USA viste fram bombefly over Nord-Norge

BERLIN (VG) Amerikanske B52 bombefly har de siste dagene fløyet flere tokt i norsk luftrom over Troms og nordover til Barentshavet. Det skjer samtidig med at Russland har startet sin største ubåt-operasjon siden 80-tallet.

De amerikanske strategiske bombeflyene har fløyet sammen med norske F-16 kampfly i nordområdene, ikke langt fra grensen mot Russland.

Ifølge en pressemelding fra USAs ambassade i Oslo har flere fly av typen B-52H Stratofortress operert ut fra en fremskutt base i Fairford, vest i Storbritannia den siste måneden.

Onsdag ettermiddag bekrefter også FOH, Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, at øvelsen har funnet sted.

Ambassaden skriver at B-52 fly gjennomførte en øvelse i norsk luftrom vest for Troms den 30.oktober, med støtte fra norske kampfly.

Onsdag denne uken gjennomførte tre B-52 fly tokt i Barentshavet nord for polarsirkelen, også denne gangen sammen med F-16 fly fra det norske luftforsvaret.

les også

Russland i gang med ubåt-operasjon i nord: Største siden Sovjet-tiden

Unik anledning

– Fra Forsvarets side er dette en unik anledning til å øve sammen med vår viktigste allierte, sier Lars Christian Aamodt, generalmajor og nestkommanderende ved FOH.

– Både klimatisk, og sambandsmessig byr vår nordligste landsdel på de mest krevende øvingsforholdene vi kan oppdrive her i landet. At vi er i stand til å operere sammen med våre allierte også i dette området er svært betryggende,skriver Aamodt i pressemeldingen.

Andre gang i år

- Denne treningen er vesentlig for å sikre at NATO er beredt ved å forbedre amerikanske styrkers evne til å operere sammen med våre allierte i Europa, inkludert Norge, skriver ambassaden i pressemeldingen.

Det er i alle fall andre gang i år at USA sender B-52 fly inn i norsk luftrom. ABC Nyheter rapporterte om en lignende øvelse i mars.

B-52 er USAs største bombefly, bygget på 60-tallet men modernisert en rekke ganger senere. De kan bære opp mot 32 tonn våpenlast, blant annet 20 kryssermissiler.

les også

Stoltenberg feirer Berlinmurens fall: Europa er ikke i nærheten av den kalde krigen

Ubåt-operasjon

Det amerikanske besøket i nord faller i tid sammen med en stor russisk operasjon med konvensjonelle og atomdrevne ubåter, som VG rapporterte om 29.oktober.

Ifølge norsk etterretningstjeneste er ren russiske operasjonen ment å vare i inntil 60 dager, og er den største siden Sovjetunionen ble oppløst.

Øvelsen med B-52 over Norge kan ha vært et amerikansk direkte svar på den økte russiske ubåt-aktiviteten:

– USA står fast ved vår forpliktelse og vilje til å støtte våre allierte og partnere i NATO. Felles trening som dette demonstrerer denne forpliktelsen, sier USAs ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, i pressemeldingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder