GÅR: Knut Arild Hareide vil ikke lenger være parlamentarisk leder for KrF. Her på KrFs landskonferanse for få dager siden. Foto: Trond Solberg

Knut Arild Hareide trekker seg som parlamentarisk leder for KrF

Tidligere partileder Knut Arild Hareide trekker seg som parlamentarisk leder for KrF. Hans Fredrik Grøvan blir ny parlamentarisk leder.

Det var NRK som først meldte om saken.

En samlet stortingsgruppe ønsket seg Knut Arild Hareide (KrF) som parlamentarisk leder, men Hareide vil ikke ha vervet. Geir Jørgen Bekkevold blir nestleder.

– Jeg fortsetter på Stortinget og alt tyder at jeg fortsetter i utenriks- og forsvarskomiteen, sier Hareide til VG.

les også

Hareide nærmere å bli leder for KrFs stortingsgruppe

– Jeg ser frem til det, og så vil jeg naturlig nok spille en viktig rolle i KrF fremover, men da i en annen rolle. Parlamentarisk leder har en helt spesiell rolle som førsteforsvarer for regjeringen, og i den rollen tror jeg at det ville bli spilt spørsmål ved mine intensjoner og hva jeg mente. Derfor er jeg trygg på denne beslutningen, legger han til.

Han forteller at da kona hørte om planene han hadde for høsten 2018, kommenterte hun at dette var jo en «vinn-vinn situasjon».

– Enten vinner du, Knut Arild, og det mener jeg er best for KrF og landet, ellers så vinner vi deg, gjenforteller Hareide om samtalen han hadde med kona Lisa Maria.

les også

Pappa Ropstad: Kjenner ikke igjen bildet av Kjell Ingolf som mørkemann

For det å være både partileder og parlamentarisk leder er enormt krevende.

– Da går kveld etter kveld. Det er litt altoppslukende og livet blir litt unntakstilstand. Jeg ser frem til et litt mer normalt liv fremover, sier Hareide, men legger til at også det å sitte på Stortinget krever en del.

– Jeg er glad for at valgkomiteen og en enstemmig stortingsgruppe pekte på meg som parlamentarisk leder for KrFs stortingsgruppe. Men etter grundige overveielser, og flere gode runder i stortingsgruppen, har jeg valgt å takke nei selv om det også har vært argumenter for å fortsette i denne posisjonen, sier Knut Arild Hareide i en pressemelding fra KrF.

les også

KrF-Bollestad: Har vært gjennom en krevende tid

Til VG sier Hareide at han har argumentert både for og imot.

Jeg har vært i tvil. Jeg har argumentert både for og imot, men jeg mener det vil bli stilt spørsmål ved mine intensjoner når jeg støtter og eventuelt kritiserer regjeringen; hva er agendaen til Knut Arild for å gjøre det. Nå får vi en parlamentarisk leder hvor det ikke vil bli stilt spørsmål ved hvilke intensjoner han har.

Beskjeden om at Hareide trekker seg kom nok overraskende på mange.

Senest sist søndag sa Kjell Ingolf Ropstad, som trolig blir ny KrF-leder, dette om Hareide til VG: – Som den dyktige politikeren han er, og med den erfaringen han har, så vil han fylle rollen som leder for stortingsgruppen på en god måte. Han vil bli en dyktig støttespiller dersom han vil bli parlamentarisk leder.

Partiveteran Geir Toskedal i KrF sier til NTB at det var full støtte til den tidligere partilederen i stortingsgruppen.

– Det er trist. Jeg kunne godt tenkt meg at Knut Arild Hareide fortsatte som parlamentarisk leder, sier han til nyhetsbyrået.

Det er nå Grøvan som overtar roret som parlamentarisk leder.

– Jeg er sikker på at han vil ivareta gruppen på beste måte, og at KrF har fått den beste førsteforsvarer, sier Hareide i pressemeldingen.

les også

Drama på KrF-landsmøtet: Hareide tapte og Erna Solberg får fortsette som statsminister

For få dager siden møtte 400 KrF-delegater på den store landskonferansen på Gardermoen. Der kom det frem at flere KRF-ere tror det blir vanskelig å samle partiet igjen.

les også

Anne Katrine er ufrivillig barnløs: Forbannet på KrFs blokkering av eggdonasjon

– Det er mange i partiet som har bedt meg om å fortsette. For meg er det viktig at hele bredden i partiet blir ivaretatt og opplever at de kan bli med videre. Alle uansett oppfatning om veivalg skal kunne inneha alle posisjoner i KrF. Det er viktig for meg å understreke at denne beslutningen ikke handler om det, sier Hareide i pressemeldingen tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder