SKAL SANERES: Fregatten KNM Fridtjof Nansen skal stå en uke for sanering etter at det er oppdaget skabb. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Tor Erik Schrøder

Besetningen på KNM Fridtjof Nansen behandles for skabb

– Vi har oppdaget skabb om bord, så hele besetningen er sendt Ulven leir, sier kommandørkaptein Torill Herland i Sjøforsvaret til VG.

Besetningen er normalt på 130 personer. Nøyaktig hvor mange som var der nå, er usikkert, opplyser Herland. Fregatten ligger ved Haakonsvern i Bergen.

– De vil gå gjennom en smørekur det neste døgnet og deretter bli sendt hjem til sine egne boliger. Deretter vil fartøyet ligge ubemannet den neste uken for å bli sanert og for å lete etter smittekilder, forklarer kommandørkapteinen.

Skabb er en parasitt som kan leve i huden hos mennesker. Det vanligste symptomet er intens kløe, skriver Folkehelseinstituttet. Den ble oppdaget på fregatten ved at folk fikk utslett.

– Heldigvis er ikke skabb farlig, det er bare ubehagelig. Men siden det er et krigsfartøy, ønsker vi nå å sanere mens fregatten er i en gunstig periode, forklarer Herland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder