FIKK TOPPJOBB: Marte Gerhardsen blir ny utdanningsdirektør i Oslo. Hun starter etter sommerferien. Foto: Jan Petter Lynau, VG

V-Bjercke: Håper Gerhardsen ikke er en partiansettelse

Tidligere byråd Hallstein Bjercke (V) mener det er søkere som er bedre kvalifisert enn Marte Gerhardsen som ny utdanningsdirektør i Oslo.

Gerhardsen ble tidligere tirsdag innstilt og i praksis ansatt som leder for Norges største kommunale etat etter omstridte Astrid Søgnen.

Gerhardsen, som selv har bakgrunn fra venstresidens tankesmie Agenda og fra Arbeiderpartiet, blir ansatt av Ap/SV/MDG-byrådet i Oslo.

les også

Astrid Søgnen i høring: – En menneskelig belastning

Bjercke mener det minner ham om en partiansettelse.

– I riktig gamle dager drev Arbeiderpartiet med partiansettelser. Det viktigste kriteriet for å få en jobb i staten eller i kommunen var partimedlemskapet. Jeg håper dette ikke er et slikt gufs fra fortiden, sier Bjercke.

VAR KULTURBYRÅD: Hallstein Bjercke (V) var kulturbyråd i Oslo. Han er kjent for at han bidro til at det nye Munch-museet, Lambda, nå er i ferd med å reise seg i Bjørvika. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Han har lagt merke til at både tidligere utdanningsbyråd i Oslo, Kristin Vinje og Nokut-direktør Terje Mørland var blant søkerne.

Sistnevnte trakk sin søknad da han fikk vite at Gerhardsen fikk jobben, ifølge Dagens Næringsliv tirsdag.

Tidligere har Kristin Vinje uttalt til VG at hun hadde svært lyst på jobben.

– Ansettelsen fremstår litt underlig. Det er flere søkere som fremstår mer kvalifisert. Både med erfaring fra sektoren og med utdanningsfaglig bakgrunn, fortsetter Bjercke.

les også

Beholder direktørlønn

– Ville du ha ansatt andre enn Gerhardsen?

– Jeg mener det er andre på søkerlisten som fremstår mer kvalifisert, både med erfaring fra sektoren og med utdanningsfaglig bakgrunn, men jeg vil ikke trekke frem navn, svarer Bjercke, som er bystyrerepresentant i Oslo, der han utgjør en del av opposisjonen mot et Ap-ledet byråd.

les også

Rapporten om varslingssakene i Oslo: Avslører isfront mellom toppsjefer og avdelinger

Han synes også det er underlig at Gerhardsens navn var unntatt fra den offentlige søkerlisten.

– Når byrådsleder Raymond Johansen nå likevel har valgt å ansette henne, så skal hun få starte med blanke ark. Det er en viktig og krevende jobb hun skal inn i - det er bare å ønske henne lykke til, sier Hallstein Bjercke.

Kristin Vinje, som var den mest kjente av søkerne, skriver i en tekstmelding til VG at hun før påske fikk beskjed om at hun ikke nådde helt opp.

– Selv ble jeg før påske gjort kjent med at jeg ikke ville bli innstilt, til tross for at de mente jeg var kvalifisert! Det synes jeg er rart! skriver Vinje.

Hun synes imidlertid det er uforståelig at direktør i Nokut, Terje Mørland, er veiet og funnet for lett til stillingen.

– Reagerer likevel mest på at Terje Mørland ble vurdert mindre kvalifisert enn MG (Marte Gerhardsen journ. anmerkn.). Det kan jeg ikke forstå, skriver Vinje.

HØYRE-POLITIKER: Kristin Vinje er nå i en lederstilling ved Universitetet i Oslo etter fortid både som utdanningsbyråd og stortingsrepresentant for Høyre. Bildet er fra Høyre-landsmøtet i 2017. Foto: Fredrik Solstad, VG

– Grundig prosess

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) forteller til VG at ansettelsen skjer etter en bred og grundig prosess.

– Det har vært en komité bestående av fem toppfolk fra Oslo kommune, som ikke har hatt noe med politikk å gjøre sånn sett, som kom med en enstemmig innstilling til byrådet, forteller hun.

Thorkildsen legger til at hun har tillit til at komiteen har gjort gode vurderinger.

– Hvis Hallstein Bjerke har bedre informasjon enn det, så må han gjerne presentere det, sier hun og legger til:

– Utdanningsforbundet har gitt en veldig positiv respons og vektlegger de kvalifikasjonene som Marte har. Det er det viktigste vi trenger i denne situasjonen, avslutter hun.

Byrådsleder, Raymond Johansen (Ap), forteller til VG at han er sjokkert over uttalelsene til Bjercke, og tar avstand fra det.

– Marte Gerhardsen har hatt mange lederstillinger på ulike samfunnsområder. Hun har vært gjennom en omfattende rekrutterings- og vurderingsprosess. Jeg forholder meg til innstillingen fra oppvekst- og kunnskapsbyråden og den gruppen som har vurdert kandidatene og hatt ansvar for rekruterringsprosessen.

På Bjerckes uttalelse om partiansettelse, svarer Johansen:

– Det kan ikke være yrkesforbud eller direkte diskvalifiserende at du en gang har hatt politisk verv i en ungdomsorganisasjon. Da er det mange som er diskvalifisert, sier han.

VG har kontaktet Marte Gerhardsen som ikke ønsker å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder