USA viste fram bombefly over Nord-Norge

BERLIN (VG) Amerikanske B52 bombefly har de siste dagene fløyet flere tokt i norsk luftrom over Troms og nordover til Barentshavet. Det skjer samtidig med at Russland har startet sin største ubåt-operasjon siden 80-tallet.

 • Alf Bjarne Johnsen

De amerikanske strategiske bombeflyene har fløyet sammen med norske F-16 kampfly i nordområdene, ikke langt fra grensen mot Russland.

Ifølge en pressemelding fra USAs ambassade i Oslo har flere fly av typen B-52H Stratofortress operert ut fra en fremskutt base i Fairford, vest i Storbritannia den siste måneden.

Onsdag ettermiddag bekrefter også FOH, Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, at øvelsen har funnet sted.

Ambassaden skriver at B-52 fly gjennomførte en øvelse i norsk luftrom vest for Troms den 30.oktober, med støtte fra norske kampfly.

Onsdag denne uken gjennomførte tre B-52 fly tokt i Barentshavet nord for polarsirkelen, også denne gangen sammen med F-16 fly fra det norske luftforsvaret.

les også

Russland i gang med ubåt-operasjon i nord: Største siden Sovjet-tiden

Unik anledning

– Fra Forsvarets side er dette en unik anledning til å øve sammen med vår viktigste allierte, sier Lars Christian Aamodt, generalmajor og nestkommanderende ved FOH.

– Både klimatisk, og sambandsmessig byr vår nordligste landsdel på de mest krevende øvingsforholdene vi kan oppdrive her i landet. At vi er i stand til å operere sammen med våre allierte også i dette området er svært betryggende,skriver Aamodt i pressemeldingen.

Andre gang i år

- Denne treningen er vesentlig for å sikre at NATO er beredt ved å forbedre amerikanske styrkers evne til å operere sammen med våre allierte i Europa, inkludert Norge, skriver ambassaden i pressemeldingen.

Det er i alle fall andre gang i år at USA sender B-52 fly inn i norsk luftrom. ABC Nyheter rapporterte om en lignende øvelse i mars.

B-52 er USAs største bombefly, bygget på 60-tallet men modernisert en rekke ganger senere. De kan bære opp mot 32 tonn våpenlast, blant annet 20 kryssermissiler.

les også

Stoltenberg feirer Berlinmurens fall: Europa er ikke i nærheten av den kalde krigen

Ubåt-operasjon

Det amerikanske besøket i nord faller i tid sammen med en stor russisk operasjon med konvensjonelle og atomdrevne ubåter, som VG rapporterte om 29.oktober.

Ifølge norsk etterretningstjeneste er ren russiske operasjonen ment å vare i inntil 60 dager, og er den største siden Sovjetunionen ble oppløst.

Øvelsen med B-52 over Norge kan ha vært et amerikansk direkte svar på den økte russiske ubåt-aktiviteten:

– USA står fast ved vår forpliktelse og vilje til å støtte våre allierte og partnere i NATO. Felles trening som dette demonstrerer denne forpliktelsen, sier USAs ambassadør til Norge, Kenneth Braithwaite, i pressemeldingen.

Mer om

 1. Nato
 2. USA
 3. Russland
 4. Forsvaret

Flere artikler

 1. Norge og stormaktene i nord

 2. FOH-sjefen: Ønsker ikke allierte krigsskip og fly i Barentshavet

 3. Forsvarsministeren varslet: Færre amerikanske soldater i Norge

 4. Ekspert: – Russland har skummel høy selvtillit om dagen

 5. Norsk fregatt seilte inn i Russlands økonomiske sone

Fra andre aviser

 1. «Russland og Kina samarbeider stadig mer. Ingen bør bli overrasket dersom de snart øver i Barentshavet.»

  Bergens Tidende
 2. US Marines trekker 700 soldater ut av Norge – 20 blir igjen

  Aftenposten
 3. Norden, et felles operasjonsområde

  Aftenposten
 4. Amerikanske styrker vil fortsatt øve i Norge

  Aftenposten
 5. Nå blir det «sjøkrig» utenfor Bergen

  Bergens Tidende
 6. Nå må norske politikere bestemme seg for hvor redde de er

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no