Bunadsgeriljaen møter Erna Solberg: – Tror hun forstår at liv vil gå tapt

SANDNESSJØEN (VG) Frykten for nedleggelse av fødeavdelingen i Sandnessjøen fikk flere hundre personer til å møte opp ved Helgelandssykehuset i Sandnessjøen i protest da Erna Solberg kom på besøk.

 • Martha C. S. Holmes
 • Synne Eggum Myrvang
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Utenfor Helgelandssykehuset i Sandnessjøen i Nordland står kvinner i bunad på rekke og rad. Mange har tatt med seg babydokker for å symbolisere de 318 barna som ble født her i fjor.

– Erna er statsminister og det er regjeringens ansvar å gripe inn dersom helseforetakene gjør vedtak som går på helsen løs for pasientene, sier Anja Solvik, den første initiativtageren til bunadsgeriljaen i Kristiansund.

Flere av de oppmøtte demonstrantene i Sandnessjøen demonstrerer også mot nedleggelse av utdanningstilbudene i Nesna og Sandnessjøen. Det skal avgjøres i juni. Studiestedene i Namsos og Vesterålen er også truet.

les også

Norge har fått en Bunadsgerilja

Bevegelsen har nå har spredd seg til Helgeland. Mandag legger de frem sin sak for Erna Solberg, som er på en rundreise fra Helgeland til Trøndelag for å sparke i gang kommunevalgkampen.

– Når hun ser hvor spredt folk bor her, tror jeg Erna forstår at liv vil gå tapt dersom avstandene øker enda mer som følge av at tjenesten blir lagt ned, og det tror jeg ikke hun vil ha på samvittigheten, sier Solvik til VG.

BUNADSGERILJAEN: Anja Solvik tok først initiativ til bunadsgeriljaen i Kristiansund. Nå har den spredd seg til Sandnessjøen, der hun har møtt opp for å støtte rundt 200 personer som demonstrer mens Erna Solberg er på besøk. Foto: HELGE MIKALSEN

Erna Solberg svarer: – Vedtak skal ikke gå på helsen løs

– Hva sier du til det Anja Solvik sier?

Det kommer ikke til å bli gjort vedtak som går på helsen løs i disse prosessene. Vedtakene skal gi bedre kvalitet i helsevesenet totalt sett. Jeg er langt fra sikker på om det blir ett eller to sykehus – og hvor de kommer til å ligge, sier statsministeren til VG når hun møter pressen sammen med den demonstrerende geriljaen.

Se intervjuet med statsministeren her:

Solberg sier det godt kan tenkes at et nytt sykehus kommer til å ligget nettopp i Sandnessjøen, men at helseforetakene må få gjøre arbeidet med å belyse dette.

– Det verste vi gjør er å si at vi ikke vil ha ubehageligheter og diskusjon, og lar ting forvitre fordi vi ikke tør å gjøre om, for eksempel så man rekrutterer nok personell.

Solberg forteller at hun synes det er veldig forståelig at folkene engasjerer seg for sykehuset sitt og de lokale sykehustjenestene, og at hun tror alle ville deltatt dersom det var forandringer på gang for sine tjenester.

Derfor er det viktig med en god prosess. Det er absolutt ingenting som er konkludert her om hva som er den beste løsningen fremover, og det er en prosess helseforetakene konkluderer i til høsten før det kommer opp til helseministeren til slutt, sier hun.

– Forstår du at folk frykter for å miste fødeavdelingen og akuttilbudet sitt?

– Ja, men det er viktig å huske at det er en diskusjon om man skal ha ett eller to sykehus, og om hvor det ene skal plasseres. Så det ville vært engasjement et annet sted også. Vi må se totalen. Det som er spesielt her, er at det er et av områdene i landet flest bor på øyer uten fastlandsforbindelse, det betyr at det er et utrolig transportbehov og en utfordring. Derfor er det viktig for alle fødende at vi har gode jordmor- og følgetjenester, noe vi har satset på, sier hun.

VIL HA FØDEAVDELING: Flere av de oppmøtte hadde med dukker som skulle symbolisere barna som ble født på sykehuset i fjor. Foto: HELGE MIKALSEN

Det er Line Rønning Føsker som har tatt initiativ til aksjonen lokalt i Sandnessjøen. Hun er tydelig på at det ikke bare er avstandene i kilometer til neste fødeavdeling som er problemet, og håper at Erna Solberg hører på bunadsgeriljaen:

– Kysten er noe annet. Her er det vind, storm og kuling. Det er ikke alltid man kan reise med fly og helikopter, og da er det båt. Så er det videre med ny ambulanse når man har reist i to timer, i én og en halv time til, advarer Line Rønning Føsker om hva hun tror kvinner i Sandnessjøen kan vente seg om fødeavdelingen legges ned.

les også

Bunaden er et politisk plagg

– Suksess måles ikke i penger, men friske mødre og barn

Det er både bunadskledde kvinner og kvinner og menn uten bunad som har møtt opp for å vise sin protest mot nedleggelsen av fødeavdelingen i Sandnessjøen. De frykter også å miste akutt-tjenesten som konsekvens, om fødeavdelingen forsvinner.

Flere roper også slagord mot en mulig nedleggelse av utdanningstilbudet til Nord Universitet ved Sandnessjøen og Nesna.

Helgeland har i dag to fødeavdelinger: En i Sandnessjøen, og en i Mo i Rana. At de kan slå sammen slik at fødeavdelingen i Sandnessjøen legges ned, har satt sinnene i kok hos både kvinnene og menn som har møtt opp for å møte Erna Solberg.

Rønning mener politikerne ikke kan fraskrive seg ansvaret og skylde på helseforetakene

– Det er alle politikerne som har gått med på å innføre denne modellen sitt ansvar. De har overlatt makten til et styre som skal tjene penger, mens vi påpeker at suksess heller måles i friske mødre og barn, sier hun.

ERNAS ANSVAR?: Her møter Anja Solvik statsminister Erna Solberg under demonstrasjonen mandag. Foto: HELGE MIKALSEN

les også

Her er Bunadsgeriljaen – og de vil slåss mot «Helse-Høie»

Samme situasjon i Kristiansund

Anja Solvik, som tok initiativ til bunadsgeriljaen i Kristiansund, har møtt opp for å støtte aksjonen.

– Vi ønsker trygghet og en fødeavdeling med akutt-tjeneste i nærheten av fødende kvinner, er hennes beskjed til statsministeren.

Fødeavdelingen i Kristiansund på Nordmøre er truet med nedleggelse, etter at Helse Møre og Romsdal i mars besluttet at fødetilbudet i fylket skal slås sammen og legges til Molde. Det er det som først fikk Anja Solvik, og siden hundrevis av andre kvinner i bunad til å samle seg forskjellige steder for å vise sin protest mot nedleggingen.

I et nytt stunt i april rodde de en høygravid kvinne til Kristiansund, en tur som tok fem timer. De har også blant annet hatt samling på Eliteseriekamp og Bjønnahaugen.

Til og med Ole Gunnar Solskjær har kastet seg inn i debatten.

Les også

 1. Bunadsgeriljaen med nytt stunt: Ror høygravid kvinne til Kristiansund

  Roturen over Talgsjøen fra Smøla til Kristiansund skal ta rundt fem timer.

Mer om

 1. Helsepolitikk
 2. Erna Solberg
 3. Svangerskap
 4. Fødsel
 5. Innenriks

Flere artikler

 1. Sa opp drømmejobben som jordmor i protest: – Det handler om liv og død

 2. Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland

 3. Styret i Helse nord går inn for to sykehus på Helgeland

 4. Utsetter sammenslåing av fødeavdelinger i Molde og Kristiansund

 5. Norge har fått en Bunadsgerilja

Fra andre aviser

 1. Hvorfor protesterer kvinner i bunad? Her er syv forklaringer

  Aftenposten
 2. Helse Møre og Romsdal utsetter sammenslåing av fødeavdelingene i Molde og Kristiansund

  Aftenposten
 3. Bunadskledd Vedum i fødestuekrangel med Solberg

  Aftenposten
 4. Flytting av fødetilbud fra Kristiansund til Molde skaper storm

  Fædrelandsvennen
 5. Knyttede never møter Rødt-leder på et Helgeland i opprør

  Aftenposten
 6. Ja til kortreiste fødsler!

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder