirektoratet viser at det har blitt 2344 nye ansatte i politiet siden Høyre og Frp kom i regjering i 2013.

1197 av de nye ansatte er politifolk i distriktene. Resten er jurister og sivilt ansatte i distriktene – eller ansatte i de nasjonale særorganene som Kripos og Økokrim.

Bolstad mener en større økning av politifolk i distriktene må til for å komme i nærheten av en nærpolitireform – med politi nærmere publikum.

– For å få til det må det ansettes flere politifolk i distriktene, sier forbundslederen.

DISTRIKT: Sigve Bolstad sier en større styrking av distriktene må til for å få den samme polititjenesten i hele landet, uansett hvor du bor. Foto: Braastad, Jørgen

Tillitsvalgt i Valdres: – Det er flaut

Denne uken slo en tillitsvalgt i region Valdres alarm om bemanningen i politiet der. Hos Politiforum skriver Espen Huset at det er flaut at både brannvesen og ambulanser ofte må vente på politiet når de må rykke ut i utkantene.

– Det er flaut når vi ser at de andre nødetatene er på stedet og vi kommer for sent. Det føles ikke bra, sier Huset til VG.

Han påpeker at regionen de dekker strekker seg 16 mil fra den ene enden til den andre – et område som én patrulje skal dekke på kveld og helg.

– FLAUT: Espen Huset, tillitsvalgt i region Valdres, sier ambulanse og brannvesen ofte kommer til hendelser før politiet. Foto: Politiet

– Hva om det skjer to ting på en gang?

– Ja, da har vi en utfordring. Hvis vi da står helt i ytterkanten av distriktet, i Tyinkrysset i Vang, og det skjer noe på andre enden, må vi få bistand fra Gjøvik, som selv sliter med bemanningen. Eller vi må kalle ut folk som er på fritid. Da må de kjøre til kontoret i Fagernes, skaffe seg utstyr, og så reise ut igjen, sier Huset.

les også

Trysil skriker etter flere politifolk – samtidig eser Politidirektoratet ut

– Sånn skal det jo ikke være!

Bolstad sier han er bekymret for hvordan det vil gå med politidistriktene i 2018.

– Sånn skal det jo ikke være!, sier han om forholdene i Valdres.

– Det som bekymrer oss er at budsjettene som gis politidistriktene nå i 2018 er alt for stramme. Dette har vi vært helt tydelige på helt siden forslaget til statsbudsjett ble lagt frem. Mange av distriktene melder tilbake til oss om et stort overforbruk i 2017, blant annet for å klare å ansette det antallet politistillinger som de er blitt tildelt, sier Bolstad.

les også

Sjekk hvor mange nye politifolk ditt distrikt har fått

VG skrev i høst om hvor det hadde kommet flest nye politifolk etter Høyre og Frp kom i regjering. Da viste statistikken at Oslo hadde fått 207 nye ansatte og Norges største fylke Finnmark hadde fått 16. Da var under halvparten av alle ansatte i politiet faktisk politifolk ute i distriktene.

Et halvt år senere har Finnmark 17 mot Oslos 267. Antall politifolk i distriktene totalt har imidlertid steget og er nå over halvparten av alle ansatte.

– Med bunnskrapte kasser der ute i distriktene mener vi at man må gå igjennom og se om ytterligere av midlene som stopper opp i Politidirektoratet kan brukes lokalt, sier Bolstad.

les også

Politidirektoratet eser ut under Frp

Listhaug: Trenger flere typer kompetanse

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) sier politidistriktene har fått beskjed om å prioritere ansettelser.

– Det er ikke slik at det er jeg som ansetter politistudentene personlig. Så forstår jeg at politimestrene står i en situasjon der de må gjøre prioriteringer, skriver Listhaug i en e-post til VG.

Hun peker på den store økingen i driftsbudsjettet til politiet og sier «bildet er ikke så mørkt som mange vil ha det til». Og at politiet må ha flere typer kompetanse.

– Kriminaliteten har i stor grad flyttet seg fra gaten og til data. Politiet trenger flere folk som er gode på data og teknologi. Men vi trenger selvfølgelig også flere flinke tradisjonelle politifolk, og i denne regjeringsperioden har det vitterlig også blitt ansatt flere politifolk enn noen gang tidligere, skriver Listhaug.

Mer om

 1. Politiet
 2. Beredskap

Flere artikler

 1. Store forskjeller i Politi-Norge: Slik er distriktene bemannet

 2. Politiforbundet i Sverige vil ha norske nyutdannede politifolk

 3. Nådeløst oppgjør med Politidirektoratet: Sløser med penger og bryter loven

 4. Politiets Fellesforbund om Tanja-saken: Politikerne bør beklage, ikke politiet

 5. Slår alarm etter trussel-undersøkelse i politiet: – Veldig overraskende

Fra andre aviser

 1. Det blir ikke to politifolk per 1.000 innbygger i alle distrikt

  Fædrelandsvennen
 2. Politiet får kritikk for ansettelser av ledere

  Bergens Tidende
 3. Politiets Fellesforbund ut mot konsulentbruken i politiet

  Aftenposten
 4. 17 nye stillinger til politiet i Vest

  Bergens Tidende
 5. Arbeidstilsynet varslet om politi-rovdrift under sykkel-VM

  Bergens Tidende
 6. Politiet i vest vil ansette 50 nye

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder