VARSLET: Tre måneder før Kristian Tonning Riise ble valgt til leder for Unge Høyre ble det varslet om en alvorlig seksuell episode. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Aftenposten: Unge Høyre ble varslet om seksuell omgang med svært beruset 16-åring - fulgte ikke opp

Varsel om at Kristian Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16 år gammel jente i 2014 ble ikke fulgt opp, skriver Aftenposten. Daværende generalsekretær i Unge Høyre er uenig i fremstillingen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kristian Tonning Riise var invitert som foredragsholder på det aktuelle fylkesårsmøtet i 2014, og skal ha vært den eldste på festen. Den gang var han 25 år, mens resten av deltakerne som var til stede var hovedsakelig mellom 15 og 18 år.

Det daværende sentralstyremedlemmet i Unge Høyre skal ha skjenket den unge jenta, hevder vitner overfor Aftenposten.

Deretter hadde han sex med 16-åringen, som ifølge kilder Aftenposten har snakket med ikke var i stand til å ta vare på seg selv. Personer som ble vitner til hendelsen forteller at jenta skal ha vært helt ute av seg etterpå fordi hun ikke ønsket å ha sex med Riise.

les også

Høyre: Flere nye varsler om Tonning Riise

Ble valgt til leder etter varsler

Hendelsen skal ha blitt varslet til Unge Høyre sentralt umiddelbart, men det skal ikke ha blitt fulgt opp, sier kildene til Aftenposten.

Denne episoden og flere andre førte til at flere fylkeslag jobbet for å finne en motkandidat til Riise som leder i 2014. Det lyktes ikke, og han ble valgt som leder.

I 2016 skjedde det samme. Flere fylkeslag ønsket en ny leder, men de fant ingen motkandidat til ledervervet.

– Uenig i fremstillingen

Daværende generalsekretær i Unge Høyre, Christopher Wand, var den som mottok varselet i 2014. Han har ikke ønsket å kommentere håndteringen av varselet overfor Aftenposten, men i en SMS til VG skriver han følgende:

«Jeg er uenig i fremstillingen av det ikke har skjedd noe med den bekymringsmeldingen. Saken kunne i etterpåklokskapens navn helt sikkert vært håndtert bedre og jeg vil gå i detalj med min side av hvordan jeg håndterte dette til dagens Unge Høyre og Høyre-ledelse».

les også

Fylkeslag ville ikke la Tonning Riise være alene med unge jenter

Riise innrømmer seksuell omgang

Den 16 år gamle jenta bekrefter hendelsesforløpet som er beskrevet av Aftenpostens kilder:

– Jeg ønsket ikke seksuell omgang med ham. Jeg var veldig, veldig beruset. Jeg var ikke i stand til hverken å si ja eller nei til ham. Jeg var veldig beruset og jeg husker veldig lite av hva som skjedde, sier hun til avisen.

Kristian Tonning Riise skriver følgende i en epost til Aftenposten:

«Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager. Utover det henviser jeg til Høyres generalsekretær, John-Ragnar Aarset».

Kristian Tonning Riise har ikke besvart VGs henvendelser fredag ettermiddag og kveld.

Høyre-leder Erna Solberg sitter i regjeringsforhandlinger med Frp og Venstre, og har ikke vært tilgjengelig for kommentar fredag kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder